Iedereen die lang op reis gaat heeft behoorlijk veel geld te besteden. Een vooroordeel die ik regelmatig voorbij zie komen. Dat is namelijk lang niet altijd het geval. De meeste low budget backpackers geven namelijk in een maand minder uit dan mensen die een weekje dichtbij huis blijven. Hoe ze dat doen? Nou door goed op te letten en kleine dingen te besparen. Zelf reisde ik bijvoorbeeld voor 2000 euro 3 maanden door Azië. Mijn tips om dit ook voor elkaar te krijgen. 10 tips om low budget te reizen
Booking.comBespaar op je slaapplek
Het liefst wil iedereen natuurlijk een eigen kamer, maar dit is wel een redelijk grote kostenpost. Helemaal als je in je eentje reist is het veel goedkoper om een bed in een dorm te boeken dan een eigen kamer. Je levert wat comfort in, maar bespaart wel bijna de helft per nacht. Tikt toch behoorlijk aan toch. Plus je ontmoet sneller andere mensen. Nog een pluspunt. Af en toe is het wel fijn om een nachtje een eigen kamer te hebben, maar zo bespaar je toch minstens 3/4 van de reis 50% op overnachtingen.
Probeer op zoek te gaan naar een goede deal
Dit punt geldt voor eigenlijk alles op je reis. Zo kun je rond gaan kijken naar hostels en daar onderhandelen over de prijs. Of kijk op Booking, want daar krijg je ook korting als je regelmatig een kamer boekt. Daarnaast heb je bij heel veel activiteiten dat je dingen moet regelen via een tour. De meeste tour zijn precies hetzelfde, maar ze verschillen wel van prijs. Ga dan ook altijd meerdere bureautjes bij langs en zeg eventueel dat je nog even verder kijkt qua prijs. Kans is groot dat ze je dan een korting gaan geven, omdat ze plek zat hebben en dan toch iets verdienen.

Boek bezienswaardigheden via tours.
In sommige plekken is het veel goedkoper om een tour te boeken dan zelf alles te moeten regelen. Je moet namelijk op zoveel dingen letten en dit allemaal bij elkaar optellen. Plus je ziet vaak nog meer tijdens een tour ook. Dit geldt niet voor alles, dus blijf wel goed om je heen kijken. Tijdens een tour wordt je vaak met meerdere mensen in dezelfde groep gezet, dus kosten besparend.
Regel het soms toch zelf
Dit is zoals gezegd niet altijd het geval. Soms is het ook erg makkelijk om met het openbaar vervoer naar een bezienswaardigheid te gaan en zo geld te besparen. Boek daarom nooit zo maar iets, maar kijk eerst rond en kijk ook zeker op internet naar de andere mogelijkheden. Iedere bezienswaardigheid is wel eens door iemand op eigen gelegenheid gedaan. Houdt ook rekening met niet alleen het geld, maar ook het comfort. Besparen is niet altijd alles.

Probeer dingen samen met iemand te regelen.
Mocht je toch kiezen om dingen zelf te regelen dan kan het handig zijn om iemand te zoeken om samen te gaan. Dit kan je soms best wel wat geld schelen. Met de bus niet echt, maar bijvoorbeeld tijdens een roadtrip is het heel fijn om meerdere mensen te hebben. Dan kan de benzine en de huurprijs door meerdere mensen gedeeld worden. Plus het is nog gezelliger ook!
Kies ervoor te lopen
Weinig mensen maken gebruik van deze optie, maar ik zelf echt bijna altijd. De meeste reizigers kiezen voor een goedkoop vervoermiddel als een tuktuk of een taxi. Dat kost inderdaad bijna niks, maar lopen is gratis. Plus je ziet zo veel meer van het land. Zelf loop ik eigenlijk bijna altijd als het te doen is. Waarom 10 minuten in een tuktuk zitten voor 2 euro als je het ook in een half uur kan lopen. In Nepal liep ik bijvoorbeeld naar het vliegveld toe. Een flinke tocht met backpack, maar ik zag zo veel meer van het lokale leven. Prachtig toch!
Ga in de regentijd
Voor een deel van de bestemmingen geldt dat je het beste in het laagseizoen kunt gaan. Natuurlijk werkt dit niet voor iedere bestemming, want bijvoorbeeld het orkaanseizoen sla je toch liever over. Bijvoorbeeld de regentijd is ook laagseizoen vaak, maar is in veel landen prima te doen. Vooral in een deel van Azië heb je 1x per dag een flink bui en dat is het. Alles is alleen dan wel meteen een stuk goedkoper. Kijk dus vooraf even of het aan te raden is om in het laagseizoen te reizen naar het land waar je heen wilt.

Kijk goed naar toegangsprijzen
Je moet altijd opletten met dit punt. Vooral als je iemand bent die graag zo min mogelijk uitgeeft, moet je hier toch voorzichtig in zijn. Het punt is namelijk dat je goed moet afwegen of een bepaalde bezienswaardigheid het de moeite waard is om ervoor te betalen of niet. Vaak is dit wel het geval, maar sommige dingen zijn echt overpriced. Bijvoorbeeld Chichen Itza is heel bijzonder, maar wel echt belachelijk duur. Kijk dus vooraf of je dingen echt wil zien over beter kunt overslaan. In dit geval zou ik kiezen voor doen, maar lang niet bij alles. Kijk ook rond of er eventueel een andere gratis vervanging te vinden is.
Kies voor het lokale eten
De toeristenrestaurants zijn vrijwel overal een stuk duurder dan een gewoon lokaal tentje. Kies daarom zoveel mogelijk voor dit lokale eten. Het scheelt je soms wel de helft van het geld en het eten is eigenlijk ook altijd lekkerder. Natuurlijk kun je wel af en toe een pizza bestellen bij een Italiaan, maar doe het zo min mogelijk als je wilt besparen. Het lokale eten is ook niet alleen lekkerder, maar je zit meteen ook tussen de lokale bevolking.

Neem lokaal vervoer
In de meeste landen heb je 2 keuzes. Het lokale vervoer waar iedereen in zit, dat overal stopt en waarbij je dus erg lang onderweg bent. Of het toeristenvervoer dat een stuk duurder is, maar wel sneller en rustiger. Hier moet je een goede afweging in letten ook op het gebied van veiligheid. Zelf bespaar ik hier dus niet heel veel mee, want kies sneller voor de lokale bus. Af en toe is het een hele belevenis om een lokale bus te nemen, dus doe het wel minstens 1x. Mocht je besparen willen, dan zou je steeds voor deze bus moeten kiezen.
Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.