9 tips voor de Annapurna trekking

Eén van de mooiste landen waar ik ben geweest, is Nepal. Dit prachtige land heeft alles. Van bijzondere steden met veel historie tot wildlife en van tempels tot de Himalaya. Wat mij betreft mag je Nepal niet verlaten zonder minimaal één trekking te doen. Zelf deed ik de Annapurna Base Camp trekking, maar dit was redelijk impulsief besloten. Voor de volgende keer zou ik er wel voor zorgen dat ik mij wat meer heb ingelezen. Om andere mensen te informeren geef ik daarom vandaag 9 tips voor de Annapurna trekking. Wat moet je echt weten voor je vertrekt?

1: Kies voor een goede gids/drager

Ga je met zijn tweeën deze trekking doen dan heb je niet per se een gids of drager nodig, maar het is wel aan te raden. Ga je alleen dan zou ik altijd één van de twee inhuren. Maar hoe weet je nou eigenlijk of diegene die je inhuurt nou echt betrouwbaar is. Tsja dat is bijna niet te checken. Natuurlijk kan je wel rondvragen bij andere backpackers welke gids of drager ze hadden, maar dan nog weet je het niet altijd zeker. Ik zou er wel altijd voor kiezen om niet zomaar iemand van straat te plukken. Hier heb je totaal geen referenties bij.

Annapurna

Zelf zou ik gaan voor een bureautje in schakelen. Deze hebben dragers en gidsen in dienst die veel vaker ingehuurd worden. Het zegt nog niet altijd wat, maar ik vind het toch fijner. Ook kan je bij je hostel vragen of zij een goede gids of drager kennen. Nepal is zo ingericht op het trekkers toerisme, dat ze vast wel iemand kennen die je kan inhuren. Of je moet kiezen voor een drager of een gids is iets waar je zelf een keuze in moet maken. Binnenkort komt er een artikel met mijn ervaringen hiermee en welke keuzes is zou maken.

2: Koop een goede kaart van het gebied

Mocht je er toch voor kiezen om zonder gids of drager te gaan, dan zou ik nooit vertrekken zonder een goede kaart van de regio te hebben. Deze zou ik in Pokhara zelf kopen, want daar zijn ze goedkoop en heb je hele gedetailleerde trekkingskaarten. De route is niet lastig om te vinden, want eigenlijk is er overal maar 1 pad, maar toch zou ik iets achter de hand willen hebben voor het geval dat. Zelf ben ik één keer verkeerd gelopen, omdat er een splitsing was en er nergens bordjes stonden. Ik had die dag flink de pas erin dus mijn gids liet mij een eind vooruit lopen. Gelukkig zag die mij verkeerd lopen en riep die. Anders was ik waarschijnlijk nog een heel eind doorgelopen.

Een kaart weegt niks, dus die kan je nog makkelijk in je rugzak erbij stoppen. Ook kan je zo makkelijk zien hoe ver het nog is naar het volgende dorpje en wat je precieze route gaat zijn. Er staan ook borden in de dorpjes die vertellen hoelang het lopen is naar het volgende dorp. Deze tijden kloppen erg goed.

Annapurna
3: Pinnen kan niet, dus neem voldoende geld mee

Je gaat de bergen in dus pinnen is niet mogelijk. Zorg daarom ervoor dat je op tijd voldoende geld pint, want je kan maar een bepaald bedrag per dag uit een ATM halen. Ik rekende zelf ongeveer 20 euro per dag om mee te nemen. Dit is dan wel exclusief de loon van de drager of gids. Deze betaalde ik vooraf dus hoef je niet mee te slepen. Let er wel op dat er een fooi verwacht wordt na afloop van de trekking. Zelf heb ik deze fooi niet gegeven. Ik had namelijk voor 10 dagen betaald en was na 8 dagen weer terug. De drager vroeg mij of ik alstjeblieft niet langs het bureau zou willen gaan, want dan kreeg hij minder betaald (ik zou zelf ook geen geld terugkrijgen, want ik liep zelf harder dan de meeste mensen). Dat heb ik toen gedaan en ik vond 2 dagen extra loon dan wel genoeg. Nog fooi daarbovenop vond ik dan onnodig.

Booking.com

De bergen zijn heel veilig, maar toch zou ik er wel voor zorgen niet een giga hoeveelheid geld mee te nemen. Je kan het toch niet uitgeven want alle kamers en eten zijn ongeveer hetzelfde qua prijs (je hebt soms alleen verschil tussen eigen badkamer of niet, maar echt luxere dingen ga je er niet vinden). Des te hoger je komt, des te duurder alles is. Ook logisch want alles moet te voet of met yaks/ezels naar boven gesjouwd worden. Gemiddeld gaf in in 2016 tussen de 11 en 18 euro per dag uit (zonder gids). Als je dus rekent op 25 euro per persoon per dag, dan moet je goed zitten. Je kan natuurlijk altijd een 100 euro extra meenemen voor de zekerheid.

Annapurna
4: Zorg voor een powerbank

In Nepal zal je al snel merken dat de elektriciteit niet al te denderend is. Een groot deel van de dag is er zelfs helemaal geen normale stroom, maar moet je het doen met de aggregaat. In de bergen is die nog een stukje erger. Nu denk ik wel dat de meeste mensen zich hier op instellen en het niet erg vinden. Het is alleen wel erg handig om bijvoorbeeld je telefoon en camera een beetje opgeladen te hebben. Nu heb je in de meest teahouses wel stroom, maar soms moet je er extra voor betalen en vaak zitten alle stopcontacten al snel vol.

Daarom zou ik er zelf voor kiezen om 2 powerbanks mee te nemen. Hier kan je dan in iedergeval je telefoon mee opladen. Zelf had ik een normale mee, maar als ik nog een keer de bergen in ga dan zou ik kiezen voor een powerbank met zonnepaneel. Beter voor het milieu en laadt tijdens het lopen ook nog eens langzaam een beetje op. In de toekomst ga ik een Waka Waka kopen. Dit bedrijf staat bekend om goede kwaliteit en zorgt ook nog eens met een deel van de winst voor het verbeteren van de wereld.

5: Stijg niet teveel per dag

Hoogteziekte kennen wij hier eigenlijk niet en dat maakt het meteen gevaarlijk. Het kan namelijk dodelijk zijn. Om hoogteziekte te voorkomen moet je niet teveel stijgen op één dag en ervoor zorgen dat je acclimatiseerd. Bijvoorbeeld een extra dag in hetzelfde dorp blijven slapen, maar dan wel een wandeling naar een hoger gebied maken. Zo went je lichaam aan de hoogte, maar loop je niet teveel risico. Er wordt over het algemeen aangeraden om niet meer dan 500 meter per dag te stijgen. Hier hield iedereen zich redelijk goed aan, behalve de laatste dag. Vanaf ons dorp was het toen maar 3 uur lopen nog naar het Base Camp met maar 1 stop. 3 uur lopen is te doen, maar je steeg wel 1000 meter in korte tijd en ook nog eens boven de 3000 meter.

Annapurna

Zelf zag ik dat niet zitten vanwege de vele waarschuwingen, maar mijn gids verzekerde mij dat het makkelijk te doen is. Dit was ook het geval. Vertrouw dus in zulke dingen ook op je gids, want die doet de route veel vaker en weet waarop die moet letten. Ga je zelf zonder gids, dan zou ik mij wel echt strikt houden aan de 500 meter regel. Je wil namelijk niet met hoogteziekte komen te zitten terwijl er niemand in de buurt is.

Zoals gezegd deden de meeste mensen dit stuk in 1x. Boven voelde ik mij wel een beetje vreemd, maar dit bleek vooral door de vermoeidheid te komen. Het werd langzaam aan gelukkig ook een stukje beter. Bij hoogteziekte is dit niet het geval. Dan wordt het alleen maar slechter tot het moment dat je snel gaat dalen. Op het moment dat ik boven was, heb ik één iemand gezien die echt niet lekker was en beginnende hoogteziekte had. De gidsen vertelden ook dat op deze trek ongeveer 1 op de 100 wat symptomen krijgt. Eigenlijk best weinig dus.

Maar toch wil ik dit meegeven als tip. Vooral bij de trekkingen die nog hoger gaan. Pas echt ontzettend goed op, want je wil niet door een helikopter geëvacueerd moeten worden of nog erger.

Annapurna Nepal
6: Regel hoogteziektepillen

Zoals al gezegd zijn er op deze route maar weinig mensen met hoogteziekte. Toch kan het je overkomen en dan moet je wel voorbereidt zijn. Krijgt je erge last dan is de enige optie om direct naar beneden te gaan. Heb je wat kleine symptomen dan volstaat ook een hoogteziekte pilletje. Deze kan je hier al bij de apotheek halen, maar ik raad je aan om gewoon in Pokhara of Kathmandu een apotheek binnen te stappen. Daar hebben ze toch een stuk meer ervaring hiermee en weten ze beter wat ze moeten geven en wat werkt. Niet iedereen hoeft een stapel pillen mee te nemen, maar zorg er voor dat in je groepje één iemand ze wel heeft. Anders moet je het dorpje afgaan om andere backpackers te vragen.

7: Train alvast voor vertrek

De trekking zelf is niet superzwaar, maar je moet wel een basisconditie hebben. Ga ook zeker van te voren flink wandelen thuis. Het is namelijk niet niks over 6 uur per dag stevig door te wandelen en dan ook nog eens berg op en af. Dat is lastig trainen thuis, maar gewoon kilometers maken kan altijd. Dat werpt ook zeker zijn vruchten af. Koop je nieuwe schoenen voor deze trekking, dan moet je dit zeker niet vergeten. Ik heb meerdere mensen gezien met gloednieuwe schoenen die niet meer konden lopen van de blaren. Zorg er dus voor dat je schoenen goed zijn ingelopen!

trekking Nepal
8: Neem genoeg warme kleding mee voor onderweg

Als je met de trekking begint zal je merken dat je het al snel heel erg warm gaat krijgen. Vooral de eerste dag loopt je onbeschut en dus in de volle zon. Een topje en een korte broek is dan ook zeker aan te raden. Naarmate je hoger gaat komen, gaat het ook een stuk kouder worden. De laatste nacht in het Annapurna Base Camp was het -3 en zo voelde het ook in de kamer. Niet heel fijn dus en om het dan warm te houden moet je veel laagjes aan doen.

In het begin ga je waarschijnlijk proberen om regelmatig schone kleren aan te doen, maar dit laat je al snel los. Aan het eind van de tocht naar boven slaap je waarschijnlijk in dezelfde kleding als waar je in loopt, omdat het zo koud is en je alle kleding nodig hebt. Neem dus zeker 2 warme truien mee en bijvoorbeeld een windstopper of donsjas. Deze laatste kan je ook huren in Pokhara of Kathmandu. Vergeet ook niet een muts en handschoenen, want die ga je nodig hebben.

trekking Nepal

Zelf nam ik ook nog een lekkere slaapzak mee. Deze huurde ik in Pokhara. De muren van de kamers zitten namelijk vol kieren en het is er heel erg koud. Daarom was ik heel blij met mijn slaapzak. Eventueel kun je ook vragen om extra dekens, maar dan moet je wel snel zijn. Er zijn er maar een beperkt aantal extra. Zelf had ik een deken over mijn slaapzak en dat was genoeg. Tip: Koop kokend heet water voor in je thermoskan. Dit is kraanwater maar na het afkoelen gewoon drinkbaar. Plus… Je kan het als kruik gebruiken tijdens de nacht. Heel fijn!

9: Let op je water en neem snacks mee

Onderweg kan je genoeg dorpen vinden waar je een maaltijd kunt eten. Dit zijn dan wel echt gewone maaltijden, zoals ontbijt met brood of havermout. Of noodlesoep, rijst, pizza of pasta. Niet echt dingen die je snel even tussendoor neemt. En ik kan je vertellen.. Tijdens de trekking wil je graag regelmatig even tussendoor iets eten. Koop daarom in Pokhara alvast een aantal repen. Bijvoorbeeld snickers. Deze geven veel energie om het vol te houden tot de volgende maaltijd.

Water is daarnaast een punt waar je heel goed op moet letten. De bergen van Nepal zijn best wel vervuild en jij wil niet diegene zijn die het nog erger maakt toch?! Gewone flessen water zijn nauwelijks verkrijgbaar en maar goed ook, want dit levert heel veel plastic op. Je kan wel voor een kleine prijs ervoor kiezen om je fles te laten bijvullen. Dit is dan afkomstig uit de grote watervaten van 10 liter bijvoorbeeld. Ook gemaakt van plastic, maar deze worden wel hergebruikt. Al iets beter voor het milieu dus. Daarnaast kan je de tip van hierboven gebruiken. Namelijk een fles gekookt kraanwater kopen. Zelf maakte ik ook meestal gebruik van kraanwater, maar deed daar jodiumpilletjes in. Deze kocht ik in Kathmandu en reinigen je water. De smaak was niet heel lekker, maar het was wel veilig.

Tijdens mijn volgende trekking wil ik nog iets anders proberen. Namelijk een LifeStraw of een vergelijkbaar merk. Deze flessen hebben een ingebouwd filter en daarmee wordt het vieste water veilig om te drinken. Ik heb er nu nog geen 1 aangeschaft, maar dat gaat nog wel komen.

Naast deze trekking zijn er nog veel meer mooie trekkingen te doen in Nepal. Benieuwd welke? Ik zette de mooiste trekkingen van Nepal voor je op een rij.

Ook een trekking in Nepal doen? De moeite waard! Zoek dan zo snel mogelijk naar de goedkoopste vliegtickets bij: Skyscanner. Ook is het verstandig om te kijken bij Vaccinaties op reis of je vaccinaties nodig hebt.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder