10 tips om duurzamer te reizen

De wereld verbeteren begint bij jezelf. Natuurlijk is het het allerbeste om thuis hier al mee te starten. Het zou dan alleen jammer zijn als je op reis alles weer los laat, want reizen is ook vervuilend. Je kunt dit dan ook een stuk verminderen door enkele kleine dingen aan te passen. Het is misschien voor iedereen best lastig om te bedenken welke dingen dit dan zijn. Daarom geef ik je vandaag 10 tips om duurzamer te reizen.

Booking.com
1: Verminder je plastic afval

Plastic afval is over de hele wereld een probleem, maar in de armere landen nog groter dan hier. Daarom moet je ervoor zorgen zo min mogelijk plastic afval te gebruiken. Mocht je plastic gebruiken, zorg er dan uiteraard voor dat het niet zomaar op straat beland, maar netjes in een prullenbak. Helaas is er in veel landen nog een goede plastic verwerking en dus is het risico groot dat jouw afval uiteindelijk toch op de straat of in de natuur terecht komt. Zorg er dus voor dat je zo min mogelijk hebt. Al eerder schreef ik een artikel met 5 tips om minder plastic te verbruiken op reis. Hierin gaat het onder andere over het gebruik van waterzuivering in plaats van plastic flessen, het weigeren van plastic zakjes en rietje plus zo min mogelijk verpakte dingen kopen.

minder plastic
2: Ga met de trein in plaats van het vliegtuig

Je weet waarschijnlijk wel dat vliegen heel slecht voor het milieu is. Laat je daardoor niet weerhouden om op reis te gaan, want je kan ook zonder het vliegtuig de mooiste plekken ontdekken. Zo zou je kunnen kiezen om te gaan interrailen in plaats van vliegen. Je ziet zo de mooiste plekken zonder gebruik te moeten maken van een vliegtuig. Mocht je nou voor langere tijd op reis gaan en toch ver weg willen dan kun je bijvoorbeeld kijken naar de Trans Mongolië Express. Je gaat dan met de trein van Moskou naar Beijing. Naar de andere kant van de wereld dus zonder te vliegen. Mocht je nou wel een vlucht nodig hebben, kijk dan of je de rest van de bestemmingen kunt doen zonder vluchten, maar gewoon met de bus of de trein. Dan heb je alleen één intercontinentale retourvlucht nodig. Is altijd beter dan ook nog binnenlandse vluchten nemen.

Interrailen in plaats van vliegen
3: Maak gebruik van zonnepanelen

Tegenwoordig maken wij onwijs veel gebruik van elektriciteit. Vooral omdat we zoveel online zijn. Dit is thuis nog erger dan op reis maar ook tijdens het backpacken kunnen wij er wat van. De elektriciteit wordt meestal niet op een al te schone manier verkregen (sommige landen uitgezonderd). Daarom is het een goed idee om rond te kijken naar alternatieven om je kleine apparaten op te laden. Zo kun je gebruik maken van een powerbank met zonnepaneel. Er zijn veel verschillende op de markt, maar zelf zou ik gaan voor een Waka Waka. Deze is van goede kwaliteit en ondersteunt ook lokale bevolkingen zonder stroom door hun ook te voorzien van deze zonnepaneeltjes. Op twee manieren goed bezig dus!

4: Boek overnachtingen bij ecologische hostels

Bij de 10 tips om duurzamer te reizen hoort ook zeker het bezoeken van de bijzondere projecten die je tegenkomt. Zo is het goed om opzoek te gaan naar ecologische hostels, maar meteen ter plaatse de wereld een beetje te helpen. Kijk wel kritisch naar wat je tegenkomt, want niet altijd gaat het om het milieu te helpen. Sommige projecten zijn vooral opgestart om zoveel mogelijk geld mee te verdienen. Er komen de laatste jaren steeds meer ecologische hotels bij. Kijk dus van te voren rond of er wat is op de plaats van bestemming. Ook kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen bij een project en daar een kleine donatie doen. Zullen ze heel blij mee zijn!

5: Langer reizen is minder vervuilend dan korter

Misschien gek om te zeggen, maar vooral het vliegen naar een bestemming is behoorlijk vervuilend. Kies er daarom voor om langer op een bestemming te blijven, want zo wordt deze uitstoot door meer dagen verdeeld. En ja zeg nou zelf: iedereen wil toch langer weg? Nu kun je mooi dit als reden opgeven. Heb je zelf meer plezier en help je de wereld een heel ieniminie beetje.

6. Begin met afval opruim dagen

Misschien een rare waar je nog nooit aan gedacht hebt, maar je zou kunnen kijken of je een afval opruimdag kunt organiseren. Met een paar uit je hostel een dagje de natuur in met een vuilniszak en handschoenen en dan alle rotzooi opruimen. Misschien helpt het niet heel veel, maar alle kleine beetje helpen nietwaar? Zorg er wel voor dat je goed uitkijkt en dat er niet bijvoorbeeld naalden of iets dergelijks tussen de rotzooi zitten. Ook moet je even van te voren uitzoeken waar je de zakken het beste kunt laten, want het zou zonde zijn als het direct weer in de natuur terecht komt.

minder plastic
7. Eet verse producten in plaats van bewerkte

In supermarkten is heel veel verpakt voedsel te vinden. Dit voedsel is allemaal bewerkt met stoffen die niet al te best voor het milieu zijn. Probeer daarom zoveel mogelijk natuurlijke producten te kopen. Bijvoorbeeld rechtstreeks van het land. Dit wil niet altijd zeggen dat deze niet bewerkt zijn, maar de kans is kleiner. Ook heb je zo minder afval, want er hoeft niks verpakt te worden.

8. Gebruik makkelijk afbreekbare reisbenodigdheden

Er komen de laatste jaren steeds meer duurzamere producten op de markt. Een deel daarvan kan prima gebruikt worden om ook mee te nemen op reis. Zo heb je bijvoorbeeld de shampoobars die je makkelijk mee kan nemen en zonder plastic zijn. Voor het lichaam zijn daarvoor bodybars. Als tandenborstel kun je een kiezen voor een bamboe variant en zo kun je nog wel even doorgaan. Ook zou ik altijd kiezen voor een biologisch afbreekbare zonnebrand, vooral als je veel gaat zwemmen. Kijk voor je op reis gaat dus even rond naar welke producten jij nodig hebt en of die ook als duurzamer variant te verkrijgen zijn.

shampoobar
9. Probeer minder vlees te eten

Bij mijn 10 tips om duurzamer te reizen is vlees ook een belangrijk punt. Vlees is een grote veroorzaker van te veel stikstof in de lucht. Of nouwja het vlees zelf niet, maar wel de dieren en vooral wat je eten. Een goed idee is dus om helemaal geen vlees meer te eten of minder. Sommige landen zijn echt geweldig als het gaat om vegetarisch eten, maar in andere krijg je het een stuk lastiger. Nu eet is zelf wel af en toe vlees, maar in het buitenland sla ik dit wel heel vaak over. Vooral als je bij straatstalletjes eet ligt het vlees de hele dag in de brandende zon te vergaan. Niet echt gezond dus en meteen een goede manier om te beginnen met minder vlees te eten.

10. Compenseer de CO2 uitstoot van je vlucht

Zoals hierboven al gezegd is vliegen de laatste tijd een behoorlijk discussiepunt. Nu ben ik zeker niet anti vliegen, maar ik weet ook dat het niet goed is! Nu heb je wel een paar opties om te doen als je toch een vlucht neemt. Een voorbeeld daarvan is je CO2 uitstoot compenseren. Je kunt dit op verschillende manier doen. Soms zit het al bij je ticket in of kun je het erbij boeken, maar meestal zal je op zoek moeten gaan naar de juiste bedrijven om het bij te doen.

wizzair

Dit waren mijn 10 tips om duurzamer te reizen. Heb jij nog aanvullingen of zitten er dingen tussen die je kunt gebruiken? Laat het mij even weten in de reacties!

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder