Compensatie na een vertraging

Een vertraging is altijd vervelend! Alleen is er verschil tussen een vertraging van een half uur en een vertraging van enkele uren. Zelf heb ik best een aantal keren gevlogen, maar had nog nooit veel vertraging gehad. Tot mei van dit jaar, toen had ik een vertraging van 10 uur vanuit Mexico. Ik wist wel dat hier een eventuele compensatie aan vast zou zitten en dus probeerde ik er het beste van te maken. De bedrijven die hulp bieden bij het claimen van compensatie na een vertraging zien in grote getale aanwezig. Maar is het ook echt nodig? Of lukt het zelf wel om een compensatie na een vertraging te claimen?

Welke regels bestaan er?

Je hebt meerdere punten om rekening mee te houden als je wil kijken wat je rechten zijn. Het belangrijkste punt om mee te starten is kijken naar het vertrekpunt. Is dit in Europa of vlieg je met een Europese maatschappij naar Europa? Dan heb je geluk en is de eerste stap genomen. Zijn deze beide vragen met nee te beantwoorden dan vrees ik dat er niet veel mogelijk is. De compensatie na vertraging regeling is namelijk alleen in Europa per wet afgesproken.

Vervolgens is het tijd om te kijken na wat de reden van de vertraging was. In het geval van overmacht, ook stakingen en slecht weer vallen hieronder, is er geen compensatie mogelijk. Soms worden technische mankementen ook onder de noemer overmacht gestoken. Dit mag alleen niet, dus dan kan je alsnog claimen. Als er geen sprak is van overmacht dan moet je kijken naar de afstand en het aantal uren vertraging. Hieronder kan je vinden wat hierbij hoort.

Minder dan 1500 km vertragingMeer dan 3 uur vertraging250 euro
Tussen 1500 en 3500 kmMeer dan 3 uur vertraging400 euro
Meer dan 3500 kmMeer dan 3 uur vertraging300 euro
Meer dan 3500 kmMeer dan 4 uur vertraging600 euro

Naast een financiële compensatie achteraf moet de vliegmaatschappij je ook nog een bon voor eten aanbieden. Is je vertraging in de nacht, dan moeten ze zorgen voor een hotelkamer en ook vervoer daar naartoe. Mocht je in 1 boeking meerdere vluchten hebben zitten, dan moet geregeld worden dat je een vervangende vlucht krijgt als je een overstap mist. De vertragingstijd die dan telt is die tot je eindbestemming.

vliegveld
Hoe moet je een compensatie claimen?

Er zijn veel verschillende sites te vinden die je kunnen helpen bij het claimen. Je moet hiervoor alleen wel 25% commissie afdragen. In de meeste gevallen is het makkelijk zelf te regelen en gaat het sneller plus je houdt er meer aan over. Zelf zou ik er dan ook voor kiezen om geen gebruik te maken van dit soort bedrijven. Alleen als het een complex geval is of je vliegt met low budget maatschappijen, dan kunnen ze namelijk wel echt wat betekenen. In de meeste andere gevallen kan je het makkelijk zelf regelen.

Sommige maatschappijen delen in het vliegtuig al een formulier uit die je moet invullen. Bij andere maatschappijen vindt je hiervoor een formulier op hun site. Je hebt bijna altijd een boardingpass nodig dus bewaar deze zeker nog even. Dan is het je gegevens invullen en foto’s uploaden en wachten maar. Binnen een paar dagen krijg je dan bericht of je compensatie is toegewezen of niet. Is het toegewezen dan krijg je het geldbedrag van de tabel hierboven of kan je kiezen voor een cheque om te besteden aan nieuwe tickets bij deze maatschappij.

Booking.com
Mijn eigen ervaring?

Mijn vlucht vanuit Mexico naar Amsterdam had een vertraging van 5 uur. Daarnaast kon ik mijn overstap in Frankfurt niet meer halen. Daarom werd ik omgeboekt op een vlucht van Frankfurt naar München en van daaruit naar Amsterdam. Mijn vertraging liep daarmee op tot 10 uur. Lufthansa heeft mij netjes omgeboekt en gaf mij ook bonnen om wat mee te kunnen eten. Na afloop van de vlucht heb ik thuis zo snel mogelijk een compensatieformulier ingevuld op de website. Toen was het even afwachten, maar een week later kreeg ik het bericht dat ze mij een compensatie wilden aanbieden met een bedrag van 600 euro. Precies het wettelijke bedrag dus. Dit heb ik aangenomen.

Lufthansa

Het was een erg lange dag met zoveel hangen op het vliegveld, maar achteraf heeft het wel gunstig uitgepakt. Mijn retourticket naar Mexico kostte namelijk 450 euro en dus heb ik een gratis retour gehad en nog wat extra zakgeld. Zo is een vertraging opeens een stuk minder erg.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder