10 vervelende dingen aan backpacken

In 2014 begon ik met backpacken, omdat het mij geweldig leek, Dat was het ook zeker, maar ik had niet verwacht dat er nog best veel vervelende dingen aan backpacken zijn. Het klinkt vaak als een droom en dat is het absoluut, maar ik ben wel altijd realistisch en wil graag ook vertellen over de negatieve kanten. Alles moet belicht worden vindt je niet? Er zijn namelijk zeker momenten waarop ik denk: Waarom deed ik dit ook alweer?10 vervelende dingen aan backpacken.

Booking.com
1. Je krijgt last van een cultuurshock

De meeste mensen hebben hier alleen last van tijdens de eerste reis naar een vreemd continent, maar toch vind ik dat het in deze lijst thuishoort. Ik had er namelijk zelf de eerste dagen in Bangkok (Thailand) behoorlijk last van en wilde het liefst weer terug naar huis. En toen was mijn backpack ook nog eens niet aangekomen. Leuk dat backpacken.. Ik kon vooral niet wennen aan de warmte en de stank die er hing. Ook was het er zo ontzettend druk en wist ik niet wat ik daarmee moest. Ik vond het echt vreselijk! Gelukkig was dit na een paar dagen weg, maar houdt hier wel rekening mee tijdens je eerste reis.

taj mahal
2. Je moet iedere dag nadenken wat je doet

Reizen is anders dan gewoon een rustige vakantie. Eigenlijk moet je iedere dag zelf gaan bedenken wat je gaat doen, want anders gebeurd er niks. Dit is ook niet erg, maar wel zonde. Dan zit je de hele dag maar in je hostel te zitten. Een dagje is niet erg, maar daarna ga je je vervelen. Oftewel je moet iedere dag gaan bedenken wat je die dag wilt gaan zien en wanneer je verder wil gaan naar de volgende bestemming. Best veel werk dus, maar je hebt niet echt een andere optie. Nu heb je hier uiteraard niet iedere dag last van maar het hoort wel tot de vervelende dingen van backpacken.

3. Lang in de bus zitten

Zelf heb ik lang last gehad van wagenziekte. Vooral in bussen was dit behoorlijk erg. Vandaar dat ik ook behoorlijk bang was voor de busreizen in Azië. Je brengt namelijk nogal veel tijd door in bussen en de buschauffeurs hebben nou ook weer niet een denderende rijstijl. Gelukkig went alles en ben ik daar van mijn wagenziekte af gekomen. Maar het blijft een vervelend ding aan backpacken. Natuurlijk zie je zo wat vanuit het raam, maar het is voor veel mensen niet echt een hobby. De airco staat op standje vrieskou, de wegen zijn vaak slecht en je zit uren opgesloten. Plus helemaal als je door de bergen gaat, zal je merken dat je medepassagiers nogal wat zakje volspugen. Heel erg goor!

openbaar vervoer Thailand
4. Slapen op een slaapzaal

Dit is uiteraard je eigen keuze, maar mocht je goedkoop willen reizen dan moet je kiezen voor slaapzalen. Je kiest er dan zelf voor dus moet je er ook maar mee omgaan. Het kan alleen een hele vervelende plek worden al er iemand snurkt. Dan wordt her een lange en vreselijke dag. Voor mij is dit ergernis nummer 1 op een slaapzaal. Ik snap dat je er niks aan kunt doen dat je snurkt, maar ga dan niet in een slaapzaal, want je houdt iedereen wakker. Het is tijdens een langere reis slim om af en toe even een wat luxere privékamer te nemen om goed bij te slapen.

5. Je moet op pad om te gaan eten

Dit punt is niet voor iedereen een vervelend ding aan backpacken. Zelf vind ik het namelijk heerlijk om op pad te gaan en op zoek te gaan naar lekker eten. Zo zie je namelijk allemaal nieuwe dingen en kun je deze ook allemaal uitproberen. Nu kies ik zelf meestal voor op straat eten, omdat ik in een restaurantje zitten minder leuk vind. Voor mij hoort op straat eten echt bij het backpacken. Helaas zijn er soms ook momenten dat je er gewoon geen zin in hebt. Bijvoorbeeld als het slecht weer is of als je gewoon moe bent. Soms dus een vervelend punt.

De lekkerste gerechten op reis
6. Het is vermoeiend

Backpacken is op vakantie gaan, maar toch niet helemaal. Het is namelijk niet een relax vakantie waarbij je alleen op het strand zit. Je reist van de ene naar de andere plek en dat kost best wat energie. Vooral als je langer op reis bent, dan kan het best vermoeiend zijn. Je bent veel onderweg en moet alles zelf regelen. Bedenken waar je heen gaat, hostels regelen en zorgen voor vervoer. Eigenlijk rust je daarom niet echt uit. Vaak is dit bij een korte reis, omdat je teveel wilt zien in een korte tijd. Bij een langere reis heb je eerder de kan dat je reismoe wordt en gewoon niet erg veel zin meer hebt. Zelf heb ik dat ook gehad en ben toen maar een week op dezelfde plek gebleven om even bij te komen.

7. Je moet steeds nieuwe contacten maken

Dit punt geldt voornamelijk voor solo reizigers. Als je met z’n tweeën reist dan heb je al genoeg aanspraak. Alleen zijn is niet erg, maar tijdens een reis heb je af en toe wel behoefte aan wat aanspraak of een reisgenootje. Het is af en toe ook wel fijn om wat contact te maken met gelijkgestemden. Wat ik zelf wel lastig vond is dat je steeds doorreist en daarom ook iedere keer weer opzoek moet gaan naar andere mensen. Je bent dan ook best wel wat tijd kwijt aan het maken van nieuwe contacten. Deze contacten zijn meestal ook best oppervlakkig en het blijft vaak bij wie je bent, waar je vandaan komt en wat je plannen zijn.

8. Een vaste plek missen

Op reis zijn is geweldig en je ziet de meest prachtige dingen, maar soms mis je gewoon je eigen vertrouwde plekje. Waar je eigen spullen zijn. Tijdens een reis leef je voornamelijk vanuit je backpack. Dat is geen probleem, maar soms heb je wel momentjes dat je graag weer even thuis zou zijn. Ik denk dat vooral mensen die langer op reis gaan dit zullen tegenkomen.

9. Regelen, regelen, regelen

Reizen is vooral dingen regelen. Waar je slaapt, wat je wil gaan doen, hoe je ergens komt, visa, budget en nog veel meer. Best veel dingen om rekening mee te houden dus en dit alles zorgt ervoor dat je behoorlijk veel energie kwijt bent. Op sommige momenten ben je daar gewoon echt even klaar mee en is backpacken niet echt leuk meer. Bij een kortere reis ga je dit niet merken, maar ga je een paar maanden of langer, dan raad ik aan om ook geregeld even een week op een bepaalde plek te blijven. Even tot rust komen en nergens aan denken.

eilanden op mijn bucketlist
10. Gevaar

Over het algemeen is backpacken niet persé gevaarlijk. Het ligt er natuurlijk wel aan naar welk land je op reis gaat. Blijf altijd opletten en voorzichtig, maar je kunt nooit alles voorkomen. Dat is ook in Nederland het geval. Wees gewoon op je hoede en dan moet het goed komen. Toch vind ik rekening houden met de veiligheid wel een lastig aspect aan backpacken. Vooral als je een bestemming moet kiezen. Er zijn best wat landen die dan afvallen of waar veiligheidsrisico’s aan vast hangen.

Het klinkt nu heel negatief allemaal, maar ik vind backpacken geweldig. Alleen ja ik vind ik het ook belangrijk om beide kanten te laten zien.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder