Doen in Delft

Ook in Nederland zijn meer dan genoeg leuke steden om te verkennen. Een stedentrip naar het buitenland is dus lang niet altijd nodig. Nu zijn er een aantal steden die veel bezocht worden, maar ook een paar die iets minder populair zijn, maar wel zeer de moeite waard. Delft is hier 1 van. Het is een redelijk populaire stad bij bijvoorbeeld Duitsers, maar qua Nederlanders valt het wel mee. Waarom? Misschien omdat niet iedereen weet wat je kunt doen in Delft? Zelf heb ik in Delft gewerkt en ben rond gaan kijken naar de leukste plekken. Oftewel: Wat kun je doen in Delft

Booking.com
Bekijk de verschillende kerken

In Delft vindt je 2 grote kerken die te bezoeken zijn. Deze 2 kerken zijn wel een beetje de boegbeelden van Delft. Het zijn de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk. De Nieuwe Kerk is bij veel mensen wel bekend, want in deze kerk worden de leden van het koninklijk huis na hun overlijden bijgezet. Verder was deze kerk het decor tijdens het huwelijk van Willem Alexander en Maxima. Deze kerk vindt je op de grote markt van Delft. Een centraal plein midden in Delft.

Mocht je houden van oude kerken, dan is het zeker mogelijk om ook een kijkje binnen te nemen. Dit is wel behoorlijk toeristisch, dus houdt rekening met grote groepen. Om de kerk te mogen bezoeken, moet je wel een entreeprijs betalen. Dat is op dit moment 5,50 euro. Voor dit bedrag mag je beide kerken in Delft bezoeken. Mocht je ook graag nog de toren van de nieuwe kerk willen beklimmen, dan kan dat. Dit kost wel nog wat extra (4,50).

Naast de Nieuwe Kerk heb je ook nog de Oude Kerk. Deze ligt op een minuut of 10 lopen vanaf de Nieuwe Kerk. Zoals gezegd kun je met je kaartje van de Nieuwe Kerk, ook in deze kerk een kijkje nemen. Deze Oude Kerk is al ontstaan in de middeleeuwen (wel in een andere vorm) en daarmee hoort het tot de oudste kerken van Nederland.

kerken in Delft
De binnenstad

Als je toch begint bij de Nieuwe Kerk, dan is het aan te raden om zeker een kijkje te nemen op de grote markt die ervoor ligt. Hier heb je bijvoorbeeld ook het stadhuis. Dit gebouw is eigenlijk niet over het hoofd te zien, want het is een prachtig en indrukwekkend gebouw tegenover de Nieuwe Kerk. De toren van dit stadhuis is vroeger gebruikt als gevangenis en je kunt de martelwerktuigen die in die tijd gebruikt werden dan ook nog terugzien. Tegenwoordig is het een veel gebruikte trouwlocatie (ook Johannes Vermeer is hier getrouwd). Grote kans dus dat je een bruidspaar tegen komt.

Naast het prachtige plein, heeft Delft uiteraard nog veel meer mooie dingen om te zien in de binnenstad. Zo zijn er overal mooie kleine grachtjes te vinden die ervoor zorgen dat Delft een bijzondere uitstraling heeft. Meestal liggen er huizen aan de grachten, maar er zijn ook wat leuke winkeltjes te vinden. Maak daarom zeker een rondje langs de grachten.

Doen in delft
Kunstenaars

Als je van kunst houdt, dan ben je in Delft zeker op je plek. Uiteraard heb je het Delfts blauw, maar wist je dat dit ook een stad is waar kunstenaars ruim vertegenwoordigd waren? Zo is bijvoorbeeld Johannes Vermeer hier geboren. Wil je meer te weten komen over Vermeer, ga dan naar het Vermeer centrum. Hier vindt je veel informatie over de schilder, maar kun je ook replica’s van zijn werken zien. De echte worden helaas niet hier tentoongesteld, maar bijvoorbeeld in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Delfts Blauw

De meeste mensen noemen als eerste Delfts Blauw als ze iets over Delft moeten zeggen. Dit klopt ook zeker, want Delft staat hier ook om bekend. Ben je geïnteresseerd, dan kun je in de vele souvenirwinkeltjes hier leuke dingen van kopen. Wil je daarnaast ook meer weten van het proces en hoe alles tot stand is gekomen, dan is het aan te raden om naar het Royal Delft museum / de fabriek te gaan. Hier kun je een experience boeken en daarbij kun je veel meer te weten komen over het Delfts Blauw. Je ziet dan onder andere een schildersdemonstratie, kunt een kijkje nemen in de fabriek, maar daarnaast bezoek je ook het museum. Aan te raden als je ervan houdt.

delfts blauw
Tijd over?

Wil je nog meer dingen doen in Delft dan zijn er nog genoeg opties. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het museum Het Prinsenhof. Op deze plek is vroeger Willem van Oranje vermoord, maar tegenwoordig is het een interessant museum. Je hebt hier ook een heerlijk binnenhofje om even te zitten. Hier vindt je ook een standbeeld van Willem van Oranje. Verder heb je in Delft ook nog de botanische tuinen. Een heerlijke plek om even tot rust te komen en te genieten van de natuur is een toch wel drukke stad.

Prinsenhof in Delft

Als laatste staat Delft natuurlijk ook bekend om zijn technische universiteit. deze behoort tot de beste universiteiten van de wereld. Je kunt hier ook een kijkje nemen, want speciaal voor bezoekers hebben ze een science centre gemaakt. Erg leuk om heen te gaan met kinderen die van techniek houden. Zelf vond ik het vroeger niet echt heel interessant, maar mijn broertje die erg geïnteresseerd is in techniek, vond het hier geweldig!

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder