De peacewall in Belfast

De bekendste muren ter wereld zijn de Chinese muur en de Berlijnse muur, maar wist je dat er nog veel meer muren in de wereld staan? Deze muren zijn misschien minder bekend, maar wel erg belangrijk geweest in de geschiedenis. Een goed voorbeeld hiervan is de muur die in Belfast staat. Dit is wel in het nieuws geweest, maar toch is het niet heel erg bekend. Ga daarom zeker naar de peacewall in Belfast, want hier leer je meer over wat deze muur in de geschiedenis van Belfast (en Noord-Ierland) heeft gedaan.

Booking.com
De geschiedenis

De geschiedenis van Belfast is teveel om hier te noemen, dus mocht je hierin geïnteresseerd zijn dan raad ik aan om hier een paar documentaires of boeken over te lezen. Toch is een klein stukje wel op zijn plaats. De muur in Belfast werd gebouwd na verschillende gewelddadige incidenten in 1969. Zoals misschien wel bekend, woedde hier een strijd tussen de Protestanten en de Katholieken. Hierom werd er een muur gebouwd tussen de 2 groepen. Je kon niet zomaar van de ene naar de andere kant, plus de muur werd ook gebruikt om te voorkomen dat er dingen over heen gegooid zouden worden. Daarom is de muur ook 7 meter hoog gemaakt. Nog altijd is er niet echt vrede, maar het is er nu wel rustig. Omdat Belfast zijn verleden een beetje achter zich wil laten, zijn er de afgelopen jaren langzaam steeds wat stukjes muur verwijderd.

de peacewall in Belfast
Waar vindt je de peacewall in Belfast?

Mocht je zelf ook graag de muur willen bekijken (aanrader!) dan heb je meerdere opties. De meeste toeristen kiezen voor een black cab tour. Je zit dan in een taxi en de chauffeur is meteen je gids. Hij laat je de belangrijkste plekken uit het verleden zien en verteld hier meer over. Ook de street art in Belfast is een belangrijk onderdeel van deze tour.

Zelf besloot ik om lopend te gaan en ontdekte zo de muur en vele street art. Mocht je ook lopen gaan, dan raad ik aan het volgende rondje te doen: Shankill road, Lanark Way, Springfields Road, Falls Road. Dit zijn de bekendste straten. Vanaf Falls road kun je richting de peacewall lopen. Dit is lastig te vinden, maar volg hiervoor je Google Maps of kijk waar de taxi’s heengaan.

Mooiste street art van Belfast

Meerdere mensen vroegen mij of ik het wel veilig vond daar. Jazeker! Ik liep als blond meisje daar alleen met een camera om mijn nek rond en heb mij niet echt onveilig gevoeld. Natuurlijk wordt er gekeken, maar dat het je in Den Haag bijvoorbeeld ook als je langs de schildersbuurt loopt. Mocht je liever met een tour gaan, dan kan dat. Hier vindt je er één.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder