De mooiste street art in Belfast

Noord – Ierland is voor veel reizigers nog een onbekend land. Echt zonde, want het is er echt heel mooi. Zelf bezocht ik vorig jaar Belfast. Een hele bijzondere stad die heel rauw aanvoelt. Er is natuurlijk ook nog een flink heftige recente geschiedenis. Van deze geschiedenis kun je ook nog veel meekrijgen. Mede hierdoor is het een stad die je niet snel zou vergeten. Naast het rauwe karakter heeft de stad ook veel kleur. Er is namelijk ontzettend veel street art in Belfast te vinden. Vandaag vertel ik meer hierover en laat ik de mooiste street art in Belfast zien.

Dichtbij het centrum: Queen’s quarter

Zoals al gezegd is er ontzteend veel street art terug te vinden in Belfast. Grofweg zijn er 3 belangrijke plekken om dit te vinden. De eerste hiervan is bij het centrum gelegen. Namelijk Queen’s quarter. In deze wijk komen de meeste mensen vooral voor de St. Anne’s Cathedral, maar ook de street art is meer dan de moeite waard. Deze wijk ligt in de richting van het Titanic museum en dus kun je deze twee makkelijk combineren. Mocht je niet weten waar je heen moet lopen, dan kan je de bordjes van bovenstaande kathedraal aanhouden. Dan sta je namelijk meteen midden in de wijk.

Er zijn een aantal straten die eruit springen met betrekking tot street art. Je loopt hiervoor Donnegal street af en slaat een paar keer af naar kleine smalle zijstraatjes. Hier vindt je een aantal van de mooiste street art in Belfast. De straatjes heten onder andere: Commercial Court en Donnegal Street Place. Ze vallen niet heel erg goed op, dus kijk goed om je heen!

Mooiste street art van Belfast
Ga terug in de geschiedenis op Shankill road

De wijk Shankill is één van de 2 wijken die een rol speelde tijdens de “Troubles”. Dit was de strijd tussen de protestanten en de katholieken. Een hele zwarte en bloedige periode in de geschiedenis. Er zijn veel mensen vermoord en nog altijd is de haat niet over. Tijdens deze periode was er een grote strijd tussen Falls Road en Shankill Road. Om deze strijd in de hand te houden is er een muur gebouwd tussen deze wijken.

Booking.com

Nu staat Shankill Road vooral bekend om de vele muurschilderingen. Prachtig, maar ook met een belangrijke hint richting de geschiedenis. Het zijn niet zomaar mooie plaatjes, maar bijna overal zit wel een boodschap achter. Op Shankill Road zelf zie je in eerste instantie nog niet heel veel street art, maar als je afslaat richting de zijstraatjes dan vindt je al snel ontzettend veel. Mocht je het lastig vinden om zelf op pad te gaan, dan kun je ook een Black Cab Tour boeken. Deze zijn niet heel erg duur en je ziet alles. Zelf vind ik het leuker om alles alleen te ontdekken, dus ik ben gewoon wat rondgaan lopen. Let daarbij wel op de genoemde taxi, want als ze ergens stil staan, dan is dat vaak een mooi punt om heen te gaan.

Belfast
Mooiste street art van Belfast
De andere kant: Falls Road

Zoals gezegd waren er 2 straten die een grote rol speelden tijdens de troubles. Shankill Road en de andere was Falls Road. Deze twee straten waren elkaar vijand. Ook in deze straat/wijk vindt je veel verschillende street art en hier is het nog wat makkelijker te vinden. De meeste schilderingen liggen hier gewoon langs de doorgaande weg. Scheelt weer een aantal vreemde woonwijken inlopen. Dit kan prima, maar het is wat onhandiger.

Belfast

Als je gaat lopen vanaf het centrum (doe goede schoenen aan!) dan zou ik beginnen bij de Oostkant van Shankill Road en dan deze een heel stuk aflopen totdat je Lanark Way tegenkomt. Je slaat vervolgens deze straat in en loopt hem uit tot je links af kunt slaan naar Springfield Road. Als je hier weer afslaat en een stukje loopt, dan kom je uit op Falls Road. Ik zou op dit moment kiezen om naar links te gaan, omdat je daar heel veel street art gaat vinden. Mocht je vervolgens ook nog richting de Peace Wall willen, dan is het niet meer erg ver lopen vanaf hier.

Street art Belfast

Mocht je dus richting Noord – Ierland gaan, dan moet je zeker kijken naar de mooiste street art van Belfast. Er is zoveel te zien dat je zeker een dag moet uittrekken om alle mooie plekken te kunnen zien.

Wil je nog meer lezen over wat je kunt doen in Belfast? Klik dan op de link hiervoor. Of wil je specifiek lezen over het Titanic Museum of de St. Georgemarket? Ook zijn er artikelen te vinden over street art in Breda en street art in Heerlen.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder