5 tips voor de Balkan

Om prachtige landen te zien, hoef je vaak niet eens ver van huis. Bijvoorbeeld de Balkan is een prachtige stukje Europa. Er is hier genoeg te doen en het is een stuk goedkoper dan de landen in west Europa. Mocht je naar de Balkan gaan, dan wil je natuurlijk alle mooie plekken zien. Het is niet ver weg, maar toch wil iedereen zoveel mogelijk zien en doen in één reis. Om hierbij te helpen heb ik 5 tips voor de Balkan voor je op een rijtje gezet. Wat mag je niet overslaan en wat moet je echt gezien hebben?

Booking.com
De overblijfselen uit de Joegoslavië-oorlog

De meeste mensen zullen wel weten dat de Balkan een behoorlijk recente oorlogsgeschiedenis heeft. Mocht je hier meer over willen weten, dan kun je je hart ophalen in deze regio. Er zijn hier namelijk nog ontzettend veel tekenen die je ook de oorlog herinneren. Zo zijn er bijvoorbeeld behoorlijk wat huizen die toegetakeld zijn en waar je de kogelgaten nog in ziet zitten. Daarnaast vindt je verspreid over het land nog overal kerkhoven die vol liggen met oorlogsslachtoffers. Vreselijk, maar ook indrukwekkend om te zien. Vooral die in Sarajevo liggen echt in het centrum van de stad. Als je hier rond loopt, zie je veel mensen die jonger dan jou waren toen ze overleden.

De mooiste plekken van Sarajevo
Een prachtige kustlijn

De Balkan is groot en heeft daarbij een relatief lange kustlijn. Vooral de stranden en de kust in Kroatië is prachtig! Zelf ben ik naar de Dalmatische kust geweest en deze is absoluut aan te raden. Ga hier met de auto heen (of huur er 1) en rij dan van dorpje naar dorpje. Deze dorpjes alleen al zijn heel erg de moeite waard, maar de uitzichten die je onderweg tegen komt zijn nog mooier. Ga bijvoorbeeld van Mostar in Bosnië Herzegovina richting de kust en rij dan naar Split. Heerlijk! Ook Montenegro heeft een aantal schitterende kustplaatsjes. Het ligt allemaal niet heel ver van elkaar af, dus ik raad zeker aan om er een paar met elkaar te combineren.

kust kroatie
Bezoek bijzondere steden

Balkan ligt vol met prachtige schattige stadjes en daarnaast mooie grote steden. Zelf was ik vooral fan van Sarajevo. Deze stad is zo divers en daarom kun je je hier dagen vermaken. Ook Zagreb, Mostar, Belgrado en Zadar vond ik de moeite waard. Deze bestemmingen zou je voor een stedentrip kunnen gebruiken, maar ook combineren. Bijvoorbeeld tijdens een roadtrip of nog fijner: tijdens het interrailen.

Iedere stad heb je ongeveer 2 dagen voor nodig om de leukste plekken te bekijken. Meer is natuurlijk altijd aan te raden. Mocht je met het openbaar vervoer reizen, dan zijn er ontelbaar veel bestemmingen te combineren. Je kunt kiezen voor een rondje Zagreb, Sarajevo, Mostar, Split en Zagreb bijvoorbeeld. Dit is alleen lang niet alles, want je kunt nog veel meer bestemmingen mee nemen en het rondje een stuk groter maken.

doen in zagreb
Prachtige treinreizen

Zoals hierboven al genoemd is de Balkan perfect om met de trein te reizen. Je pakt heel eenvoudig en goedkoop zo een trein richting de volgende stad of zelfs het volgende land. De treinen rijden wel langzaam, dus hou er rekening mee dat je een flinke tijd in de trein zal zitten. Aan de andere kant ga je zo veel heel erg veel van het landschap zien, omdat je niet overal voorbij raast. Sommige delen moet je echt even voor gaan zitten. Bijvoorbeeld het stuk tussen Sarajevo en Mostar. Dit is maar een kort tochtje, maar wel echt prachtig! Ook de nachttrein tussen Belgrado en Bar wordt geroemd om de prachtige natuur. Zet wel even je wekker of zorg dat je niet meer in slaap valt na de grensovergang, want dan rijdt je door het allermooiste stukje (net voor Podgorica)

Mostar
De kosten

Qua kosten merk je echt dat er een groot verschil is tussen west en oost Europa. Alleen de reis ernaar toe kan in de papieren lopen (hoeft niet, want zelf vloog ik voor 40 euro retour naar Kroatië). De kosten in het land zelf zijn behoorlijk laag. Wel ga je daarom sneller uit eten in plaats van zelf eten koken. Een grote pizza om te delen kost bijvoorbeeld maar 4 euro in niet te toeristische plekken. Zoals al aangegeven is het openbaar vervoer ook echt goedkoop en overnachtingen gaan je ook niet veel kosten. Een aanrader dus als je een laag budget hebt.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder