Bezoek het prachtige Halong Bay

Eén van de pareltjes van het noorden van Vietnam is uiteraard Halong Bay. Een prachtig natuurgebied waar je je meerdere uren kunt verbazen. Voor de mensen die niet weten wat je aan zult treffen in Halong Bay: dit gebied staat bekend om de enorme rotspartijen die overal en nergens uit de zee steken. Nergens ter wereld heb je zo’n gebied verder. Daarom moet je ook absoluut hier een kijkje gaan nemen als je een reis maakt door Vietnam. Der is al veel over Halong Bay geschreven, maar er zijn ook zo veel verschillende meningen over hoe je een bezoekje hiernaar toe het beste kunt aanpakken. Bezoek het prachtige Halong Bay!

Booking.com
Waar vindt je Halong Bay?

Je vindt Halong Bay voor de kust van Vietnam. Het noorden van Vietnam om precies te zijn. Veel mensen bezoeken Halong Bay vanaf Hanoi, dit ligt redelijk in de buurt. Zoals de naam het al zegt, is het een baai en de heb je meerdere mogelijkheden als uitvalsbasis. De meesten zullen dus een tour doen vanuit Hanoi, maar mocht je geld willen besparen, tijd hebben en wat avontuurlijk zijn, dan is het ook goed mogelijk om op eigen houtje richting Halong Bay te gaan. De meeste backpackers kiezen daarbij Cat Ba als uitvalsbasis. Dit is het grootste eiland in de baai en staat vol met goedkope backpackers hostels. Der schijnt alleen helaas niet echt een sfeer te zijn in dit stadje, maar waarschijnlijk zal je vanaf hier een cruise boeken of kiezen voor het verkennen van het eiland.

Halong Bay
Welke opties zijn er?

Om naar Halong Bay te gaan heb je meerdere mogelijkheden. Voor welke optie je kiest hangt af van een paar factoren. Bijvoorbeeld hoeveel tijd je hebt, maar ook wat je budget is. De meeste backpackers zullen kiezen voor een tour vanaf Hanoi. Deze tour kun je boeken bij je hostel of bij één van de vele bureautjes in de stad. Het loont vaak wel de moeite om bij meerdere bureautjes binnen te stappen en prijzen te vergelijken. Vraag uiteraard wel naar wat er inbegrepen is en wat niet. Ook de luxe is handig om vooraf even na te vragen en of je bij moet betalen voor eten, kanoën en de grot

Bij een tour heb je meestal 2 keuzes. Je neemt een dagtour, waarbij je in de ochtend richting Halong Bay rijdt. Vervolgens ga je een boot op en in de namiddag rij je weer terug richting Hanoi. Dit is een optie voor mensen die niet heel veel tijd hebben, dingen snel gezien hebben of niet zo van een zuipfestijn houden. De tweede optie is een zelfde soort tour, alleen dan vaar je in de namiddag niet terug, maar blijf je op de boot slapen. De ochtend erop vaar je dan weer richting de haven en wordt je teruggebracht naar Hanoi. Deze optie is onder backpackers verreweg het populairst.

De tweede optie is om zelfstandig een bus te pakken richting Cat Ba eiland. Deze optie is het meest budget, maar kost ook meer tijd. Je moet veel meer zelf regelen, maar dat heeft natuurlijk ook zijn charme. Vanaf Cat Ba vertrekken ook meerdere boten, maar het is eventueel ook mogelijk om een local te charteren. Uiteraard moet je ook de tijd nemen om de omgeving te verkennen.

Halong Bay
Eigen ervaring

Zelf ben ik in 2014 naar Halong Bay geweest tijdens mijn reis door Zuid-Oost Azië. Omdat ik niet een hele ruime tijd had en alleen reisde, koos ik voor het gemak van een tour vanaf Hanoi. De verhalen die over de tours gingen deed mij besluiten om te kiezen voor een dagtrip. Ik ben namelijk niet zo van het feesten en zuipen en dus had ik niet heel erg veel zin om op de boot te slapen (dit is misschien een vooroordeel, maar hoorde het wel veel van andere backpackers). Ook ben ik nogal snel uitgekeken op iets en daarom vond ik 1 dagje ook wel genoeg.

Zou ik aanraden om hier heen te gaan? Ja dat zeker wel! Het is toch een plek waar je geweest moet zijn, al had ik het na een uurtje eigenlijk ook wel gezien. Het uitzicht is prachtig, maar blijft natuurlijk ook wel hetzelfde. Zelf koos ik vooraf om niet te gaan kanoën, maar ter plekke bleek ik de enige te zijn. Daarom heb ik toch een kano gehuurd en dat kan ik wel aanraden. Anders zit je maar een beetje alleen op de boot en het is best lekker om even zelf de omgeving te verkennen. Ook kun je een dorpje bekijken, maar dat vond ik te toeristisch dus heb ik overgeslagen. Aan het einde van de tour gingen we nog naar een grot. Dit zit overal eigenlijk standaard erbij inbegrepen. Helaas, want zelf had ik het liever zonder gehad. Het was namelijk nogal toeristisch en fake met allerlei gekleurde discolampen. Zonde van de bijzondere omgeving. Ik was er dan ook snel weer uit.

Mocht je in Hanoi zijn, dan is mijn tip zeker: Bezoek het prachtige Halong Bay.

Sommige van bovenstaande foto’s zijn rechtenvrij afkomstig van Pixabay. Ook maakt dit artikel een gebruik van affiliate links. Mocht jij via deze links iets kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder