Calton Hill in Edinburgh

Een stedentrip naar Edinburgh is niet compleet zonder ook de heuvels buiten het centrum te verkennen. Al eerdere schreef ik over Arthur’s seat, maar er is nog een makkelijkere optie om een prachtig uitzicht over de stad te krijgen. Vlak naast het centrum vindt je namelijk Calton Hill. Een bijzondere heuvel met een nog meer bijzondere geschiedenis. Maar waar vindt het Calton Hill in Edinburgh precies, wat is het verhaal erachter en heb ik nog tips om Calton Hill in Edinburgh te bezoeken?

Booking.com
Wat is Calton Hill?

Calton Hill is een vulkanische berg van 100 meter hoog. Net als Arthur’s seat is deze vulkaan uitgedoofd. Op deze heuvel vindt je een aantal bouwwerken die je misschien wel doen denken aan Athene en Griekse bouwwerken. Dat klopt ook, want hierop zijn de bouwwerken geïnspireerd. In begin 1800 werd er begonnen met deze bouwwerken, maar door geldgebrek zijn ze nooit helemaal voltooid. Ook zijn er meerdere herdenkingsplekken ingericht bijvoorbeeld ter nagedachtenis aan Horatio Nelson. Dit was een admiraal en dit monument is gebouwd om de overwinnen van de zeeslag van Trafalgar te herinneren.

Calton hill in edinburgh
Hoe kom je er en wat kun je er doen?

Calton Hill is er makkelijk te bereiken vanaf het centrum van Edinburgh. Het ligt namelijk op loopafstand vanaf alle andere bezienswaardigheden en winkelstraten. Je loopt vanaf het centrum een paar minuten richting het oosten om er te komen. Er zijn meerdere wegen die naar boven leiden, maar reken op een flinke klim op de trappen om bovenop de heuvel te komen. De heuvel is gewoon vrij toegankelijk, alleen een paar kleine dingen moet je voor betalen.

In eerste instantie is het verstandig om een rondje te lopen over de heuvel en zo genieten van het uitzicht. Ook loop je zo langs meerdere prachtige gebouwen die je zeker moet bekijken. Bijvoorbeeld het National Monument. Dit gebouw lijkt heel erg op het Parthenon in Athene. Zoals hierboven al beschreven was op een gegeven moment het geld op en is dit monument nooit afgebouwd. Zonde, maar het is nog steeds indrukwekkend om te zien. Vooral in de zomer verzamelen vele groepjes toeristen en lokale mensen zich rond dit gebouw om lekker te zitten.

Als je verder loopt, kom je ook het Dugald Stewart Monument tegen. Ook dit monument is in de Griekse stijl gebouwd in 1831 en is gebouwd ter herdenking aan Dugald Stewart, een Schotse filosoof en schrijver. Verder heb je nog de City Observatory. Dit is de oude sterrenwacht van Edinburgh.

Calton hill
Nelson Monument

Het Nelson Monument is één van de belangrijkste gebouwen van Calton Hill. Zoals al eerder aangegeven is dit gebouw gebouwd ter herinnering aan de zeeslag die admiraal Nelson won. Dit gebouw is prima van buiten te bekijken, maar mocht je de tijd hebben dan zou ik een kijkje binnen nemen. Je kunt hier de trappen naar boven nemen en een nog mooier uitzicht over Edinburgh hebben. Deze toren is namelijk nog 100 meter hoger dan Calton Hill zelf. Je betaald een klein bedrag en kunt dan vervolgens naar boven lopen en genieten van het uitzicht. Let op, want het kan er wel erg druk zijn.

Tips

Om een bezoekje aan Calton Hill in Edinburgh optimaal te maken, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Waar moet je op letten en wat moet je zeker gezien hebben?

  • Doe fijne schoenen aan. Wandelschoenen zijn niet persé nodig, maar op slippers raad ik af.
  • Ga erg vroeg op de dag om de meeste andere mensen te ontlopen. Wat ook mooi is om vlak voor zonsondergang te gaan.
  • Neem iets te eten en te drinken mee, want er wordt nauwelijks iets verkocht.
  • Als je van het uitzicht wilt genieten, neem dan een kleedje mee en zoek een rustige plek op.
  • Calton Hill is perfect te combineren met andere bezienswaardigheden in Edinburgh. Alleen combineren met Arthur’s seat raad ik af. Deze laatste is toch best een klim, dus ga als het mogelijk is op twee verschillende dagen.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder