Bamboe tandenborstels

De afgelopen weken heb ik meerdere duurzamere producten uitgetest. Dit keer was het de beurt aan de bamboe tandenborstels. Wat veel mensen niet weten is dat tandenborstels een grote plastic vervuiling zijn. Ze zijn namelijk niet afbreekbaar. Zelf schrok ik behoorlijk hoeveel tandenborstels ik zag liggen tussen de vuilnis in de natuur. Daarom ben ik opzoek gegaan naar een alternatief om uit te testen en ik kwam uit op bamboe tandenborstels. Ik vertel je meer over hoe deze duurzamer zijn en wat mijn ervaring is.

Wat zijn het?

Zoals al gezegd zijn het bamboe tandenborstels. Niet alles is van bamboe. De borstel is van bamboe en de haren van een ander materiaal. Er is voor bamboe gekozen, omdat dit een natuurlijk materiaal is die onwijs snel groeit. Er groeit gigantisch veel, maar we gebruiken in totaal maar 1%. Nog genoeg ruimte dus.

De haren zijn gemaakt van een grotendeels biologisch materiaal. Ze worden gemaakt van olie en nylon. De nylon is uiteraard niet biologisch afbreekbaar, maar op dit moment zijn er geen betere opties beschikbaar. Uiteraard wordt hier wel onderzoek naar gedaan om nog meer te verbeteren op dit gebied.

Waar koop je ze en hoe worden ze verstuurd?

Er zijn veel verschillende aanbieders, maar ik bestelde die van mij bij één van de bekendste. The Bamboo Brush Society. Dit bedrijf is opgestart nadat de oprichter op reis in Indonesië ontzettend veel plastic afval op het strand zag liggen en bedacht dat daar iets aan gedaan moest worden. Ze zijn zich gaan verdiepen in producten met bamboe en een collectie daarvan verkopen ze nu. Je kunt hier je tandenborstel gewoon per stuk bestellen, maar je kunt ook een abonnement afsluiten zodat je iedere 3 maanden een nieuwe krijgt.

review bamboe tandenborstel

De tandenborstels zelf zijn verpakt in een klein doosje van gerecycled papier. Omdat ze opgestuurd worden, zijn ze daarna in een envelop gestopt. Ook deze envelop is van gerecycled papier. Ook hier is dus goed over nagedacht om het op een zo duurzame manier te doen. Nog beter zou zijn om ze natuurlijk gewoon in de winkel te halen, maar dat is lang niet altijd een optie.

Mijn eigen ervaring

Ik heb nu een aantal weken de bamboe tandenborstels uitgetest. De borstels zijn mij heel goed bevallen. Ze zijn niet te zacht, maar ook niet te hard. Dat had ik van te voren namelijk wel verwacht, maar ik was positief verbaasd over de hardheid van de haren. De borstel zelf ligt fijn in de hand. Het enige wat ik wel een klein nadeel vond was de breedte van de kop. Deze is gewoon normaal, alleen ik heb vaak wat smallere borstels. Dit was dus in het begin even wennen, maar ondertussen merk ik het niet meer.

De levensduur vind ik lastig om wat over te zeggen. Ik gebruik hem nu een paar weken en er is nog geen slijtage te zien. Ik verwacht dan ook dat de borstels gewoon een normale levensduur hebben. Sowieso is het verstandig om iedere 3 maanden een nieuwe borstel te gebruiken. Vooraf las ik in de recensies dat mensen wel eens last hebben met schimmel op de borstels. Hier heb ik nog niks van gemerkt. Ik spoel de borstel goed af met heet water (dit kost wel iets meer moeite want er blijft nog vaak wat tandpasta tussen zitten) en daarna laat ik hem aan de lucht drogen in een droge omgeving. Ik leg hem dus niet in de badkamer (hogere vochtigheid), misschien dat het daarom bij mij niet gebeurd.

Kortom: Aanraders deze bamboe tandenborstels! Wil jij ook wat voor het milieu doen, stap dan ook over.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder