5 tips voor Vietnam

Om één of andere reden wist ik voordat ik naar Vietnam ging niet veel van het land. Uiteraard wist ik van de Vietnamoorlog, want hier ging mijn eindexamen van geschiedenis over, maar verder wist ik vrij weinig. Omdat ik toch 3 maanden door Azië ging reizen, was Vietnam een logisch land in mijn route. Uiteindelijk heb ik een maand door dit land gereisd en hoort het tot mijn favoriete landen. Maar welke dingen vond ik nou echt bijzonder om te doen en welke plekken raad ik aan om echt heen te gaan? Mijn 5 tips voor Vietnam.

Booking.com
Het leukste stadje van Vietnam: Hoi An

Ga tijdens je reis door Vietnam zeker een paar dagen verblijven in Hoi An. Dit stadje is echt ontzettend leuk en schattig. Nu is het wel giga toeristische, want veel mensen vinden dit stadje leuk. Maar toch is het er nog prima te doen en kun je ook zeker genieten van de rust. Het stadje zelf is dus prachtig, maar als je een fiets huurt, dan kun je ook nog eens naar het nabijgelegen strand. Twee vliegen in 1 klap dus. Ook staat Hoi An bekend om de kleermakers. Tegen een voordelige prijs kun je hier handgemaakte kleding naar je eigen wensen laten maken. Bijvoorbeeld een prachtige jurk of een maatpak. Er is een ruime keus aan voorbeelden en stoffen te vinden.

Hoi An
Ho Chi Minh City: Kom meer te weten van de oorlog

Mocht je geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Vietnam, dan moet je zeker je wat meer gaan verdiepen in de Vietnamoorlog. De stad waar je dit het beste kunt doen is Ho Chi Minh City, misschien beter bekend als het vroegere Saigon. Hier heb je nog veel verschillende plekken waar je dingen kunt leren over de oorlog. Bijvoorbeeld in het War Remnants museum of de tunnels. Helaas is in de oorlog een groot deel van Saigon verwoest en dus is HCMC wel een moderne stad. Niks mis mee, maar dan moet je het verleden gewoon zoeken in de musea.

De prachtige natuur in Sapa

Wat mij betreft is het mooiste gebied van Vietnam te vinden in het noorden. Hier vindt je Sapa. Een plek midden tussen de rijstvelden in de heuvels. Sapa is behoorlijk bekend, want dit is één van de beste uitvalsbasissen om te gaan wandelen. Zelf heb ik veel rijstvelden gezien, maar die in Sapa waren de mooiste. Vooral om het prachtige uitzicht. Nu is er in Sapa nog iets bijzonders. In deze omgeving heb je namelijk ook allemaal verschillende bergvolkeren die nog deels op de oude tradities leven. Uiteraard is het wel een klein beetje zo gedaan om geld aan te verdienen bij toeristen, maar het is ook nog steeds deels gewoon hun leven.

Om Sapa perfect te kunnen ontdekken, is het aan te raden hier meerdere dagen te verblijven. Er is ook een mogelijkheid tot een home stay en die zou ik dan ook zeker aanraden. Toch een klein puntje van kritiek: Net als vele plekken is ook Sapa een beetje door zijn succes ten onder aan het gaan. Het is er te druk en dingen zijn niet meer echt authentiek. Bijvoorbeeld de bergvolken zijn behoorlijk opdringerig qua spullen verkopen. Ook lopen ze tijdens je wandeling mee en helpen ze je af en toe overstappen bij een lastiger punt. Niet echt nodig, maar wel aardig. Tenminste dat lijkt zo. Aan het einde van de wandeling vragen ze opeens geld voor hun hulp. Let hier dus wel even op.

Mocht je het toch iets authentieker willen, dan kun je naar andere dorpen in de omgeving gaan. Dat is wat lastiger om te regelen, maar dan is alles een stuk minder toeristisch.

Sapa Vietnam
Nogmaals een stad: Hanoi

In de oorlog was Vietnam in 2 delen gesplitst. De hoofdstad van het zuiden was Saigon (Ho Chi Minh City) en de hoofdstad van het noorden was Hanoi. Deze laatste is ook zeker een aanrader om naar toe te gaan. Het is uiteraard een erg grote stad, maar het voelt echt aan als een dorp. Misschien komt die omdat het minder druk is en minder groot is opgezet als HCMC. Voor mij was deze stad echt één van de hoogtepunten. Er zijn niet onwijs veel bezienswaardigheden, maar gewoon bij het meer zitten is al heerlijk.

Ook is Hanoi de vertrekplek om bijvoorbeeld naar Sapa te gaan. Ook kun je vanaf hier makkelijk richting Halong Bay. Genoeg trips te doen vanaf hier dus. Mocht je richting het noorden gaan, dan moet je zeker een paar dagen richting Hanoi gaan. Het is een wat oudere stad, dus er is veel moois te zien.

hanoi
Een bijzondere omgeving: Halong Bay

De laatste tip voor Vietnam is het bezoeken van Halong Bay. Hierboven werd dit al genoemd als perfecte trip vanaf Hanoi. Maar wat is Halong Bay eigenlijk? Halong Bay is een grote baai waar mega grote rotspartijen in de zee staan. Deze lijken zomaar uit het niets op te duiken in de zee. Je gaat hier met een boot het water op en vaart dan tussen de rotsformaties door. Halong Bay is te doen als dagtrip, maar je kunt ook slapen op de boot en er dus 2 dagen van maken. Net waar je zin in hebt.

Halong Bay

Dit waren mijn 5 tips voor Vietnam. Uiteraard is Vietnam een uitgestrekt land, dus er zijn nog veel meer dingen te beleven. Mocht je naar Vietnam gaan, trek dan minimaal 3 weken / 1 maand uit voor dit land. Dan kun je de meeste hoogtepunten goed zien.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder