Het is tegenwoordig groot nieuws. Het grote probleem met de naam plastic. Veel dingen zijn verpakt in plastic en een groot deel van deze plastic komt in de natuur en in de oceaan terecht. Iedereen weet dat dit heel erg slecht voor de wereld is, maar wordt er ook daadwerkelijk wat aan gedaan? Vooral tijdens het backpacken merkte ik zelf dat je veel meer plastic verbruikt dan je nodig hebt. Het meeste wordt je zonder te vragen gegeven. Zelf probeer is bewuster om te gaan hiermee en weiger ik het meeste plastic. Wil jij ook een handje toesteken? Ik geef je 5 tips om minder plastic te verbruiken op reis.
Booking.com1. Maak geen gebruik van plastic rietjes
Plastic rietjes zijn grote vervuilers, vooral omdat je ze maar één keer gebruikt en daarna weg gooit. Een deel van deze rietjes komt vervolgens weer in de natuur terecht. Helaas krijg je bij veel landen automatisch een rietje bij je drankje zonder dat je erom vraagt. Zeg daarom bij het bestellen er meteen bij dat je GEEN rietje wil hebben. Het lijkt misschien niks, het weigeren van een rietje. Alleen als je nagaat dat er per restaurant honderden rietjes doorgaan, dan heeft het zeker wel zin om te weigeren. Er wordt tegenwoordig gezocht naar een alternatief. Bijvoorbeeld rietjes van bamboe of papier. Een stukje beter, maar ook deze zou ik weigeren. Je kunt ook gewoon uit een glas drinken toch?!

2. Accepteer geen plastic zakjes
Een andere goede tip is het weigeren van plastic zakjes. In Nederland zijn we daarmee op de goede weg, maar helaas is dit in veel andere landen nog niet het geval. In de meeste backpackerslanden is het juist heel normaal om overal een plastic zakje bij te geven. Zelfs als je 1 klein armbandje koopt dan krijg je er een plastic zakje bij. Als je iets koopt, zeg er dan meteen bij dat je geen plastic wilt. Neem gewoon zelf een tas mee. Sommige winkels (7/11 bijvoorbeeld) vraagt nu tegenwoordig of je plastic wil. Een kleine vooruitgang al wel, maar nog beter zou zijn dat iedere backpacker plastic zakjes weigert.
3. Koop zo min mogelijk drinkwaterflessen
Naast bovenstaande 2 zijn ook waterflesjes een groot probleem. Helaas is het meeste water uit de kraan niet drinkbaar en daarom moet je wel water kopen. Helaas gaat dit dan wel gepaard met veel plastic afval. Om dit te verminderen heb je in dit geval 2 opties. De eerste is qua afval de beste keuze. Dit is een speciale fles waar een filter in zit. Je water wordt hierdoor gezuiverd en daardoor kun je het gewoon drinken. Een voorbeeld van een filter is de LifeStraw. Zelf heb ik het nog niet geprobeerd, maar mocht ik binnenkort naar een land gaan waar je water moet kopen, wil ik het gaan proberen. Het enige probleem is wel dat je zo de lokale bevolking niet steunt, omdat je niks bij hun koopt.
De tweede optie is het bijvullen van een fles. De meeste hostels hebben zo’n grote omgekeerde plastic fles staan. Deze is gevuld met drinkwater en je kunt hier vaak voor een klein bedrag je eigen fles mee bijvullen. Natuurlijk zijn ook deze grote flessen van plastic, maar ze zijn wel hervulbaar. Af en toe zie je wel trucks rijden die lege flessen omruilen voor volle. Dit is al een stuk beter dan gewoon plastic flesjes kopen.

4. Koop fruit op de markt in plaats van bij een stalletje
In Azië heb je diverse straatstalletjes met zakje fruit. Deze zou ik zelf nooit kopen om meerdere redenen. Vooral omdat ze gewassen zijn met kraanwater. Je kunt er dus behoorlijk ziek van worden. Daarnaast heb je ook weer een lading plastic. Ieder portie is namelijk weer verpakt in een zakje. In dit geval kun je beter richting de markt gaan met een goed mes. Hier koop je fruit en schil je zelf. Uiteraard moet je wel weer de plastic zag weigeren waar ze het in willen stoppen. Twee vliegen in 1 klap: geen plastic en het is beter voor je gezondheid.
5. Koop alleen drankjes in glazen
De meeste drankjes koop je bij straatstalletjes in plastic bekers. Vooral bijvoorbeeld de smoothies. Helaas krijg je dit vaak ook bij restaurants, terwijl ze daar prima echte glazen kunnen gebruiken. Beloon dan ook restaurants die wel gebruik maken van glazen. Kies ervoor om juist hier te gaan eten. Helaas is dit wel een lastiger punt, want je steunt vaak de rijkere mensen. De mensen met een straatstalletje hebben namelijk een stuk minder geld en zo steun je ze ook niet. Waar je wel voor kan kiezen is een drinkfles meenemen naar een stalletje. Die zullen je wel gek aankijken als je die laat vullen, maar het scheelt hun ook bekers en dus accepteren ze het vast.

Ook bij het inpakken kun je al zorgen dat je minder plastic meeneemt. Kies bijvoorbeeld voor een shampoobar, bodybar of bamboo tandenborstels.
Dit waren 5 tips om minder plastic te verbruiken op reis. Heb jij nog aanvullingen? Dit waren 5 tips om minder plastic te verbruiken op reis. Heb jij nog aanvullingen?
Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.