De laatste jaren is de CO2 uitstoot van vliegverkeer nogal eens in het nieuws. En terecht ook want vliegen is behoorlijk vervuilend. Nu zijn er ook steeds meer initiatieven die hier iets aan proberen te doen. Je hebt misschien bij het boeken van je vliegtickets wel eens gezien dat erbij stond dat je vlucht CO2 neutraal was (en dus gecompenseerd). Alleen hoe gaat dit eigenlijk in zijn werk en wat kan je zelf doen? Met welke bedrijven kun je het best in zee gaan? Iets meer uitleg over CO2 compenseren?
Wat is CO2 compensatie?
Met vliegen wordt er behoorlijk wat CO2 uitgestoten. Slecht voor het milieu dus en de beste optie zou zijn om niet meer te vliegen. Helaas is dat niet altijd mogelijk of wil je dat niet. Dan is er een mogelijkheid om de uitstoot van je vlucht te compenseren. Je zorgt er dan voor dat er op een plek minder CO2 vrijkomt of juist dat er CO2 uit de lucht wordt gehaald. Klinkt misschien omslachtig, maar het helpt wel. Alleen op welke manier kun je CO2 compenseren?
Er zijn meerdere manier waarop dit gedaan kan worden. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een project waarmee meer bomen gepland gaan worden. Deze bomen halen wat CO2 uit de lucht en zorgen voor meer zuurstof. Hieronder vertel ik meer over de voor en nadelen van de opties. Naast bomen planten kun je er ook voor kiezen om milieuvriendelijke projecten te ondersteunen.
Zo zijn er bedrijven die zich inzetten voor groene energie en die er zo voor zorgen dat er andere energiebronnen minder worden gebruikt. Ook dit zorgt voor een verminderde uitstoot van CO2. Als laatste kun je er voor kiezen om projecten te ondersteunen die zorgen voor een vermindering van energieverbruik. Bijvoorbeeld door zuinige apparaten te ontwikkelen.
Wel heeft veel ook te maken met de bewustwording. Naast het kiezen voor compensatie, helpt het ook veel om dit te delen. Bijvoorbeeld door aan vrienden en familie te vertellen dat je dit doet en de reden daarvoor. Want 1 iemand die compenseert helpt vrij weinig, maar 10 mensen helpen al veel meer. Denk daarnaast zeker eens na of je echt het vliegtuig moet nemen, of dat je ook prima met de trein kunt.

Wat zijn de voor en nadelen van bovenstaande opties?
De optie om voor bomen te kiezen, is een goede omdat er CO2 uit de lucht wordt gehaald en er niet op een andere manier gezorgd wordt om minder uit te stoten. Natuurlijk is dat ook goed, alleen de vlucht heb je al gemaakt en dus is die uitstoot er al. Als je bomen plant dan slaan ze ook CO2 op tijdens het groeien. De eerste jaren wordt er dus veel CO2 opgeslagen. Het probleem is alleen dat als ze helemaal volgroeid zijn, dat ze dan niks meer opslaan.
Ze zijn dan nog wel bruikbaar door het CO2 dat ze nog steeds uit de lucht blijven halen en omzetten in zuurstof. Het rendement is alleen een stuk lager dan. Plus mocht een boom gekapt en verbrand worden, dan komt al de opgeslagen CO2 weer vrij. Het beste is dus dat een boom gebruikt gaat worden voor bijvoorbeeld duurzame meubelen als hij volgroeid is en dat er daarvoor in de plaats weer een nieuwe gepland wordt.
De beide andere opties zijn ook goed om te zorgen dat er minder CO2 wordt uitgestoten. Nu zou ik er misschien niet zelf voor kiezen om deze organisaties te ondersteunen, want dat zou niet de oplossing zijn voor die ene vlucht. Het is sowieso de verantwoordelijkheid van iedereen om de juiste energiemaatschappijen te vinden. Plus uiteraard hebben de regeringen hier de grootste hand in. De moeten investeren in de juiste energiebronnen en er daarnaast voor zorgen dat de grote bedrijven verplicht worden om hier ook aan mee te helpen. Kleine dingen zou je zelf kunnen doen, zoals zonnepanelen aanschaffen. Dit heeft alleen weinig te maken met het compenseren van je vlucht.

Welke verschillende organisaties zijn er?
Je hebt veel verschillende organisaties die zich bezig houden met CO2 compenseren. Ik koos ervoor om er 3 uit te lichten. Deze 3 hebben een keurmerk en zijn wat grotere organisaties. Uiteraard is het nog beter om een kleine lokale organisatie te kiezen, maar er zijn daar veel van en het is lastig daar een paar van uit te lichten.
Trees for all: Deze stichting is opgericht in 1999 en bestaat dus al echt lang. Het geld dat je hier betaald voor het CO2 compenseren betaal je voor het planten van bomen. Deze bomen worden zowel in Nederland als in het buitenland gepland. Op dit moment zijn er ook projecten in Oeganda, Bolivia en Costa Rica. Ze zetten zich in voor het planten van nieuwe bossen, maar ook voor het herstellen van bossen. De bossen die in het buitenland worden gepland hebben ook meteen een sociaaleconomisch idee erachter zitten. De lokale bevolking wordt namelijk getraind in het planten en verzorgen van de bomen.

Hivos: De website van deze organisatie vind ik zelf wat te minimaal (het deel over CO2, de rest is prima). Ze hadden hier wat meer aandacht aan kunnen besteden, want nu zou ik zelf voor één van de andere organisaties kiezen. Deze stichting is opgericht in 1968 en dus al heel oud. Bij deze site betaal je niet voor het planten van bomen, maar draag je bij aan een biogasproject in Kenia.
Op dit moment koken de meeste gezinnen daar nog op houtvuur. Zoals je al gelezen hebt stoot dit de CO2 uit die de bomen op hebben geslagen (en dat is niet het enige, er komen nog meer schadelijke stoffen vrij). Hivos zorgt ervoor dat er kennis en techniek in Kenia aanwezig is om de biogasinstallaties aan te leggen. De gezinnen moeten wel zelf de aanschaf betalen, maar kunnen daar bij Hivos deels subsidie voor krijgen.
FairClimateFund: Deze organisatie bestaat 10 jaar en hun werkzaamheden zijn een mix van de bovenstaande organisaties. Ze zorgen voor het planten van bomen, maar daarnaast proberen ze ook de CO2 uitstoot te verminderen. Je kunt hier zelf een keuze maken voor welk project je je compensatie wilt gebruiken. Ze hebben onder andere projecten in: India, Ethiopie, Tsjaad, Peru en Zuid-Afrika. Als je voor deze organisatie kiest, lees je het beste zelf de omschrijving bij de verschillende projecten door en kies je wat je het meeste aanspreekt.
Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.