De mooiste plekken van Sarajevo

Een relatief onbekende stad in Europa is Sarajevo. Deze hoofdstad van Bosnië-Herzegovina is niet meteen de eerste plek waar je aan denkt als je een stedentrip gaat maken. Maar voor mij is dit één van de leukste steden van Europa. Helaas is hierheen vliegen niet heel goedkoop, omdat er geen Ryanair oid heenvliegt, maar mocht je iets meer te besteden hebben en naar een geweldige stad willen.. Kies dan voor Sarajevo. Nu kan ik mij voorstellen dat je nog niet veel weet van deze stad en daarom vertel ik je meer over de mooiste plekken van Sarajevo.

Het oude centrum

Het centrum van Sarajevo kan je onderverdelen in 2 delen. Het nieuwe, moderne deel en daarnaast het oude centrum. Vooral dit oude historische centrum is de moeite waard om te bezoeken. Je vindt hier namelijk echt van alles. Van schattige restaurantjes uit uiteenlopende culturen tot kleine souvenirwinkeltjes uit wederom verschillende culturen. Struin dus heerlijk een tijd door dit oude centrum en eindig op het centrale plein, Pigeon Square. Van oorsprong is dit oude centrum de Turkse wijk van Sarajevo en daarom vindt je hier ook veel Turkse winkels en restaurants. Houdt zeker plek vrij in je tas, want je gaat hier gegarandeerd wat leuke spulletjes kopen.

Sarajevo is van oudsher een stad waar veel verschillende culturen en geloven naast en door elkaar leven. Het is absoluut de moeite waard om hier ook op te letten. Zelf had ik bijvoorbeeld nog nooit een moskee en een kerk meteen naast elkaar zien staan.

De mooiste plekken van Sarajevo
De mooiste plekken van Sarajevo
Overblijfselen van de oorlog

Voor veel mensen is Sarajevo een plek die flink is getroffen door de oorlog. Dat is ook absoluut het geval en je kan nog steeds de sporen hiervan vinden. Zo heb je overal in en rond de stad kerkhoven met witte kruizen. Je kan over deze begraafplaatsen lopen en ik werd hier best triest van. De meeste mensen waren namelijk nog zo ontzettend jong toen ze stierven. Ik zou Sarajevo niet verlaten voordat ik ook zo’n kerkhof gezien zou hebben.

Daarnaast kan je ook lopen over Sniper Alley. Een plek in de stad waar de scherpschutters stonden en waar je echt moest rennen voor je leven om het over te steken (en toch gebeurde het heel veel). Het stelt nu niet veel meer voor, maar het maakt toch indruk als je de beelden erbij hebt in je hoofd. Ook vindt je in de stad een aantal Sarajevo Roses. Dit zijn de plekken waar mortieren zijn ingeslagen en ze als herdenking rode verf hierover heen hebben gespoten. Dit om de slachtoffers te eren. Bij zo’n plek weet je dus zeker dat hier iemand is gestorven. Verder kan je ook aan veel gebouwen nog zien dat er een oorlog is geweest. De kogelgaten zitten vaak nog in de muren.

De mooiste plekken van Sarajevo
Buiten het oude centrum

Rondom het centrum van Sarajevo liggen nog meer bijzondere plekken. Zo kan je bijvoorbeeld de brug vinden waar de Eerste Wereldoorlog is begonnen. Deze brug heet de Latinski Most en is de plek waar in 1914 de Oostenrijkse aartshertog Franz Ferdinand werd vermoord. Dit werd gezien als de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog. Op de brug is ook een gedenksplaat te vinden die hieraan herinnerd.

De mooiste plekken van Sarajevo

Naast deze plekken kan je ook genieten van de parken in Sarajevo en zou ik ook absoluut een kijkje nemen in de vele bazaars in de stad. Je kan hier de meest fantastische spullen kopen voor niet teveel geld. Je waant je hier net in het Midden Oosten. Prachtig! Mocht je meer te weten willen komen over Sarajevo dan kun je ook een walking tour met een gids boeken.

Een kijkje nemen buiten Sarajevo

Ook net buiten Sarajevo zijn nog een aantal leuke bezienswaardigheden te vinden. Zo kan je bijvoorbeeld naar het tunnelmuseum. Deze tunnel was ontzettend belangrijk voor de stad. Hierdoor werden mensen en goederen vervoerd tijdens de oorlog en het was de enige uitgang naar de vrije buitenwereld. Sarajevo zelf was namelijk helemaal bezet. Het museum ligt een stukje buiten de stad, dus een taxi of een bus nemen is aan te raden.

Booking.com

Iets luchtiger is een bezoekje aan de oude bobsleebaan van Sarajevo. In 1984 was deze stad namelijk de plek waar de Olympische spelen plaatsvond. Helaas heeft de oorlog veel van overblijfselen van deze spelen verwoest, maar onder andere de bobsleebaan kun je nog bezoeken. Tijdens de oorlog was dit ook een plek waar sluipschutters zaten, maar nu is het een stuk minder griezelige plek met veel street art. Hou je hiervan? Ga dan absoluut hierheen! Het blijft een beetje spooky omdat het verlaten is, maar dit zijn wel hele bijzondere plekken!

De mooiste plekken van Sarajevo
De mooiste plekken van Sarajevo

Sarajevo ligt ten midden van verschillende heuvels en daarom zijn die de perfecte plekken voor een mooi uitzicht over de stad. Je kan bijvoorbeeld lopend naar het White Bastion gaan. Dit is zelf een ruïne en niet super interessant, maar er is bijna niemand en je hebt een fantastisch uitzicht over de stad. Neem ook zeker de kabelbaan naar Mount Trebević (combineer dit met de bobsleebaan) en je hebt een prachtig uitzicht!

White bastion Sarajevo
White bastion Sarajevo

Naast deze bezienswaardigheden zijn er nog veel meer, maar dat is teveel om op te noemen. Mocht je naar Sarajevo gaan, trek dan genoeg dagen hiervoor uit, want er is zoveel te zien.

Heb je na dit artikel besloten om ook te kiezen voor een stedentrip naar Sarajevo? Heel leuk! Zoek dan zo snel mogelijk naar de goedkoopste vliegtickets bij: Skyscanner. Ook is het verstandig om te kijken bij Vaccinaties op reis of er aanbevolen vaccinaties nodig zijn.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder