Doen in Belfast

Als je mijn blog al vaker hebt bekeken, dan weet je waarschijnlijk wel dat ik hou van de wat minder ontdekte steden. Begrijp mij niet verkeerd, want Rome en Parijs zijn vast prachtig! Ik maak alleen andere keuzes. Op mijn lijstje van te bezoeken steden heeft een paar jaar lang Belfast (Noord – Ierland) gestaan. Vooral omdat het mij een rauwe stad leek met een recente heftige geschiedenis. Maar wat is er te doen in Belfast? Eigenlijk niet eens super veel, maar toch moet je er echt naar toe! Dus wat mag je niet overslaan en moet je doen in Belfast?

Street Art

Eén van de eerste dingen die je moet doen in Belfast, is op zoek gaan naar de prachtige street art. Deze vind je overal verspreid over de stad en is één van de redenen waarom toeristen graag naar Belfast gaan. Mocht je echt veel willen zien, dan kan je het beste naar 2 gebieden gaan. Om te beginnen kun je bij het centrum in de buurt blijven en naar Donnegall street gaan. Hier vindt je in de verschillende zijstraatjes de mooiste art. Omdat street art een groot onderdeel is van Belfast, heb ik speciaal een artikel geschreven over de mooiste street art in Belfast.

Mooiste street art van Belfast

Mocht je meer tijd hebben (en meteen een klein beetje de geschiedenis in willen duiken) dan kun je richting Shankill Road en Falls Road gaan. Deze 2 straten zijn bekend om de spanningen die hier waren (en deels nog zijn) tussen de protestanten en de katholieken. Je vindt hier ook de bekende muur om beide wijken of te sluiten van elkaar. Daarnaast is er ook prachtige street art te vinden hier. Sommige gewoon mooi en kleurrijk, andere met een flinke verwijzing naar die strijd. Op dit moment kun je hier gewoon veilig rondlopen, maar zelf had ik wel een beetje een rauw gevoel hierbij. Er gebeurd niks, maar toch hangt er een bepaalde sfeer.

Om de street art te zien, heb je 2 opties. Zelf gewoon op pad gaan en wandelen door deze wijken of kiezen voor een black cab tour. Dit is een taxi met een gids die je alles verteld over deze plek.

Street art Belfast
Titanic museum

Belfast is de plek waar de Titanic gebouwd werd. Je weet wel dat beroemde schip en de bijbehorende beroemde film. Wat je zeker moet doen in Belfast, is naar het museum hiervan gaan. Dit museum is behoorlijk groot en je kunt je er dan ook meerdere uren vermaken. Zelf ben ik niet van de musea, maar deze vond ik wel erg interessant. Misschien wel een aanrader om voor vertrek nog een keer de film te kijken, want dan komt het verhaal nog wat meer binnen. In het Titanic museum wordt het verhaal verteld van Noord-Ierland in die dagen. Hoe ging het leven er op dat moment aan toe en waarom vertrokken mensen uiteindelijk met de Titanic? Ook kom je meer te weten over het bouwen van het schip en kun je zien hoe het er van binnen uit zag. Uiteraard is er ook een heel deel besteed aan de ondergang van de Titanic. Niet overslaan dus!

titanic museum
Peacewall

Om de onrusten in Belfast in de hand te houden werd er een muur gebouwd tussen beide wijken. Tegenwoordig is deze muur wel gewoon open, maar in de nacht sluiten de meeste poorten. Eigenlijk best triest dat dit nog gedaan moet worden, omdat mensen zich niet veilig voelen anders. De muur staat er nog steeds en daar moet je dan ook zeker langs lopen. Ook moet je naar het Peacewall monument gaan. Dit is een stukje in de muur waar een gedenkplaats is gemaakt voor alle mensen die zijn overleden tijdens de Troubles.

peace wall Belfast
St. George market

Er zijn meerdere markten in Belfast maar de leukste is de St. George market. Deze markt kun je alleen bezoeken in het weekend en is wat mij betreft echt een toeristische trekpleister. Je vindt hier heel veel leuke spulletjes. Van handgemaakte dingen tot mooie schilderijen. Ook is er een stukje met tweedehands verzamelspullen. Het leukste is echter het food gedeelte. Hier heb je allemaal kraampjes met lokale specialiteiten. Heerlijk dus om te lunchen, want helaas is deze markt alleen overdag. Heb je tijd op zondag? Dan zou ik vooral deze dag gaan om te lunchen. Op zondag is er namelijk ook live muziek. En ook echt wel goede muziek! De markt is in een hal en dus ook perfect op een regenachtige dag. Wil je meer weten over deze markt? Ik schreef een los artikel over de St. George market.

City hall

Het gemeentehuis van Belfast (de cityhall) is ook één van de belangrijke toeristische plekken in de stad. Het is een heel erg mooi gebouw en dus is het aan te raden om een rondje der omheen te lopen. Mocht je meer tijd hebben en houden van architectuur, dan zou je ook het gebouw zelf kunnen bezoeken. Je hoeft geen entree te betalen en kunt dus altijd even een kijkje gaan nemen. Je mag hier zelf op je gemakje rondlopen, maar je mag ook kiezen voor een rondleiding. Dan kom je wel wat meer te weten over het gebouw.

Booking.com
St. Anne’s cathedral

Als nog meer dingen wilt doen in Belfast dan kun je ervoor kiezen om een paar mooie kerken te bekijken. Naar mijn mening is de St. Anne’s Cathedral één van de mooiste. Deze kerk vind je in Queen’s quarter. Een wijk gelegen net naast het centrum. Vanaf hier loop je makkelijk richting het Titanic museum en de City Hall. Hierboven heb ik al Donegall street genoemd voor de mooie street art. Nu ligt deze kerk aan dezelfde straat. Heel handig om beide te combineren toch?! De kerk ik vanaf buiten te bezichtigen, maar als je ook binnen wil kijken kan dat. Dit kost je dan 5 pond. Helaas was ik er zelf op zondag en was er een kerkdienst op dat moment. Ik heb daarom zelf alleen de buitenkant bekeken.

Benieuwd hoe duur een stedentrip naar Belfast is? Lees dan hier meer over hoe duur is Belfast.

Ook een stedentrip naar Belfast doen? Jaaa! Zoek dan zo snel mogelijk naar de goedkoopste vliegtickets bij: Skyscanner. Ook is het verstandig om te kijken bij Vaccinaties op reis of je wat nodig hebt.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder