De mooiste plekken van Luang Prabang

Er zijn ontzettend veel toeristische Aziatische landen. Deze zijn al overspoeld door backpackers. Dat is bijvoorbeeld het geval in Thailand en Vietnam. Tussen deze 2 landen ligt nog een land waar steeds meer backpackers komen, maar die nog wel redelijk onontdekt is. Namelijk Laos. Een prachtig land om heen te gaan en vooral Luang Prabang mag je dan niet overslaan. Benieuwd waarom? De mooiste plekken van Luang Prabang vindt je hieronder.

De ochtendronde van de monniken

De stad Luang Prabang is vooral bekend om de vele monniken die hier leven. Iedere dag bij zonsopkomst vindt er een ritueel plaats met deze monniken waar je zeker bij moet gaan kijken. De monniken komen dan uit de tempels en lopen een vaste route om eten op te halen. Monniken mogen officieel geen eigen bezit hebben (dit veranderd wel iets, want je ziet ook regelmatig monniken met bijvoorbeeld een tablet op reis) en daarom moeten ze zelf hun voedsel bij elkaar verzamelen. Hiervoor doen ze een ronde door de straten met een soort van pot om het eten in te verzamelen. De lokale bevolking geeft gul, omdat hun geleerd is om de monniken te helpen.

Dit gebeurd iedere ochtend en omdat het langs de openbare weg gaat, kan je dit ritueel ook aanschouwen. Je moet er wel vroeg je bed voor uit, maar dat is het wel waard. Helaas is dit ritueel nu wel heel erg toeristisch aan het worden. Dit is erg jammer want veel mensen zijn echt asociaal en lopen er gewoon tussendoor bijvoorbeeld en maken veel lawaai. Dit gebeurd vooral in de hoofdstraat dus loop liever een stukje en ga dan heel stil een stukje van de weg afzitten. Hier is het echt bijzonder namelijk. Alles gaat met zoveel rust en je gaat hier ook van nadenken. Mocht je lokale mensen zien die je wat eten willen verkopen om te doneren? Doe het dan liever niet. Het is namelijk echt een lokaal ritueel en ik vind het niet de bedoeling dat het iets wordt waar mensen een slaatje uit gaan slaan.

monniken luang prabang
De avondmarkt en de rivier

Laos is een kolonie geweest van Frankrijk en dit zie je vooral terug in de avondmarkt die iedere dag gehouden wordt in de hoofdstraat. Hier vindt je de lekkerste baguettes, maar ook de leukste souvenirs. Helaas is het wel net als alle plekken: het wordt te toeristisch. Dat is altijd heel jammer om te zien. Vooral de prijzen gaan dan heel erg omhoog en je vindt overal dezelfde zooi waarvan wordt gezegd dat het uniek en handgemaakt is. Daarom zou ik er zelf voor kiezen om vooral hier te komen om wat te eten. Want dat is namelijk verrukkelijk. Vooral de bacon/egg baguette is heel erg de moeite waard.

Booking.com

Mocht je even toe zijn aan een beetje rust, dan moet je richting de Mekong rivier lopen. Een niet al te mooie rivier (bruin), maar wel een rustpunt in de stad. Je hebt hier meerdere uitzichtpunten met bankjes en vaak is het er rustig. Even bijkomen dus van alle mensen om je heen. Gelukkig is Luang Prabang maar een klein stadje en dus kan je lopend naar de rivier.

laos mekong
Ga naar de prachtige Kuang Si watervallen

Bij de mooiste plekken van Luang Prabang horen zeker de Kuang Si watervallen. Deze liggen een stukje buiten Luang Prabang. Om hier te komen heb je meerdere opties. Je huurt een scooter of je neemt een taxi. Zelf boekte ik een tour, omdat dat goedkoper is als je in je eentje gaat. De watervallen liggen in een redelijk uitgestrekt gebied. Ook zijn hier nog andere dingen te zien zoals een beren opvang. Dit vind ik wel een moeilijke, want de dieren zijn gered uit bijvoorbeeld een circus, dus heel goed. Maar aan de andere kant staan er nu weer honderden mensen naar hun te kijken. Maak hier dus even een afweging voor jezelf bij.

Naar de watervallen toe moet je een stuk wandelen, maar dat is helemaal niet erg want onderweg is het al prachtige en zie je allemaal kleine watervallen. Als je het warm hebt, dan kan je hier ook onderweg even een duik nemen. Heerlijk om het even wat minder warm te krijgen. Daarna kan je naar de grote watervallen. Ik vond het echt prachtig, alleen het beeld in mijn hoofd was wel iets anders dan de werkelijkheid. Op foto’s zoals hieronder is het water namelijk prachtig, maar in werkelijk een stuk bruiner. Misschien kwam het door de regentijd, maar ik denk ook dat het door de nabewerking komt. Hou hier dus rekening mee en dan ga je een prachtige dag hebben

kuang si laos
Bezoek een tempel

Zoals eerder al gezegd zijn er heel veel monniken in Luang Prabang. Dat betekend ook dat er veel mooie tempels te bezichtigen zijn. Bekijk er minstens een paar, want ze zijn prachtig. Zelf bezocht ik 2 tempels aan de hoofdstraat plus de tempel op de berg. Die laatste zou ik sowieso aanraden, maar verder zou ik gewoon rondlopen en kijken wat je het meeste aanspreekt.

luang prabang

Dit waren de mooiste plekken van Luang Prabang. Lijkt Luang Prabang jou ook wat om heen te gaan? Of ben je hier al eens geweest? Ik ben erg benieuwd naar je ervaring!

Mocht je in Azië zijn, ga dan ook naar Laos! Zoek dan zo snel mogelijk naar de goedkoopste vliegtickets bij: Skyscanner. Ook is het verstandig om te kijken bij Vaccinaties op reis of je wat nodig hebt.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder