De leukste reisprogramma’s

Het is een rare tijd en we besteden steeds meer tijd binnen door. Gelukkig hebben we ook veel meer middelen om ons daar te vermaken. Helaas staat ook het reizen voor langere tijd stil (mijn reis is ook geannuleerd), maar om toch aan onze dagelijkse reisportie te komen kun je natuurlijk ook reisprogramma’s gaan kijken. Inspiratie op doen voor als we weer los mogen. Maar wat zijn de leukste reisprogramma’s? Ik zette mijn favoriete programma’s op een rijtje. Veel kijkplezier!

Booking.com
Floortje naar het einde van de wereld

In mijn lijst met de leukste reisprogramma’s om te kijken staat dit programma zeker bovenaan. Nu ben ik sowieso al een fan van Floortje Dessing en de manier waarop ze de bestemmingen laat zien. Maar dit programma is wel iets heel bijzonders. Vooral omdat het over mensen gaat die wel hele bijzondere beslissingen durven te nemen. Zelf zou ik zoiets niet durven, maar heb wel heel erg veel respect voor de mensen die dat wel kunnen.

In dit programma gaat Floortje op bezoek bij mensen die in een uithoek van de wereld wonen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Van wonen in de wildernis naar wonen op een onbewoond eiland, Floortje is bij iedereen op bezoek geweest. Uiteraard draait het programma om de prachtige beelden, maar ook zeker om de bijzondere verhalen. Veel mensen zou hier nog iets van kunnen leren.

cook islands

Waar je de meeste reisprogramma’s kunt gebruiken om reisinspiratie uit te halen, is dat bij dit programma wel een beetje anders. Floortje doet namelijk bestemmingen aan die niet altijd even makkelijk te bereiken zijn (en waar vaak ook niet veel te doen is). Iets anders dus dan de andere programma’s in deze lijst, maar je kunt nog steeds wegdromen bij de prachtige beelden. Mijn favoriete uitzendingen waren: Nepal, Palmerston Island en Papua. Afleveringen van alle seizoenen zijn nog terug te kijken op de NPO site.

3 op reis

Het reisprogramma der reisprogramma’s. 3 op reis is een programma dat al jaren loopt en al onwijs veel bestemmingen heeft bezocht. Ik probeer alle uitzendingen altijd te kijken, maar als ik een reis heb geboekt naar een bepaalde bestemming dan zoek ik die vaak nog even op. Over de meeste bestemmingen is wel een aflevering gemaakt namelijk. Altijd handig om inspiratie uit te halen.

In dit programma nemen de reispresentatoren je mee naar de mooiste plekken ter wereld en daar laten ze zijn wat je allemaal kunt doen. Deels zijn dit populaire steden dichtbij, maar ook steeds meer nog niet ontdekte gebieden. Misschien nog een beetje een ver van je bed show, maar het is wel mogelijk er heen te gaan. Laatst waren er bijvoorbeeld afleveringen over een nog niet toeristisch deel in Colombia. Dit deel was bezet, maar is sinds kort weer veilig om door te reizen.

colombia

Zoals gezegd is 3 op reis heel geschikt om reisinspiratie uit te halen. Vooral bij oude afleveringen, want toen werd er nog gereisd naar makkelijk toegankelijk bestemmingen. Er is een tijd geweest dat er werd gekozen voor alleen bijzondere bestemmingen, maar toen ben ik zelf een beetje afgehaakt. Vooral omdat het toch niet mogelijk is om daar zo heen te gaan. Tegenwoordig zit het programma weer beter in elkaar en is het een goede mix tussen makkelijke bestemmingen en moeilijkere. Oude afleveringen zijn te zien op de NPO site of via hun eigen website. Bij deze laatste kun je ook op bestemming zoeken.

Belgische tv: Reizen Waes

Als laatste een Belgisch programma (maar wordt ook op de Nederlandse Tv uitgezonden). In het programma Reizen Waes ga je op pad met Tom Waes. Iemand die nogal houdt van een uitdaging en daarom kiest hij nogal bijzondere bestemmingen uit om naar toe te reizen. Bestemmingen die heel lastig te bereiken zijn, maar ook bestemmingen waar schijnbaar niks te beleven is. Dit zijn dan ook meteen allemaal bestemmingen waar nog weinig toeristen te vinden zijn.

Zo ging hij bijvoorbeeld naar Paraguay. Een land dat niet perse moeilijk is, maar wat vaak overgeslagen wordt door gebrek aan bezienswaardigheden. Ook bezocht hij bijvoorbeeld Vanuatu een eilandengroep die veel te maken heeft met de opwarming van de aarde. Een deel van de bestemmingen kan ik alleen van dromen, maar hij ging bijvoorbeeld ook naar Albanië. Daar ben ik zelf ook geweest (al ging hij veel meer off the beaten track).

vanuatu

Waarom ik dit programma leuk vind om te bekijken is omdat Tom een bijzondere presentator is. Hij houdt ervan om dingen net op het randje te doen (of soms net erover). Ook kiest hij voor bijzondere bezienswaardigheden en het lokale leven in plaats van alleen mooie plekken laten zien. Helaas is het programma niet meer echt terug te kijken (je kunt wel delen vinden op videosites). Jammer!

Wat vindt jij de leukste reisprogramma’s? Laat het mij in de reacties weten!

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

2 Comments

 • Bjorn
  Posted april 30, 2020 7:26 am 0Likes

  Weet je wat ook een leuk reisprogramma is, de Columbus op de Vlaamse zender Één. Heerlijke deel good tv, begint vanavond weer, om 20:20 uur, echt een aanrader.

  • belost
   Posted april 30, 2020 7:28 am 0Likes

   Oh nee dat ken ik niet! Ga ik eens opzoeken. Bedankt voor de tip!

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder