Doen in Belgrado

De Balkan is door veel mensen nog niet ontdekt. Jammer want het is heel dichtbij en het is er prachtig! Daarbij is het perfect voor een reis van een paar weken, maar ook voor een korte stedentrip. Ga bijvoorbeeld een paar dagen naar Belgrado in Servië. Deze stad is hier perfect voor en er zijn best veel leuke dingen te doen in Belgrado. Misschien niet zoveel als in bijvoorbeeld Boedapest, maar je kan je hier zeker vermaken. Wat je moet doen in Belgrado? De leukste bezienswaardigheden op een rijtje.

Het fort van Belgrado

De bekendste bezienswaardigheid van Belgrado is een oud fort. Hier moet je dan ook zeker een kijkje gaan nemen. Bij het fort heb je twee opties. Optie één is alles zien en dus ook het fort in. De entreeprijs is een paar euro, maar daarvoor kan je wel het hele fort zien. Ik zou er dan wel voor kiezen om vroeg in de ochtend te gaan, want het is ook een geliefd schoolreisje en anders wordt je bijna omver gelopen door alle rennende kinderen. Optie 2 is om niet het fort in te gaan, maar alleen de omgeving ervan te verkennen. Je kan hier heerlijk wandelen en neerploffen op één van de bankjes. Hiervandaan heb je uitzicht over de rivier en de stad. Heel mooi!

Zelf koos ik voor optie twee, omdat het bloedheet was en er honderden mensen liepen. Zoals gezegd, ga vroeg want dan heb je hier veel minder last van. Vanuit het park bij het fort heb je een mooi uitzicht over het fort zelf. Ook kan je over het pad lopen dat rond het fort loopt en zo kan je er van de buitenkant nog best veel van zien.

Belgrado
Het Kalemegdan park

Als je naar het fort wil, zul je eerst een park door moeten. Dit park is wat mij betreft ook een bezienswaardigheid die je zeker moet verkennen. Belgrado is een grote stad en dus is het er best druk qua verkeer en mensen. Om even aan deze drukte te ontsnappen zou je kunnen gaan wandelen in dit park. Ook staan er genoeg bankjes om even te gaan zitten en mensen te kijken. Dit park is ook veel bezocht door de lokale bevolking en dus kan je hier wat van zien als je gewoon rond kijkt. Er is veel schaduw en dat is wel fijn, omdat het best heet kan zijn in Belgrado. Helaas ligt het bij het fort en kan het dus wel erg druk zijn met schoolklassen. Dat is wel een minpunt.

Belgrado
Bekijk de oude gebouwen in het centrum

Belgrado is een beetje van twee werelden. Het is zowel Europees als Oosters en dit vindt je ook terug in de stad. Natuurlijk is het ook een Oostblok stad en dus vindt je ook veel grauwe flatgebouwen, maar dit is zeker niet alles. Zoals al genoemd is het fort een bijzonder gebouw om heen te gaan, maar er zijn er nog meer. Je vindt verspreid over het centrum bijvoorbeeld veel ruïnes die vertellen over de geschiedenis van Belgrado in de Joegoslavië oorlog. Ga ook naar Certinsjka 15. Hier is een terrein waar allerlei oude industriële panden een nieuwe bestemming hebben gekregen. Als laatste moet je ook een kijkje nemen bij de St. Sava kerk. De kerk is één van de grootste orthodoxe kerken ter wereld en ziet er prachtig uit.

Belgrado
Street art

Ook in Begrado is, net als in de meeste andere grote steden, street art te vinden. Je vindt deze vooral in Skardarlija. Dit straatje is één van de bekendste straatjes in het centrum van Belgrado. Hier vindt je naast prachtige street art ook gezellige restaurantjes. Deze wijk staat bekend om het hoge kunstenaars gehalte en dat zie je ook zeker terug. Ga dus ook absoluut een kijkje hier nemen en bestel een lekker gerecht in één van de leuke restaurantjes.

Ada Ciganlija

Ben je nog een beetje toe aan rust, dan kan je ervoor kiezen om naar Ada Ciganlija te gaan. Dit is een klein groen eilandje in de rivier. Je hebt hier allemaal leuke dingen om te doen zoals naar de stadsstrandjes gaan, lekker in het park zitten of juist iets sportiever op de rivier. Bijvoorbeeld roeien of kayakken. Het is een klein eiland en dus heb je niet heel veel tijd hiervoor nodig. Maar mocht het mooi weer zijn, dan zou ik zeker een kijkje nemen hier.

Booking.com
Uitgaan in belgrado

Belgrado staat bij de meeste toeristen vooral bekend om het uitgaansleven. Dus hou je hiervan, dan kan je zeker geweldige avonden/nachten hier hebben. Het uitgaansleven wordt ook veel in geïnvesteerd, want het trek behoorlijk wat toeristen. Helaas ben ik zelf niet op stap geweest en kan ik dus ook niet mijn favoriete plekken vertellen. Wel weet ik dat je vooral in de buurt van de rivier moet zijn. Ook kan je in een hostel altijd navragen wat de leuke plekken voor die avond zijn. Daar werken altijd jonge mensen die veel weten van de stad. Let er wel op dat je vaak een plek moet reserveren in een club. In Nederland loop je gewoon binnen, maar hier regel je van te voren een tafeltje of plek aan de bar.

Dit waren mijn tips voor dingen die je moet doen in Belgrado. Mocht je veel willen zien in korte tijd, dan is er altijd wel een walking tour te vinden.

Ook een stedentrip naar Belgrdo doen? Heel leuk! Zoek dan zo snel mogelijk naar de goedkoopste vliegtickets bij: Skyscanner. Ook is het verstandig om te kijken bij Vaccinaties op reis of je iets nodig hebt.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder