Alleen of samen op reis?

De meeste van mijn reizen deed ik alleen. Nu was dat vaak niet de hele reis, want telkens kwam ik wel iemand tegen waarmee ik een paar dagen op trok. Na deze paar dagen ging iedereen weer zijn eigen weg en was het prima. Heerlijk vond ik deze manier van reizen, maar ik snap het ook als je er liever voor kiest om samen met iemand te gaan. Beide opties hebben meerdere voordelen, maar daarnaast uiteraard ook nadelen. Maar welke zijn dit en wat kies jij?

Booking.com
Alleen op reis gaan

Als je alleen gaat backpacken dan is het grootste voordeel natuurlijk dat je met niemand rekening hoeft te houden. Je kan gaan en staan waar je zelf wilt en hoeft hierover geen verantwoording af te leggen. Ook hoef je niet in debat over de activiteiten die je gaat doen, de route en het budget. Alleen dingen die een voordeel zijn aan alleen op reis. Toch zijn er uiteraard ook nadelen. Bijvoorbeeld dat alles altijd op jou neerkomt. Je moet zelf alles regelen en kunt niet eens leunen op een ander. Daarnaast is een eigen kamer een stuk duurder dan een dorm. Reis je met zijn 2en dan deel je het bedrag ook door 2, maar anders betaal je het alleen. In landen als Cambodja kost je dit nauwelijks extra, maar bijvoorbeeld in Schotland een hele hoop. Verder moet je er wel op uit, want alleen in een kamer zitten is ook saai. Dit vind ik zowel een voordeel als een nadeel.

Stage lopen op Curaçao
Samen op reis

De meeste mensen kiezen ervoor om samen op reis te gaan. Dit samen kan natuurlijk alles zijn. Met je partner, een goede vriend of met familie. Deze optie is wel makkelijk, want je hoeft niet meer alles zelf te regelen en kunt ook eens achterover leunen terwijl iemand anders dingen gaat regelen.Ook qua veiligheid kan het een voordeel zijn, maar ook een nadeel. Het kan namelijk zijn dat je minder aan het opletten bent. Qua kosten maakt het niet veel uit, maar je hebt wel een eigen kamer in plaats van een bed in een dorm.

De nadelen zijn vooral de lange tijd bij elkaar op de lip zitten. Er ontstaan dan altijd wel wat irritaties en dat is niet handig als je op elkaar aangewezen bent. Daarnaast moet je altijd rekening met elkaar houden. Bijvoorbeeld over waar je naar toe gaat en wat je gaat doen. De hele reis zal dan ook een compromis worden. Niet erg, maar wel iets om vooraf rekening mee te gaan houden.

kust kroatie
De eindconclusie

Hierboven het ik alle voordelen en nadelen al genoemd en daarom is het tijd voor de eindconclusie op de vraag: Alleen of samen op reis? Ik denk dat het goed is om hier een goede mix in te vinden. Het is namelijk erg gezellig om met z’n tweeën op reis te gaan, maar het is ook fijn om regelmatig even alleen op pad te gaan. Ik zou dan hier ook altijd tijd en ruimte voor maken om dit te kunnen doen.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder