De Bromo in Indonesië

Als je aan Indonesië denkt dan denk je waarschijnlijk aan prachtige eilanden met de mooiste stranden. Is ook zeker waar, maar Indonesië heeft nog veel meer te bieden. Wat dacht je bijvoorbeeld van prachtige vulkanen? Want wat veel mensen niet weten, is dat het ook het land is van de vulkanen. Op de meeste eilanden ligt er wel 1. Zo ook op Java. Wil je een makkelijke vulkanen bekijken? Ga dan naar de Bromo in Indonesië.

Booking.com
Meer informatie

De Bromo is de bekendste vulkaan in Indonesië. Hij is gelegen op het eiland Java en ligt ten oosten van Yogyakarta. Eigenlijk ligt hij tussen Yogyakarta en de ferry naar Bali. Vandaar dat deze vulkaan vaak meegenomen wordt met een reis richting Bali. De Bromo is een nog steeds actieve vulkaan. In tegenstelling tot een aantal andere vulkanen in Indonesië is het hier echt een vulkaanlandschap en is er geen gevuld kratermeer. Door dat de vulkaan is uitgebarsten heeft de Lava alle levende planten verwoest en is het er dus grijs en grauw.

De bromo in Indonesië
Hoe kom je er?

In principe is om naar de Bromo in Indonesië te gaan alles solo te regelen, maar dat maakt het wel behoorlijk tijdrovend en niet echt goedkoper. Daarom raad ik aan om een tour te boeken in Yogyjakarta. Vaak is dit een combinatie tour. In één pakket zit dan het vervoer vanaf je accommodatie, hotel bij de Bromo, jeep naar het uitzichtpunt en vervolgens naar de vulkaan zelf, vervoer richting Ijen, hotel bij Ijen, Jeep naar boven, vervoer naar bali. Behoorlijk veel dus en je bent hierbij 3 dagen onderweg. Wil je het zelfstandig regelen dan moet je een bus pakken naar Cemoro Lawang en daar overnachten.

De bromo in Indonesië
Wat kun je bij de vulkaan doen?

Mocht je met een tour gaan, dan wordt je erg vroeg opgehaald uit je hotel met een jeep. Hiermee rijdt je naar het viewpoint om de zonsopgang te aanschouwen. Helaas is het hier super druk, dus als je niet op tijd bent en ook niet een beetje brutaal dan heb je echt tientallen mensen in je beeld staan. Mocht dit je niet uitmaken dan kun je ook even wachten tot de zonsopkomst voorbij is, want dan heb je ruim baan om foto’s te gaan maken. Ook is er een mogelijkheid om een stukje van het viewpoint af te lopen, maar hou dan wel goed de tijd in de gaten, want je wil niet je jeep missen.

Daarna ga je met de jeep naar de voet van de vulkaan en kun je naar boven gaan lopen. Een flinke klim, maar doe gewoon rustig aan. Ook zijn er paarden beschikbaar, die je naar boven brengen. Dit ziet er alleen echt uit als dierenmishandeling. Het zijn echt kleine schrale pony’s. Daar zou normaal alleen een kind op mogen rijden, maar hier lopen ze met te dikke Amerikanen de berg op. Heel sneu. Ook worden ze flink geschopt in plaats van dat er een subtiele hulp gegeven wordt. Ik heb zelf altijd paardgereden, maar nee dit raad ik echt aan over te slaan! Als je iets moois wilt zien, moet je er iets voor over hebben.

De bromo in Indonesië

Helaas komt het regelmatig voor dat er een dichte mist hangt boven. Dit was ook bij mij het geval. Ga dan rustig zitten, want regelmatig trekt het wel even open.

Andere vulkanen?

Er zijn zoals gezegd nog veel meer vulkanen te vinden in Indonesië. De meeste mensen combineren de Bromo met de Ijen. Deze ligt er namelijk dichtbij en is totaal anders. Mocht je nog meer willen zien dan zijn de volgende vulkanen ook aanraders: De Merapi op Java, Rinjani op Lombok, Sibayak op Sumuatra en de Kelimutu op Flores. Allemaal totaal verschillende vulkanen die prima te beklimmen zijn. Bij de meeste moet je wel een gids boeken, want in je eentje op pad kan gevaarlijk zijn. Ook zitten er vulkanen tussen die je niet als dagtoru kunt doen. Bijvoorbeeld de Merapi overnacht je net onder de krater. Helaas zelf niet kunnen doen, want de vulkaan was op dat moment te actief, maar het schijnt echt heel gaaf te zijn!

vulkaan indonesië

Ben jij overtuigd om naar de Bromo in Indonesië te gaan? Zeker doen, want dat is een ervaring die je niet meer vergeet. Sla dan ook de Ijen niet over. Het ligt er niet ver vanaf en is zo verschillend, maar ook zo mooi! Mocht je vanuit huis deze tour willen boeken dan kun je dat doen bij GetYourGuide.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder