Nepal, een bijzonder land dat eigenlijk nog niet zo heel erg bekend is. Helaas kennen de meeste mensen het door de aardbeving die in 2015 plaatsvond. Gelukkig is er de laatste jaren hard gewerkt om alles weer op te bouwen en dat is ook al een heel stuk gelukt. Een andere reden waarom mensen Nepal kennen, is omdat je hier prachtige trekkingen kunt doen. Dat moet dan ook zeker in je reis ingepland worden. Wat ook absoluut ingepland moet worden is een bezoekje aan één van de prachtige stoepa’s. Nepal staat er vol mee, maar wat zijn nu de mooiste stoepa’s van Nepal?
Booking.comBoudhanath in Kathmandu
Eén van de bekendste tempels is de Boudhanath tempel in Kathmandu. Deze vindt je in het stadsdeel Boudha, in het oosten van Kathmandu. Dit deel van de stad is van oudsher een Tibetaanse wijk. De Boudhanath tempel is de grootste tempel die je in Nepal tegen kunt komen. Je ziet ook overal foto’s van deze tempel tegenkomen door het land. De tempel werd vooral gebruikt door de Tibetanen.
Om bij de Boudhanath tempel te komen, heb je meerdere mogelijkheden. Vanaf Thamel is het een flink stuk, dus neem vanaf hier een taxi. Mocht je dichter richting Boudha zitten, dan kun je ook lopend heen gaan. Om het deel rond de tempel binnen te komen, moet je wel een kleine toegangsprijs betalen (250 roepies, sept 2016). Dit geld kan gebruikt worden om de tempel op te knappen. Helaas heeft ook deze stoepa een flinke tik gehad tijdens de aardbeving. Het is grotendeels gerenoveerd. Ik raad daarom aan om gewoon hier heen te gaan. Neem daarnaast ook een kijkje in de rest van dit stadsdeel.

Swayambhu stoepa Kathamndu
Naast bovenstaande tempel in het oosten van Kathmandu, heb je nog een belangrijke tempel die gelegen is in het westen van de stad. Deze tempel heet de Swayambhu tempel. In Nepal is deze ook wel bekend als de Monkeytempel. Dit komt door de vele aapjes die hier wonen. Gelukkig zijn deze redelijk mak en niet zo vervelend als bijvoorbeeld de apen in Ubud (Indonesië). Deze tempel is voor de lokale mensen een soort van mythe. Het verhaal gaat namelijk dat de hele Kathmanduvallei vroeger helemaal onder water stond. Uit dit water groeide een lotus waaruit deze tempel ontstond.
Deze stoepa is prima lopend te bereiken vanaf Thamel. Het kost je ongeveer een uur lopen, maar je ziet zo wel veel meer van de stad. Ook zie je de stoepa al van ver liggen. Een mooi punt om naar toe te lopen. De stoepa ligt boven op een heuvel en daarom moet je nog wel eerst een flink stukje klimmen om hier te komen. Boven zul je zien dat de stoepa zelf er mooi is en dat je vanaf hier een prachtig uitzicht hebt over de stad. Het is er niet mega groot, maar wel erg mooi en wat ik ook altijd prachtig vind om te zien, zijn de vele gebedsvlaggetjes die overal hangen. Om toegang te kunnen krijgen, moet je een kleine toegangsprijs betalen (150 roepies, sept 2016).

De World Peace Pagoda in Kathmandu
Deze stoepa is gelegen net buiten Pokhara. Vanaf deze pagoda schijn je een prachtig uitzicht te hebben, want het ligt boven op een berg. Helaas ben ik hier niet zelf geweest (en daar heb ik spijt van), omdat er niemand mee wou. Ik las vooraf meerdere waarschuwingen over dat je niet alleen moet gaan, omdat er onderweg regelmatig overvallen gebeuren. Daarom heb ik er maar vanaf gezien. Helaas, want de foto’s die ik ervan zie zijn echt heel mooi. Ook heeft deze pagoda een speciale betekenis. Jammer dus dat het niet lukte om heen te gaan, maar heb jij de kans, ga!
De andere stoepa’s in deze lijst zijn onwijs oud. Dat is bij deze pagoda niet het geval. Deze is gebouwd na de Tweede Wereldoorlog als teken voor de vrede. Om bij de stoepa te komen heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een taxi nemen, lopend heen (1,5 uur lopen ongeveer) of met de boot het meer over en dan nog een korte wandeling maken. Veel verschillende opties dus en de keuze is afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, sportief je bent en wat je mooi vindt.
Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.