De mooiste kastelen van Schotland

Schotland is het land van de prachtige natuur. Ten midden van deze natuur duiken soms ook bijzondere gebouwen op, namelijk kastelen. Schotland heeft een aantal prachtige kastelen en deze worden ook regelmatig gebruikt als het decor van films. Ga je op een roadtrip door Schotland, dan moet je gewoon minstens 1 kasteel bezoeken. Ze zijn relatief duur qua entreeprijs, maar wel absoluut de moeite waard. Benieuwd wat de mooiste kastelen van Schotland zijn? Je vindt ze hieronder.

Booking.com
Edinburgh Castle

Eén van de bekendste kastelen vindt je uiteraard in de hoofdstad Edinburgh. Dit kasteel heet dan ook Edinburgh Castle. Omdat het bovenop een uitgestorven vulkaan is gebouwd op Castle Rock, ligt dit een stuk hoger dan de stad zelf. Omdat het in het centrum van Edinburgh ligt wordt dit kasteel heel veel bezocht. Het is een prachtig gezicht vanaf buiten, maar ook van binnen schijnt het wel de moeite waard te zijn. Nu is de entreeprijs zoals gezegd behoorlijk aan de prijs (17,50 pond) en dus ben ik zelf niet binnen geweest. Ik zou dan ook een afweging maken welke kastelen je van buiten bekijkt en welke van binnen. Je tickets kun je ter plekke kopen (staat vaak wel een rij. Of je koopt ze online.

edinburgh castle
Doune Castle

Dit kasteel vindt je op de weg van Fort William richting Stirling. Het is nauwelijks omrijden, dus mocht je nog niet genoeg kastelen hebben gezien, dan is deze makkelijk mee te pakken. Je kunt hier een gratis audiotour meenemen die alles verteld over het kasteel. Wel een aanrader, want anders zijn het nogal saaie ruimtes. Er is niks ingericht of echt gerestaureerd en dus is het vooral muren die je ziet. Het ligt eraan of je hiervan houdt of niet. Zelf hou ik hier niet van, dus vond het wel enigszins saai. Mocht je wel van oude gebouwen houden, dan ben je hier zeker op je plek. Deze plek werd ook gebruikt in de film Outlander en was de opnamelocatie van de pilots van Game of Thrones. De entreeprijs is omgerekend 9 euro.

Balmoral Castle

Het Balmoral Castle was het favoriete kasteel van Queen Victoria. Tegenwoordig is het kasteel nog altijd in privébezit van de koninklijke familie. In de zomer verblijven deze hier dan ook vaak. Is de familie niet aanwezig, dan is het gebouw opengesteld voor publiek. Je kunt dan in de Ballroom zaal een tentoonstelling bekijken en wandelen door de prachtige tuinen. Je vindt dit kasteel in Aberdeenshire midden in de Schotse Hooglanden. Perfect dus om daarnaast de genieten van de omgeving tijdens je reis deze kant op. De entreekosten van dit kasteel en de tuinen is 12 pond. Mocht je geen auto huren, dan is het ook mogelijk om met een tour deze kant op te gaan.

balmoral castle
Eilean Donan Castle

Mocht je onderweg zijn richting Isle of Skye dan moet je absoluut een tussenstop maken bij het meest gefotografeerde kasteel van Schotland: Eilean Donan. Je vindt dit kasteel ongeveer een kwartier voordat je de brug naar Isle of Skye over gaat. Het kasteel is gelegen midden in een meer (Loch Duich) op een klein eilandje. Vanaf de kant is het al een prachtig gezicht, maar je kunt ook nog eens binnenkijken mocht je tijd hebben. Zelf hadden wij helaas deze tijd niet, maar we hebben wel even rondgekeken en hebben wat gegeten in het restaurant. Leuk weetje: Dit kasteel is ook veelvuldig terug te vinden in diverse films zoals bijvoorbeeld Highlander en James Bond. De ticketprijs is hier 10 pond.

Eilean Donan
Stirling Castle

Stirling is een andere grote stad in Schotland en ligt niet ver van Edinburgh. Zoals de meeste steden heeft deze stad ook een eigen kasteel: Stirling Castle. Dit kasteel is helemaal gerestaureerd om het tot de oorspronkelijke staat te brengen. Dit maakt dat het ook voor kinderen een erg leuk uitje is. Het kasteel is één van de grootste kastelen van Schotland en daarom zeker de moeite waard om heen te gaan. Ook dit kasteel is gebouwd op vulkanische rotsen en is makkelijk bereikbaar vanaf het centrum. De toegangsprijs is 15 pond online.

Stirling Castle

Naast deze kastelen zijn er nog heel veel meer, maar dit zijn de meest bekende en de mooiste kastelen van Schotland. Heb jij nog aanvullingen?

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder