3 bestemmingen voor een korte stedentrip

Soms wil je gewoon even een korte tijd weg zonder dat je heel veel vakantiedagen moet opnemen. Helaas is niet iedere bestemming hiervoor handig, maar er zijn ook genoeg leuke steden waar je aan 2 dagen genoeg hebt. Deze steden hebben niet superveel bezienswaardigheden en alles is op loopafstand. Super handig toch?! Er zijn best wel wat steden te verzinnen die geschikt zijn hiervoor, maar ik zal er vandaag 3 delen en uitleggen waarom ik deze geschikt vind voor een trip van 2 dagen. 3 bestemmingen voor een korte stedentrip dus.

Dublin

Eind van vorig jaar wou ik graag nog even weg en koos ik ervoor naar Dublin, Ierland te gaan. Deze stad staat er namelijk om bekend niet al te veel bezienswaardigheden te hebben en dus heb je niet onwijs veel tijd nodig om alles te verkennen. In principe heb je aan 2 dagen dan ook wel genoeg als je alle highlights wil zien. Dublin is een modern stad met veel verschillende nationaliteiten. Je vindt hier vooral veel West – Europeanen die hier werken.

Het is een gezellige stad en het centrum is erg compact. Heel handig als je maar weinig tijd hebt. De eerste dag zou ik ervoor kiezen om in het centrum zelf te blijven. Je kan naar het Trinity College gaan. Dit complex is echt prachtig en je kan er gewoon rondlopen. Ook zou ik kiezen voor Grafton street (shoppen, maar vooral ook goede straatmuzikanten vindt je hier). Ook kan je een kijkje gaan nemen in The National Gallery als je van musea houdt. Mocht je van strekte drank houden dan mag het Jameson museum niet ontbreken.

dublin trinity college

De 2de dag zou ik voor iets anders gaan. Mocht je een beetje doorgelopen hebben, dan moet je op dag 1 al de hoogtepunten van het centrum wel gezien kunnen hebben. De tweede dag zou ik kiezen voor meer natuur. Aangeraden wordt dan een bus te nemen naar Howth (een klein vissersdorpje net buiten Dublin). Hier kan je een prachtige wandeling maken. Mocht je in Dublin zelf willen blijven dan kan je richting het strand gaan (zelf deed ik dit lopend, maar ik raad een bus aan). Je gaat naar het Sean More Park en vanaf daar kan je het strand op. Er is een mooi natuurgebied bij waar je bijzondere vogels kunt spotten en kunt genieten van de mooie uitzichten.

Ierland

Als laatste moet je natuurlijk ook zeker naar een echte Ierse Pub gaan. De bekendste is de Temple Bar, maar deze is ook gigantisch druk en vol toeristen. Kies daarom voor een andere pub in deze wijk. De wijk heet ook Temple Bar en deze staat vol met pubs. Keuze zat dus! Hou je van bier, dan moet je zeker een Guinness nemen. Echt Iers bier!

temple bar dublin
Zagreb

Als tweede stad een stad een stukje verder weg, namelijk Zagreb. Deze hoofdstad van Kroatië is niet echt heel toeristisch en dat is fijn. Maar het is zeker de moeite waard! Het centrum van Zagreb is niet groot en dus is alles te lopen. Fijn want zo hou je meer tijd over om rond te kijken. Op dag 1 zou ik in het centrum blijven. Begin bij het Ban Jelacica plein. Hier vindt je prachtige gebouwen en het ligt centraal. Vanaf hier loop je richting het oude centrum van Zegreb en bezoek je onder andere de Sint Stefanus Cathedraal. Ook de omgeving hiervan is erg fotogeniek dus neem zeker een camera mee. Neem ook een kijkje bij de stadsmuur.

zagreb

Mocht je nog genoeg tijd over hebben, dan kan je ook opzoek naar street art. Bijvoorbeeld in de Katarininstraat en bij het Art Park vindt je prachtige. Je mag ook de Ilica niet overslaan. Dit is een onwijs kort kabelbaantje (de kortste ten wereld) die je naar het bovenste deel van de stad brengt. Heel grappig om even te doen. Als laatste kan je naar de Grič tunnel gaan. Deze tunnel was in de Tweede Wereldoorlog bedoeld om de inwoners te beschermen en is nu toegankelijk voor publiek.

street art zagreb

Op dag 2 zou je een dagtrip kunnen maken naar de Plitvice meren. Dit prachtige natuurpark is één van de hoogtepunten van Kroatië en vanaf Zagreb is het makkelijk hier een dagtrip naartoe te maken. Je moet wel vooraf online tickets regelen, want er is een beperkte beschikbaarheid. Het park werd namelijk overspoeld met toeristen en daarom zijn er tegenwoordig maar een beperkt aantal tickets verkrijgbaar. Een tour kost je ongeveer 100 euro per persoon. Mocht je een tour boeken dan zijn losse tickets niet meer nodig. Je vertrek rond 9 uur in de ochtend en bent om 18.00 weer in Zagreb. Zorg er dus wel voor dat je niet een vlucht er te kort op hebt zitten. Het beste is als je in de ochtend terugvliegt.

Plitvice
Belfast

In mijn lijstje van 3 bestemmingen voor een korte stedentrip koos ik als laatste voor Belfast. Deze stad in Noord-Ierland heeft jaren op mijn lijstje gestaan, omdat het wat anders is dan andere bestemmingen. Natuurlijk kan je ook naar Rome of Parijs, maar Belfast sprak mij op een of andere manier aan. Misschien door de heftige geschiedenis en omdat het iets minder toeristisch is. Dat vind ik altijd wel fijn namelijk. In Belfast heb je zeker genoeg aan 2 dagen. Je zou 1 dag kunnen inruimen om naar het Titanic museum te gaan en een aantal andere bezienswaardigheden zoals de St. Georgemarket en de CityHall. Mocht je nog tijd overhebben dan kan je ook gaan shoppen, maar je vind hier veel ketens die je in iedere grote stad zult vinden. Misschien overslaan dus maar.

titanic museum

De tweede dag zou ik uittrekken voor een tourtje geschiedenis. Je kan ervoor kiezen om de Black Cab Tour te boeken, maar je kan ook gewoon lopend deze plekken bezoeken. Op deze dag ga je dan onder andere naar de Peacewall en zie je de street art van Belfast in de buurt van Shankill Road. Ook zie je overal hier nog de bekende muur van Belfast. Hier leer je meer over de bloedige geschiedenis die Belfast kent. En… deze geschiedenis is nog helemaal niet lang geleden gebeurd. Mocht je tijd over hebben dan kan je ook in de wijk Cathedral Quarter nog meer mooie street art vinden.

Street art Belfast

Als laatste kun je ook goed uitgaan in Belfast. Loop eens een typische pub binnen en geniet van een Guinness biertje of een Ierse whiskey. Je vindt de leuke uitgaansgelegenheden vooral in de wijk Cathedral Quarter. Ook kan je hier een lekker hapje eten. Neem bijvoorbeeld Fish And Chips. Dat kan niet anders toch als je in het Verenigd Koninkrijk bent?!

Booking.com

Dit zijn mijn aanraders voor 3 bestemmingen voor een korte stedentrip. Natuurlijk zijn er nog veel meer bezienswaardigheden om te bekijken in deze steden. Mijn uitgangspunt was alleen 2 dagen, dus vandaar dat ik een keuze heb gemaakt.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

2 Comments

 • Amelie van Writings by Amelie
  Posted december 22, 2019 3:09 pm 0Likes

  Naar Dublin wil ik zeker en vast wel eens gaan! Handige tips!

  • belost
   Posted december 22, 2019 3:11 pm 0Likes

   Dankjewel! Moet je zeker doen 🙂 Je hebt niet veel tijd nodig voor Dublin dus perfect voor een keer tussendoor!

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder