De tempels van de Borobudur

Net als in veel plekken in Azië speelt ook in Indonesië het geloof een grote rol. Alleen is Indonesië uiteraard een ontzettend groot land en zijn er ook veel verschillende geloven. Officieel is het een islamitisch land, maar je vindt er ook veel hindoeïsme en boeddhisme. De laatste 2 soms echt heel dicht bij elkaar. Zo staan de tempels van de Borobudur en de Prambanan helemaal niet ver van elkaar. Tijdens een bezoek aan Yogyakarta is het dan ook aan te raden om beide tempelcomplexen te gaan bekijken. Vandaag iets meer informatie over de tempels van de Borobudur.

Booking.com
De tempels van de Borobudur

De tempels van de Borobudur zijn de bekendste tempels uit heel Indonesië. Dit tempelcomplex ligt een kilometer of 40 buiten Yogyakarta en is daarmee meteen één van de trekpleisters. Ook heb je vanaf hier een prachtig uitzicht op de Merapi vulkaan. De Borobudur is een boeddhistische vertaling van tempel op de berg. Dit klopt ook want dit complex is op een berg gebouwd. Dit complex is boeddhistisch in tegenstelling tot de Prambanan die ui het hindoeïsme komt. Dit complex is gebouwd tussen 750 en 850 en daardoor al meer dan duizend jaar oud.

De Borobudur is op een speciale manier gebouwd, namelijk als een stoepa. Deze stoepa heeft 9 etages die staan voor de boeddhistische kosmos. Helemaal bovenaan vindt je 1 grote centrale stoepa met daaromheen 72 kleine. Lokaal is er een bijgeloof dat als je de boeddha aan kunt raken door de gaten, dat je dan eeuwig geluk krijgt. Daarom zie je iedereen dat ook proberen.

Dit tempelcomplex is lang verborgen geweest. Het lag midden in de dichte begroeiing en onder een laag as van de vulkaan. Pas in 1814 werd hij herontdekt door H.C. Cornelius. Vanaf toen is men bezig geweest met eerst het complex vrijmaken en later het restaureren ervan.

De tempels van de Borobudur
Hoe kom je er?

Er zijn meerdere opties om er te komen. Het is mogelijk een bus te nemen, maar de meeste mensen zullen hier niet voor kiezen. Het is wel heel goedkoop, maar kost je ook een hoop meer uitzoekwerk. Ook is het mogelijk om er te komen met de taxi. Dit is meteen wel een heel stuk duurder. Als laatste kun je natuurlijk ook een tour boeken. Dit is misschien wel de beste optie. Kijk wel van te voren even rond en vraag meer informatie. Zelf boekte in een tour in mijn hostel en dat was echt in kleine groepjes. Ik was namelijk nog met 1 ander (ook Nederlands) meisje.

Ook hierin zijn vele mogelijkheden. Bijvoorbeeld wel/geen zonsopkomst, wel/geen zonsondergang, combineren met de Prambanan. Zelf hoefde ik de zonsopkomst niet perse te zien en wou ik liever op een rustiger moment heen. Daarom koos ik voor een tour zonder dat, maar wel in combinatie met de Prambanan. We werden vroeg opgehaald, hadden meer dan voldoende tijd bij de Borobudur en gingen daarna verder naar de Prambanan. Uiteraard werden we weer netjes bij het hostel afgezet. Prima geregeld dus.

Extra tips

Zoals gezegd heb je meerdere mogelijkheden om de Borobudur te bekijken. De meeste mensen zullen kiezen voor de zonsopkomst. Het is er dan ook erg druk. Beter is om wat later te gaan. Dan mis je wel die opkomst, maar is het erg rustig op het complex. Zorg ervoor dat je de juiste kleding aan hebt. Het is een heilige plek en daarom moet je je knieën en schouders bedekt hebben. Eventueel hebben ze daar sarongs om te lenen, maar ik zou gewoon zelf al de juiste kleding aantrekken. Mocht je honger hebben, dan is er een restaurantje te vinden op het complex. Dit eten is meer dan prima.

Borobudur

Na een bezoek aan de Borobudur zou ik ook nog aanraden naar de Prambanan te gaan.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder