Zoals een deel van de mensen misschien wel weet, is dat Indonesië een land is dat vol ligt met vulkanen. Vrijwel op ieder eiland is er wel één te vinden. Op Java zijn er zelfs nog meer. En het mooie is, deze vulkanen zijn ook te beklimmen. Al eerder schreef ik over één van de bekendste vulkanen van Indonesië, de Bromo, maar wist je dat er nog een prachtige vulkaan vlakbij ligt. De meeste mensen combineren deze 2 dan ook en gaan ook de Ijen beklimmen. Zeker aan te raden, want deze vulkaan is misschien nog wel meer bijzonder dan de Bromo. Maar hoe kun je de Ijen beklimmen? Vandaag een aantal tips op een rij.
Booking.comWat is de Ijen?
Zoals al aangegeven is de Ijen een vulkaan gelegen op het eiland Java in Indonesië. Deze vulkaan staat bekend om de zwavel die hier gewonnen wordt. Daarom hangen hier ook altijd zwaveldampen. Daarnaast is er een groot blauw meer in de krater. Onderweg kom je regelmatig mannen tegen met een mand op hun rug. Dit zijn de zwavelwerkers. Deze verzamelen de zwavel en brengen dit naar beneden. Iedere dag gaan je ongeveer 2 keer op een neer de vulkaan op met naar beneden een hele mand vol zwavel. Een heel zwaar beroep dus en het verdiend niet heel erg veel.

Hoe kom je er?
In tegenstelling tot de Bromo, waar je alles makkelijk zelf kunt regelen, is het een stuk moeilijker om de Ijen te beklimmen. Het beste is om een tour te regelen, anders ben je heel lang onderweg en veel geld kwijt. De meeste mensen kiezen ervoor om een combinatie tour te doen met eerst de Bromo en daarna de Ijen. Je slaapt dan in een dorpje vlakbij de Ijen. Vervolgens heb je 2 opties. Of om mindernacht de vulkaan op en zo genieten van de zonsopkomst of rond een uur of 5 in de ochtend. Tijdens deze laatste optie rijdt je eerst een stuk omhoog en vervolgens is het tijd voor de wandeling.

De wandeling
De Ijen beklimmen doe je door middel van een wandeling van ongeveer 2 tot 3 uur. Je wordt door een jeep in het basiskamp afgezet en vanaf hier kun je zelf naar boven lopen. Een gids is wel verplicht om mee te nemen. Nu geldt dat ook voor een groep, dus als je als groep 1 gids heb ingehuurd is het genoeg. Daarna kun je in je eigen tempo naar bovenlopen. Houdt rekening met een pittige klim, want het is alleen maar stijgen en er zit weinig zuurstof in de lucht. Na een flinke klim zul je in de verte een kale bergachtige vlakte zien. Je bent er dan bijna. Bovenaan heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en het kratermeer.
Mocht je deze van dichtbij willen zien dan kun je tegen betaling een gasmasker huren en met een gids afdalen naar de krater. Mocht je dit niet willen, dan kun je in de omgeving rondlopen en een praatje maken met de zwavelwerkers. Deze zijn altijd blij om een praatje te kunnen maken (en natuurlijk hopen ze dat je ze wat geld geeft). Vervolgens is het weer tijd om naar beneden te lopen. Dit is ook behoorlijk pittig, want het is echt steil. Beneden wacht dan weer de jeep en is het wachten geslagen op de rest van de groep.

Tips
Mocht je de Ijen belimmen (of willen beklimmen), dan is het verstandig om met een aantal dingen rekening te houden. Vandaar dat ik een aantal tips voor je op een rijtje heb gezet. Deze vindt je hieronder:
- Neem voldoende warme kleding mee. In het begin is het namelijk behoorlijk fris
- Doe goede wandelschoenen aan. De tocht is misschien niet superlang, maar wel pittig voor je enkels.
- Heb een redelijke conditie voordat je begint. Deze beklimmen is niet aan te raden voor mensen die vrijwel geen conditie hebben. Het is namelijk toch best een pittige klim, omdat je constant bergop loopt. Daarnaast zit je ook op hoogte, dus minder zuurstof in de lucht.
- Neem een sjaal of iets dergelijks mee of regel een gasmasker. In de beklimming is dit nog niet echt nodig. Boven zou ik het wel aanraden, ook al doet niemand het. Zelf deed ik het ook niet, maar voelde mij steeds zieker worden en daarom zijn we snel weer weggelopen en ging het meteen beter. Mocht je afdalen naar de krater, dan is een masker sowieso verplicht.
- Neem wat kleingeld mee om uit te delen. De zwavelwerkers doen ongelooflijk zwaar (en gevaarlijk) werk en verdienen maar 10 euro per dag. Dit lijkt misschien veel, maar ze zetten wel hun gezondheid op het spel door te werken in de zwaveldampen. Een paar muntjes maak je ze heel erg blij mee!
En? Ben jij ook van plan om naar de Ijen te gaan? Mocht je de kans krijgen, dan zeker doen. Helemaal als je een rondreis maakt en ook nog naar Bali wilt. De meeste tours nemen je namelijk ook mee met de ferry naar Bali.
Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.