Doen in Den Haag

De koningsstad van Nederland is Den Haag. Hier vindt je onder andere het werkpaleis van de koning, maar ook het land wordt geregeerd vanaf hier. Dit zijn dan ook belangrijke bezienswaardigheden die je zeker moet gaan bekijken. Nu woonde ik zelf bijna een jaar in Den Haag en dus heb ik er nog wel meer voor je. Den Haag is een prachtige stad die je zeker eens een dagje moet bezoeken. Waarom? Nou omdat je de volgende dingen kunt bekijken en doen in Den Haag.

Booking.com
Binnenhof

Om te beginnen één van de belangrijkste plekken van Nederland. Het land wordt namelijk vanaf hier geregeerd en er worden hier veel belangrijke beslissingen genomen. Er zijn meerdere dingen om te bekijken op politiek vlak, maar begin daarvoor bij het Binnenhof. Dit is gratis en vrij te bezoeken (uitgezonderd bij bijzondere dagen zoals bijvoorbeeld Prinsjesdag). Het Binnenhof is nog altijd het politiek centrum van Nederland, omdat hier de Nederlandse politiek werkt.

Hofvijver den haag

Het oudste gebouw op het Binnenhof is de Ridderzaal. In deze zaal wordt al meer dan 100 jaar de troonrede voor gelezen. Dit gebeurd ook nog steeds. Verder zie je nog de gevangenenpoort. Je loopt hier onderdoor als je vanaf de kant van het Buitenhof /Noordeinde komt. Deze poort was in de geschiedenis een belangrijke plek, maar tegenwoordig doet het dienst als museum over straffen en misdaad door de jaren heen.

Aan te raden is om niet alleen over het Binnenhof te lopen, maar een heel rondje te doen. Als je bijvoorbeeld via de gevangenenpoort bent binnen gekomen, loop je over het binnenhof heen en sla je zodra je kunt linksaf. Je komt dan langs het torentje waarvandaan de minister president het land regeert. Ook loop je dan langs de prachtige hofvijver. Volg deze vijver en kom weer bij het begin terug. Loop je in plaats van linksaf naar rechts dan vindt je daar de ingang van de Tweede Kamer.

Doen in Den Haag
Noordeinde en Huis Ten Bosch

Ben je geïnteresseerd in het koningshuis? Dan ben je in Den Haag ook zeker op je plek. Breng onder andere een bezoekje aan Noordeinde. Dit paleis is het werkpaleis van de koning. Is hij in het land, dan is de vlag gehesen. Binnenkijken is niet mogelijk, maar vanaf de buitenkant is dit paleis ook zeker de moeite waard. Daarnaast kun je ook in de paleistuin wandelen. Loop hiervoor naar de achterkant van het paleis. Ook de koninklijke stallen zijn dichtbij. Deze zijn helaas niet vrij te bezoeken, maar net als het Noordeinde zijn deze prachtig aan de buitenkant. Op Prinsjesdag vertrekt het koninklijk paar vanaf Noordeinde met de koets naar het Binnenhof.

Verder heb je nog Huis Ten Bosch. Dit is het paleis waar Willem – Alexander en Maxima met hun kinderen wonen. Het paleis is gelegen in het Haagse Bos en is helaas niet toegankelijk voor publiek. Wel kun je het zien liggen als je door het Haagse Bos wandelt of over de Bezuidenhoutseweg rijdt. Wist je dat op het bordes van dit paleis trouwens alle statieportretten gemaakt worden als er een nieuwe regering is gevormd?

Scheveningen

Uiteraard mag Scheveningen in dit lijstje niet ontbreken. Na een aantal uur in de stad te hebben gekeken, is het perfect om af te sluiten op het strand in Scheveningen. Neem hiervoor bijvoorbeeld tram 9 vanaf het Centraal Station. In Scheveningen is er genoeg te zien en te beleven. Uiteraard kun je lekker het strand opgaan en genieten van wat lekkers bij de vele strandtenten. Of ga richting de pier met het reuzerad en een tokkelbaan. Altijd leuk om even te kijken. Ook is het Kurhause wel indrukwekkend vanaf het strand. Maar wist je dat Scheveningen ook een oud havenstadje is? Je kunt hier dus ook nog veel dingen van zien als je dat interesseert.

Scheveningen
Musea

Den Haag is een oude stad en heeft veel culturele hoogtepunten. Zo heb je bijvoorbeeld net naast het Binnenhof het Mauritshuis, dit museum heeft een ruime collectie aan schilderijen uit voornamelijk de 17e en 18e eeuw. Bijvoorbeeld het ‘Het meisje met de Parel’ hangt hier. Een deel van deze collectie was in bezit van prins Willem V. Daarnaast vindt je iets verderop aan de Korte Vijverberg het Haags Historisch Museum. Dit pand heeft meerdere bestemmingen gehad, zo deed het dienst voor de burgerwacht, maar was het later ook een rechtbank. Tegenwoordig is het een museum. Je vindt hier kunst uit de 16e t/m de 21e eeuw.

Of ga naar het Escher museum. In dit museum worden de werken van Escher tentoongesteld in een heel bijzonder gebouw. Namelijk het oude winterpaleis van Emma. Daarom viel je hier ook nog echt een paleis sfeer. Of bezoek het gemeentemuseum met vele werken van Piet Mondriaan. En niet te missen: Panorama Mesdag. Hier vindt je een prachtige immense panorama van Scheveningen uit 1881.

mauritshuis

Naast deze musea die zich richten op echte kunst, heb je ook nog een openlucht museum. Je hebt vast wel eens van Madurodam gehoord. In Madurodam is Nederland in het miniatuur nagebouwd. Heel grappig om eens te zien. Vooral als je kleine kinderen hebt, is dit zeker een aanrader. Het is namelijk een museum waar je ook veel dingen zelf mag doen en beleven.

Vredespaleis

Op de weg naar Scheveningen zullen de meeste mensen langs het prachtige Vredespaleis komen. Mocht je tijd hebben, ga dan ook zeker naar binnen. Het paleis is gebouwd om te dienen voor een juridische instelling, maar ook als toonbeeld voor de wens voor wereldvrede. Tegenwoordig zitten er meerdere organisaties die zich bezighouden met het internationaal recht en politiek. Hier zit bijvoorbeeld het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties. Ook is er een hele bijzondere bibliotheek te bezichtigen. Een prestigeuze bibliotheek die door vele juristen en wetenschappers wordt gebruikt.

Vredespaleis in Den Haag
Andere dingen

Mocht je nog tijd over hebben, dan zijn er nog vele andere leuke bezienswaardigheden te vinden. Ga bijvoorbeeld een kijkje nemen op de Haagse Markt. Een plek waar veel culturen samenkomen en meteen de grootste markt van Nederland. Of ga bijvoorbeeld naar Kijkduin. Dit is één van de 2 badplaatsen van Den Haag, maar in tegenstelling tot Scheveningen een stuk minder bekend en vooral minder toeristisch.

Meer richting het centrum heb je meerdere bijzondere gebouwen om te bekijken. Bijvoorbeeld de Grote Kerk of de Passage (een overdekt winkelgebied met luxe winkels. Uiteraard is Den Haag ook perfect om heerlijk te winkelen, maar ook te wandelen. Bijvoorbeeld in de Japanse Tuin (enkele weken per jaar te bezoeken).

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder