Bezienswaardigheden van Kathmandu

Kathmandu is de grootste stad van Nepal en ook meteen de hoofdstad. Grote steden in Azië zijn vaak niet de meest interessant en mooie plekken om te bezoeken. Het zijn vaak vieze plekken vol smog en overal rijden scooters kris kras door elkaar. Ook Kathmandu voldoet in dit geval aan deze dingen. Het is er zeker vies en er is behoorlijk wat smog. Toch mag je deze stad niet overslaan, want de meeste bezienswaardigheden van Kathmandu zijn heel erg de moeite waard. Blijf zeker een dag of 3 hangen in Kathmandu voordat je verder reist naar andere prachtige bestemmingen. Maar welke bezienswaardigheden van Kathmandu zijn zeker de moeite waard?

Booking.com
Shoppen en ronddwalen in Thamel

De bekendste wijk van Kathmandu is de backpackerswijk Thamel. Deze wijk is voor Kathmandu hetzelfde als Khao San Road is voor Thailand. Alleen is Thamel wel een hele grote wijk en je kunt daar uren ronddwalen door de verschillende straatjes. Het is er echt een doolhof en je kunt dan ook echt verdwalen hier. Mocht je op een trekking gaan, dan is dit de place to be voor het kopen van trekkingsspullen. Alles is hier echt ontzettend goedkoop (wel nep uiteraard) en voldoet prima. Je hebt hier heel veel nep North Face spullen. Handig voor iedereen die met een laag budget reist. Uiteraard heb je ook nog de officiële winkel.

Nepal Thamel

De meeste backpackers overnachten ook in deze wijk, maar dat is niet iets wat ik aan zou raden. Het is er wel heel erg druk en chaotisch. Daarom raadt ik aan om er net buiten te overnachten. Ga minstens een halve dag deze wijk in. Gewoon om rond te kijken en daarnaast wat te shoppen. Er zit vlakbij de grote supermarkt ook een bakker waar je de lekkerste verse broodjes kan kopen. Mocht je op een trekking gaan, zorg dat je dan genoeg eten hier al inslaat.

De Swayambhu tempel

De Swayambhunath tempel vindt je ongeveer 2 kilometer van Thamel. Lopend hiernaartoe is prima te doen, maar een taxi nemen kan uiteraard ook. Deze tempel is wel een beetje vergelijkbaar met de bekende tempel in Bouddha. Al van verre is deze tempel te zien, maar om hem echt te bezoeken moet je nog even flink een inspanning leveren. De tempel ligt namelijk bovenaan een trap met flink wat trappen. Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over Kathmandu. Ga dus zeker hier even van genieten. De meeste tempels in Nepal zijn anders dan andere tempels in Azië. Ook stoepa is wit geschilderd en is helemaal vol gehangen met Nepalese gebedsvlaggetjes. Echt prachtig! Om de tempel te bezoeken moet je een kleine entreeprijs betalen, maar dat is in dit geval wel de moeite waard.

Tempel Kathmandu
Het bekende Durban Square

Alle koningssteden in Nepal hebben een Durban Square. Zo ook Kathmandu. Vanaf dit plein werd vroeger de stad geregeerd. Er staan allemaal paleizen die nu niet meer in gebruik zijn als zodanig, maar wel nog steeds belangrijke trekpleisters zijn. Helaas is Nepal in 2015 flink getroffen door een aardbeving en ook dit plein is niet gespaard gebleven. Gelukkig zijn ze heel hard bezig geweest met het opnieuw opbouwen ervan. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je niet zomaar dit plein op kunt lopen. Helaas moet je een behoorlijke toegangsprijs betalen om rond te kijken (een euro of 10). Daarom zou ik niet ieder Durban Square bekijken, maar er 1 of 2 uitkiezen. Zelf vond ik die van Bhaktapur erg mooi. Je moet hier sowieso voor betalen om de stad in te komen, dus ik zou dan eerder voor die kiezen dan voor die in Kathmandu.

Durban Square

Mocht je weinig tijd hebben, dan is het ook altijd mogelijk om een tour te boeken die je de hoogtepunten van Kathmandu laat zien.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder