5 reden waarom je naar Albanië moet

In 2014 besloot ik een korte reis te maken door de Balkan / Oost – Europa. Eén van de land die toen voorbij kwam was Albanië. Eigenlijk wist ik vrijwel niks van het land, alleen dat het er redelijk arm is. Maar wat er te doen is, had ik geen flauw benul van. De meeste mensen in mijn omgeving vonden het niet een slim plan om naar dit land te gaan en nog altijd als ik tegen mensen zeg dat ik naar Albanië ben geweest, kijken ze verschrikt op. Maar waarom? Want zo gek is het niet om naar dit prachtige land te gaan. Vandaag geef ik 5 redenen waarom je naar Albanië moet.

De geschiedenis

Albanië is niet altijd zo makkelijk te bereiken geweest. Tot niet heel lang geleden was het namelijk een land dat geleidt werd door een dictator. Daardoor was het een heel gesloten land en was het als toerist vrijwel niet mogelijk om binnen te komen. Het land is hierdoor ook nog niet ontdekt door het massatoerisme. Na de dood van dictator Hoxha is er veel veranderd. Het land is opengesteld en geen dictatuur meer. Het land is nog altijd heel arm en er is veel maffia, maar probeert er wel langzaam bovenop te komen. Je kunt de geschiedenis van dit land ook nog terugvinden tijdens een roadtrip. Hoxha liet namelijk ontzettend veel kleine bunkers bouwen en de meeste hiervan zijn nog steeds te zien.

5 redenen waar je naar Albanië moet
5 redenen waar je naar Albanië moet
Er zijn veel bijzondere plekken

Albanië ligt vol met bijzondere plekken. Omdat het land zo gesloten is geweest is veel bewaard gebleven. Ga je bijvoorbeeld de bergen in, dan ga je echt 100 jaar terug in de tijd. Ik zou zeker een aantal van de volgende plaatsen bezoeken: Berat, Sarande, Tirana en Gjirokastra. Tirana is de hoofdstad en hier vindt naast veel armoede ook oude gebouwen. Bezoek bijvoorbeeld de bekende piramide of het universiteitsgebouw. Sarande is een mooie kustplek waarvandaan je de ferry kan nemen richting Griekenland. Berat staat bekend om de vele vensters en dit is echt een prachtig stadje. Gjirokastra staat dan juist weer bekend om de vele trappen. Beide zeker aanraders om heen te gaan. Met weinig tijd raad ik aan deze plekken met een tour te doen.

5 redenen waar je naar Albanië moet
5 redenen waar je naar Albanië moet
Prachtige kust die nog niet vol ligt met toeristen

Albanië heeft een hele lange kustlijn. Deze kustlijn behoord wat mij betreft tot de mooiste van Europa. Je vindt hier heerlijke rustige strandjes, want het land is qua toerisme nog rustig. De mooie kustplaatsjes zijn Sarande, Dürres en Vlöre. Deze plaatsjes zijn al wel iets drukker, maar het valt nog mee. Ik ga er wel vanuit de Albanië de komende jaren steeds meer toeristisch gaat worden helaas. 3 jaar geleden werden de grote appartementencomplexen al uit de grond gestampt namelijk in Sarande. Jammer, want zo wordt er ingespeeld op massatoerisme. Wil je al deze mensen voor zijn, dan moet je nog snel heen gaan.

5 redenen waar je naar Albanië moet
Het is er goedkoop

De Balkan is over het algemeen redelijk goedkoop en ook in Albanië is dit het geval. Je zult hier geen Aziatische prijzen vinden, maar ook zeker geen Nederlandse prijzen. De overnachtingen en het eten is allemaal heel betaalbaar. Je bent ongeveer 4 euro kwijt voor iets te eten en voor een goedkope overnachting betaal je ongeveer 10 euro per persoon. Ook het openbaar vervoer kost nauwelijks iets. Helaas zijn de vliegtickets naar Tirana wel redelijk aan de prijs, dus om het allemaal goedkoop te houden kan je ook bijvoorbeeld naar Corfu of Ohrid vliegen.

5 redenen waar je naar Albanië moet
Makkelijk te combineren met andere landen

Eén van de 5 redenen waarom je naar Albanië moet is, omdat het makkelijk te combineren met andere landen. De meeste mensen zullen richting Tirana gaan vanaf Macedonië. Verder dan Tirana zullen ze dan niet komen en dat is ontzettend jammer, want al het andere is zoveel mooier! Zelf heb ik Albanië met twee andere landen gecombineerd. Ik nam namelijk de bus vanaf Montenegro naar Tirana en verliet het land weer vanuit Sarande. Daar pakte ik de ferry naar Corfu, Griekenland. Albanië wordt heel vaak overgeslagen bij een reis in deze regio, maar het is juist één van de makkelijkste landen om te combineren. Het enige wat lastig is, is dat er geen treinen gaan. Je moet dus de bus nemen naar het volgende land. Voor bijvoorbeeld interrailen is dit wel een groot nadeel.

5 redenen waar je naar Albanië moet

Dit zijn 5 redenen waarom je naar Albanië moet. Naast deze dingen kan je ook genieten van de prachtige natuur. Je vindt hier de Albanese alpen waar je lange wandelingen kunt maken en kunt genieten van de prachtige uitzichten.

Ook naar Albanië? Zeker doen! Zoek dan zo snel mogelijk naar de goedkoopste vliegtickets bij: Skyscanner. Ook is het verstandig om te kijken bij Vaccinaties op reis of je wat nodig hebt.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder