De Poonhill trekking

Nepal is het land van de trekkingen. Iets wat je dan ook echt niet mag overslaan tijdens je reis door dit bijzondere land. De meeste trekkingen zijn alleen minstens een week en heb je toch een redelijke algemene conditie voor nodig. Heb je minder tijd of wil je het gewoon minder zwaar, dan is er ook een perfecte trekking voor jou. Namelijk de Poonhill trekking. Deze trekking ligt in het Annapurna gebied en is ook onderdeel van de Annapurna BaseCamp trekking. Vandaag iets meer informatie over deze trekking. De Poonhill trekking.

Booking.com
Hoe kom je er?

Het vertrekpunt van deze trekking is Pokhara. Hiervandaan reis je naar het startpunt van deze trekking in Nayapul. Je kunt hier komen door een taxi of een bus te nemen. Ook kun je van te voren een tour boeken en daarmee op pad gaan. Beide opties zijn prima mogelijk als je met zijn tweeën reist, maar alleen is af te raden. Ga daarom als je alleen reist met een gids of drager op pad. Mocht je via een bureau alles geboekt hebben, dan hoef je niks meer te doen. Je vervoer en vergunningen worden dan voor je geregeld.

Anders moet je zoals gezegd de bus nemen of een taxi. Ook prima, maar vergeet dan niet van te voren je vergunning te regelen. Je hebt namelijk een TIMS kaart (Trekkers Information Management System) nodig. Dit is een soort vergunnings/veiligheidssysteem waarmee ze kunnen zien hoeveel mensen er in het gebied zijn. Plus je wordt af en toe geregistreerd en zo kunnen ze ook op onderzoek uitgaan als er mensen vermist zijn. Ook heb je een ACAP (Annapurna Conservation Area Permit) nodig.

Annapurna Nepal
Hoeveel dagen is het en hoe zwaar?

Er zijn meerdere routes en het ligt er uiteraard ook aan hoe hard en lang je wilt lopen, maar de meeste mensen doen de standaardroute in 3 dagen. Dit is uit te breiden naar 5 ongeveer. Je begint vanaf Nayapul en loopt dan in 1 dag naar Ulleri. Deze dag is flink pittig, omdat je heel veel trappen op moet en er lang niet overal schaduw is. Daarom loop je een groot deel van de dag in de brandende zon. De eerste dag is dan ook meteen de zwaarste. Op dag 2 loop je van Ulleri naar Ghorepani. Dit is de plek waarvandaan je naar Poonhill loopt. Vandaag doe je dit alleen nog niet.

De volgende ochtend sta je erg vroeg op en loop je met bijna iedereen die in Ghorepani overnacht richting Poonhill. Je loopt in het donker, dus wel goed opletten. Het is een flinke klim via trappen naar boven, maar de zonsopgang is werkelijk prachtig! Vanaf deze plek heb je allemaal toppen van 8000ders om je heen. Geniet dan ook zeker van het uitzicht voor je de weg naar beneden weer neemt. Ontbijt dan even en vervolg je weg vervolgens. Mocht je een goede conditie hebben, dan is het mogelijk om naar Kimche te lopen en van daaruit een jeep te nemen naar Pokhara.

Annapurna Nepal

Mocht je minder actief zijn dan is het ook mogelijk om in Tadapani te overnachten. Sommige mensen lopen door naar Ghandruk, maar vanuit daar is het nog maar een uur richting de jeep. Dat laatste uur zou ik dan ook maar gewoon doen.

Praktische tips

In principe zijn er niet zoveel dingen om rekening mee te houden. Het is verstandig om een waterfles mee te nemen, want onderweg kom je regelmatig plekken tegen waar je die tegen betaling kunt bijvullen. Ook is er in ieder dorpje wel een restaurantje waar je kunt eten. Je hoeft niet rond te kijken, want ieder restaurant in dat gebied heeft dezelfde menukaart met dezelfde prijzen. Dit is afgesproken. Des te verder je naar boven gaat, des te duurder deze kaart is, maar dat is logisch.

Qua slapen is er vaak genoeg plek. Het is er niet bepaald luxe, maar toch prima te doen. Neem wel een lakenzak mee, want dat is toch iets frisser. Als je arriveert in een dorpje waar je wil overnachten dan klop je gewoon aan en vraag je of ze plek hebben. Soms is het in het echte hoogseizoen wat lastiger, maar je wordt nooit zomaar weggestuurd. Ze zullen altijd proberen om dan maar een plek te creëren als er nergens in het dorp meer een kamer is. Een ongeschreven regel is wel dat je ook eet waar je overnacht. De kaart is toch hetzelfde, dus het maakt toch niet uit.

Pinnen is onderweg niet mogelijk. Neem dan ook ruim voldoende mee vanuit Pokhara. Onderweg geef je niet veel uit, maar je wilt ook niet te weinig hebben.

Annapurna
Kosten

Deze trekking is totaal niet duur. Uiteraard is het iets duurder als je met een gids loopt, maar verder is alles spotgoedkoop. Bij een drager moet je rekenen op een euro of 10 per dag, maar voor een gids 15 euro. Zoals gezegd heb je van te voren 2 soorten kaarten nodig. De TIMS kost 15 euro per persoon. Daarnaast heb je de ACAP en deze kost ongeveer 25 euro.

Daarnaast heb je natuurlijk de kosten voor eten en accommodatie. Hierbij kun je uitgaan van een euro of 12 per dag. Je hebt hiervoor water, een kamer, avondeten, ontbijt en lunch. Wil je snacks of frisdrank tussendoor dan ben je uiteraard meer kwijt. Verder moet je nog rekening houden met het vervoer erheen. De bus kost maar een paar euro, maar ga je met de taxi dan ben je toch zo een 10tje kwijt. De jeep terug was ook ongeveer 10 euro.

Als laatste ben je nog geld kwijt aan fooien. Dit is natuurlijk niet verplicht, maar gidsen en dragers rekenen er wel een beetje op. De meeste mensen geven ongeveer 250 roepie extra per dag. Dit is ongeveer anderhalve euro.

Eigen ervaring

Zelf heb ik een deel van deze trekking gedaan. Ik ging namelijk door naar het Annapurna BaseCamp. De eerste 2 dagen waren wel gelijk, maar vanaf Tadapani ging ik niet naar beneden, maar juist meer de bergen in. Ik vond de trekking prima te doen, terwijl ik niet echt getraind had van te voren. Alleen de eerste dag vond ik echt niet leuk qua zon en traplopen. De tocht die ik zou doen was 10 dagen, maar zelf deed ik het in 8 en dat was prima te doen. Ik boekte vooraf een drager, want een gids vond ik te duur, maar alleen te spannend. Mijn drager was een prima man die ook wel redelijk Engels sprak. Hij regelde alles en dat was top.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder