Arthur’s seat in Edinburgh

Een stedentrip naar Edinburgh is meer dan alleen een rondje door het centrum lopen. Er zijn namelijk nog veel meer dingen te doen net buiten het centrum. Wist je dat je bijvoorbeeld een prachtige wandeling kunt maken met een schitterend uitzicht? Waarschijnlijk niet, maar bij een wandeling naar Arthur’s seat in Edinburgh is dit het geval. Vandaag meer informatie en tips over een bezoek en wandeling naar Arthur’s seat in Edinburgh.

Booking.com
Wat is Arhur’s seat?

Als je vanaf het centrum kijkt, dan zul je een aantal heuvels zien liggen. Eén daarvan is Arthur’s seat. Arthur’s seat is een uitgestorven vulkaan en dus één van de bekendste heuvels buiten Edinburgh. Je vindt deze heuvel in het Holyrood park op ongeveer een half uur lopen vanaf het centrum. Uiteraard kun je van onderen een kijkje gaan nemen, maar het is nog veel mooier om ook naar boven te lopen. Hier heb je namelijk een prachtig uitzicht over de stad. Eén nadeel: Je moet wel nog de berg beklimmen en dat is niet altijd een makkelijke opgave.

Bovenop heb je een 360 graden uitzicht over de stad, als je goed kijkt, zie je prachtige plekken liggen. Zo kun je bijvoorbeeld Calton Hill zien liggen, maar ook het Edinburgh Castle. Er ligt een soort kompas bovenop, hierop vindt je welke kant je op moet kijken voor bepaalde plekken.

Arthurs seat
Hoe kom je er?

Om bij Arthur’s seat te komen, moet je eerst richting het Holyrood park lopen. Vanaf hier heb je meerdere opties om naar boven te lopen. Zelf raad ik aan om naar boven een andere route te nemen dan naar beneden. Vooral omdat je dan van alle kanten een prachtig uitzicht. Ik raad aan om naar boven te gaan via de steilere kant. Dit is een flinke klim, maar dan loop je wel makkelijker weer naar beneden. Als je via de steilere kant naar beneden gaat moet je echt goed opletten om niet te vallen.

Om de steilere kant te nemen ga je richting de Oostkant van het park. Hier vindt je een rotonde en sla je linksaf. Vervolgens heb je 2 mogelijkheden. Als je de bordjes main path volgt, dan volg je een redelijk steil pad, maar ben je wel redelijk snel boven (ongeveer 40 minuten). Je hoeft verder geen afslagen meer te nemen. Houdt je in plaats van het main path het rechterpad aan, dan doe je er ongeveer een kwartier langer over, maar is het pad wel een stuk minder steil.

De laatste mogelijkheid is de makkelijkste weg. Deze raad ik zeker aan voor de afdaling, maar is ook mogelijk om te gebruiken om naar boven te lopen. Als je voor de berg staat ga je richting links en volg je een geasfalteerd pad. Later gaat dit over in een gewoon pad. Hierbij hoef je weinig echt te klimmen, maar het is er ook een stuk breder en minder mooi. Neem deze weg dus zeker tijdens de afdaling, want de andere paden zijn echt een uitdaging naar beneden.

arthur's seat in Edinburgh
Tips

Veel mensen beklimmen deze berg zonder een voorbereiding, dit is niet altijd even handig. In de zomer is dit misschien wel mogelijk, maar als het heeft geregend of gesneeuwd dan is dit niet aan te raden. Het wordt dan namelijk behoorlijk gevaarlijk. Het is een steile route met nauwelijks relingen. Vandaar een aantal tips op een rijtje gezet.

  • Ga op wandelschoenen. Het is mogelijk op gympen, maar absoluut niet aan te raden, het pad ligt vol met stenen en je wilt niet je enkel zwikken.
  • Let vooraf goed op de weersvoorspelling. Je wilt niet in een regenbui terecht komen.
  • Het is gratis, dus je hoeft geen geld mee te nemen. Neem wel wat te eten en drinken mee, want iets kopen is niet mogelijk.
  • Neem voldoende tijd bovenop. Het is er prachtig namelijk, maar de meeste mensen gaan al snel weer naar beneden (vaak doordat het kouder is en het flink waait). Hier kun je je op kleden.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder