Bucketlist voor na corona

Het is alweer meer dan 2 jaar geleden dat ik voor het laatst in een vliegtuig zat. Twee jaar is voor mijn doen echt een enorme tijd. Daarvoor ging ik toch minstens 2x per jaar op reis. In 2019 ging is zelfs 3 keer op reis. In mei werd het 2,5 week rondreizen door Mexico, om daarna in september een week een roadtrip door Schotland te maken (aanrader!). Het reisjaar sloot ik af begin december door een mini stedentrip naar Dublin. Ook in 2020 stond de eerste reis al gepland, maar helaas werd het geen backpacken in Georgië, maar thuis zitten. Nu heb ik nog wel een voucher van mijn vliegticket hiervoor, deze moet voor eind van het jaar ingeleverd worden. Hoogste tijd dus om een bucketlist voor na corona op te stellen. Welke landen staan op dit moment heel erg hoog op mijn lijstje en in hoeverre is het mogelijk om die kant op te gaan?!

Zuid Afrika

Zuid Afrika staat al jaren heel hoog op mijn verlanglijst. Ik zou graag nog eens op een echte safari willen en het land is zo veelzijdig. Zo kun je in 1 reis van het giga populaire en moderne Kaapstad, belanden in een klein dorpje in Lesotho waar de tijd stil heeft gestaan. Mijn ideale reis heb ik nog niet samengesteld. Wel staat vast dat ik met de Bazbus zou willen reizen. Vooral omdat ik alleen ga en het qua veiligheid niet te doen is om dan alleen rond te gaan rijden. Eigenlijk zou ik het liefst het hele land willen zien. Dat is niet mogelijk in de korte tijd die ik op reis zou kunnen. Daarom zou ik een keuze moeten maken uit 2 routes. Op dit moment neig ik het meeste naar route 1. Dit is een route die begint in Johannesburg en van daaruit richting het Krugerpark en de Panoramaroute gaat. Ook stop je hierbij in St Lucia en ga je naar Drakensbergen in Lesotho. Ik zou hier heel graag willen gaan hiken. Vervolgens vlieg je van Durban richting Kaapstap om daar de reis af te sluiten. Met deze route sla je eigenlijk de hele gardenroute over, maar ik denk dat die het mooiste is om met een huurauto te doen. Plus kies je voor de gardenroute, dan heb je een stuk minder safari en dat is (samen met Kaapstad) nou voor mijn juist de reden om naar dit land te gaan.

De tweede optie begint in Port Elizabeth en eindigt in Kaapstad (of omgekeerd). Bij deze optie rij je eigenlijk de hele gardenroute af en stop je bij prachtige kustplaatsen. Ideaal voor een roadtrip met een huurauto. Ook hierbij kun je op safari gaan, dan kies je voor het Addo Elephant Park. Schijnt iets minder het echte safari gevoel te geven, maar je hebt hierbij wel veel kans op wilde olifanten. Zoals al gezegd reis ik alleen, dus deze route is voor mij iets minder voor de hand liggend. Wel kun je met de Bazbus ook bij alle mooie locaties op deze route stoppen, alleen het geeft uiteraard minder vrijheid.

Op dit moment is het lastig om in te schatten of het mogelijk is om richting Zuid Afrika te gaan. De Omikron variant is daar natuurlijk ontdekt dus qua terugreizen moet je opletten qua regels. De bazbus heeft ook een tijd niet gereden, maar op dit moment is het wel weer mogelijk om daarmee op pad te gaan. Als laatste is Zuid Afrika niet te vergelijken met Azië qua andere backpackers ontmoeten en daarmee op pad gaan. Normaal geen probleem, maar in deze tijd is het er natuurlijk nog rustiger. Lastige beslissing om te nemen.

afrika

Cuba

Een goede optie om heen te gaan is Cuba. Waarom? Nou vooral omdat ik denk dat je niet nog 10 jaar moet wachten, omdat dan alle authentieke dingen er niet meer zijn. De veranderingen gaan nu al mega snel en dus ga ik ervanuit dat je snel die kant op moet als je nog wat van het oude Cuba wil zien. In Cuba zou ik meerdere bestemmingen willen zien. Nu reis ik alleen en dus zou ik niet voor een huurauto gaan, maar met de bus. Dit is in Cuba goed geregeld, dus moet geen probleem vormen. Ik zou mijn reis beginnen in Havana, maar ook zeker naar de volgende plaatsen willen: Viñales, Baracoa, Varadero, Trinidad, Playa Larga en Cienfuegos. De meeste landen in Midden Amerika zijn niet heel erg moeilijk qua corona regels. Vandaar dat dit een bestemming is die hoog op mijn bucketlist voor na corona staat. Of nouwja eigenlijk tijdens corona.

havana cuba

Ijsland

Redelijk dichtbij huis, maar qua natuur niet te vergelijken met de rest van Europa. Dat is nou Ijsland. De afgelopen jaren heb ik al meerdere keren plannen gehad om die kant op te gaan, maar tot nu toe is het er nog nooit van gekomen. Eigenlijk zijn er meerdere dingen die ik in Ijsland zou willen doen, afhankelijk van welke periode ik er zou zijn. 1 van die dingen is de Laugavegur trekking. Ik denk dat dit de mooiste trekking is die je in Europa kunt maken. Je loop door landschappen die echt tot de verbeelding spreken. Wel zou ik pas deze trekking doen als je al wat ervaring hebt, want het weer kan erg verradelijk zijn.

Daarnaast zou ik ook een auto willen huren en een roadtrip maken. Tijdens deze roadtrip zou ik sowieso de volgende route willen doen: Beginnen met een dag of 2 Reykjavik, vervolgens zou ik doorrijden naar de golden cirkel. Heel toeristisch, maar wel een must see als je naar Ijsland gaat. Na de golden cirkel zou ik een stop maken bij een waterval. Er zijn er meerdere te vinden, maar het moet natuurlijk wel logisch zijn qua route. Daarom zou ik gaan voor de waterval bij Kvernufoss. Hierna zou ik een stuk gaan rijden en onder andere stoppen bij Fjaðrárgljúfur (een prachtige canyon), Fjallsárlón, Jökulsárlón en Diamond Beach (zwart strand met stukken gletsjerijs). Hierna verder naar Stokksnes. Uiteraard wil ik ook richting Vik. Hier vind je een vliegtuigwrak in een prachtige omgeving. Als laatste zou ik ook nog stoppen in Hálsanefshellir. Een locatie waar de Games of Thrones is opgenomen. Eventueel zou je ook nog de Blue Lagoon kunnen doen, maar dat lijkt mij veel te toeristisch plus de entreeprijs is veel te duur. De genoemde route doet alleen het zuiden van Ijsland aan. Vooral omdat dit de meest begaanbare route is en je hier prachtige dingen in een korte tijd kunt zien. Als ik meer tijd zou hebben, dan zou ik ook graag meer de ruigere kant willen zien en richting Snæfellsnes willen.

Als laatste zou ik ook nog graag het noorderlicht willen zien, maar dit is lastig te combineren met de andere plannen. Voor de roadtrip en de trekking moet je echt in de zomer zijn en dan heb je natuurlijk nog niet het noorderlicht. Misschien meerdere keren die kant op?

ijsland

Oezbekistan

Als vierde een land waar ik heel graag naar toe wil, maar waar ik eigenlijk maar weinig over weet. Oezbekistan is één van de stan landen en ligt in Centraal Azië. Deze landen zijn nog niet heel erg populair en dat is één van de redenen waarom ik er heen zou willen. Ook is de cultuur hier zo anders dan de rest van de wereld en ik denk dat je je hier zeker niet gaat vervelen. Oezbekistan schijnt ook voor een alleenreizende vrouw goed te doen en het vervoer is er goed geregeld. Nog meer goede redenen dus om deze kant op te gaan. Helaas weet ik niet zo goed hoe het nu met corona hier zit, dus vandaar dat ik een bezoek aan Oezbekistan nog even uitstel. Ik zit er wel aan te denken om hier in het najaar heen te gaan. Ik zou dan een dag of 10 willen en gaan rondreizen met het openbaar vervoer (voornamelijk trein). De plekken waar ik naar toe zou willen zijn: Khiva, Samarkand en Buchara.

Japan

Als vijfde land op mijn lijst staat Japan. Vooral omdat de cultuur in dit land met geen enkel ander land te vergelijken is. Ik denk dat je je ogen hier uitkijkt. Als je naar Japan gaat dan begin je uiteraard in Tokio. Hier zou ik dan ook zeker een aantal dagen blijven. Verder zou ik vooral met de trein rond willen rijden. In Japan kun je hiervoor het beste gebruik maken van de Japan railpas. Niet bepaald goedkoop, maar hiermee kun je een bepaalde tijd het land rondreizen en dit is wel echt een must do. Plaatsen die ik verder zou willen bezoeken zijn: Nara, Kyoto, Mount Fiji en Osaka. Japan is op dit moment nauwelijks open voor toeristen en ze zijn er erg streng qua maatregelen. Vandaar dat ik er niet vanuit ga dat het mogelijk is om de komende maanden rond te reizen. Gelukkig zijn er nog genoeg andere landen over, maar Japan blijft zeker weten op mijn bucketlist staan.

Nieuw Zeeland

Als laatste een land die bij de meeste reizigers heel erg hoog staat. Het lijkt mij echt geweldig om minimaal een maand richting Nieuw Zeeland te gaan. Op dit moment spreekt het zuidereiland mij het meeste aan, maar ik kan niet zo goed aangeven waarom precies. In Nieuw Zeeland zou ik er zeker voor kiezen om een camper te huren en daarmee rond te reizen. Genieten van de prachtige natuur, een paar mooie hikes maken en kamperen. Nu is het een mega duur land, maar dat zou ik er wel voorover hebben. Vooral omdat ik denk dat de natuur hier met weinig andere landen te vergelijken is. Zoals gezegd spreekt het zuidereiland mij het meeste aan, maar ik heb nog maar weinig voorwerk gedaan qua route die ik zou willen doen. Vooral omdat Nieuw Zeeland behoorlijk streng is wat betreft corona regels en ik verwacht niet dat het volgend jaar al mogelijk is om hier zonder regels rond te reizen.

Nieuw Zeeland

Dit was mijn bucketlist voor na corona. Bovenstaande landen zijn alle landen die ik de komende jaren graag zou willen bezoeken. Natuurlijk is dit niet alles, want ik zou de hele wereld willen zien, maar dit is een kleine selectie plus een uitleg waarom. Zoals al eerder gezegd heb ik nog een voucher, omdat mijn vlucht naar Tbilisi geannuleerd werd in 2020. Deze voucher moet voor 1 januari worden ingeleverd, dus ik zal snel een keuze moeten maken (uiteraard kan de vlucht die ik met KLM boek nog wel weer gewijzigd worden). Op dit moment neig ik het meeste naar Cuba en Zuid Afrika. Cuba omdat ik hier al jaren naar toe wil voor alles veranderd is, maar ook omdat het er mooi weer is en je met de huidige coronaregels nog heel veel kan doen. Zuid Afrika omdat ik al jaren richting dit land wil. Ik zou heel graag een keer op Safari willen (anders dan de safari in Nepal) en Kaapstad lijkt mij geweldig.

Als ik nu een keuze moet maken, dan zal het Cuba zijn. Vooral omdat het in Zuid Afrika nu wat lastiger is qua corona maatregelen. Gelukkig heb ik nog een week voor ik een keuze moet maken 🙂

De foto’s in dit artikel zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Daarnaast wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Wil je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Voor jou is dit gratis, maar je helpt mij hier wel heel veel mee!

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder