Doen in Tirana

Albanië is nog altijd een niet al te toeristische plek. Als je tegen andere mensen zegt dat je daar naartoe op vakantie gaat, dan kun je zeker weten rekenen op een paar aparte blikken. Zonde eigenlijk want het is echt een prachtig land. Plus het is dus inderdaad nog niet zo toeristisch. Heerlijk toch?! De hoofdstad van Albanië is de eerste plek die je waarschijnlijk zult gaan bezoeken, vandaar een opsomming wat je kunt doen in Tirana. Want is het eigenlijk wel een mooie stad en zijn er ook echt leuke dingen om te doen in Tirana?

De piramide beklimmen

Eén van de bekendste plekken van Tirana is wel de piramide. Deze stenen (lelijke) piramide werd rond 1988 geboeuwd om als museum te dienen. Hier zou de nalatenschap van dictator Hoxha dan getoond worden. Heel lang is het geen museum geweest, want het communisme viel in 1991 en daarbij kwam er ook meteen een einde aan dit museum. Op dit moment wordt er helemaal niks meer mee gedaan, maar is het wel een belangrijke ontmoetingsplek. Ook is dit natuurlijk een deel van de gescheidenis.

De piramide zelf is behoorlijk lelijk om te zien, maar je moet er tijdens je bezoek aan Tirana eigenlijk wel geweest zijn. Gewoon om wat foto’s te maken en er even bij te kijken. Mocht je meer een durfal zijn en wat sportiever, dan is het ook mogelijk om te kijken of je de piramide kunt beklimmen. Je moet hiervoor flink wat snelheid maken en lang niet iedereen lukt het. Wel leuk om toe te kijken.

Tirana Albanie
Skanderbegplein

Dit plein is het belangrijkste plein in Tirana. Het is dan ook meteen het middelpunt van de stad en vanaf hier kun je eigenlijk alle andere bezienswaardigheden makkelijk bezoeken. Skanderbeg is een volksheld omdat hij vocht voor vrijheid in de 15e eeuw. Ook werd hij de koning van het land. Deze volksheld heeft heel veel veldslagen overleefd, maar stierf uiteindelijk aan malaria. Een groot standbeeld met zijn paard is ook terug te zien op dit plein (eigenlijk is het ook meteen een soort grote rotonde). Loop zeker even een rondje over dit plein en kijk ook daarna rond het plein. Hier zitten namelijk een aantal bijzondere regeringsgebouwen.

De bijzondere gebouwen die rondom dit plein staan, zijn stuk voor stuk ook een bezoekje waard. Zo heb je bijvoorbeeld de oudste moskee van het land (Et’Hem Bey)en het Nationaal Historisch Museum. Daarnaast heb je nog het cultuurpaleis, meerdere ministeries en een theater er staan.

Et’Hem Bey moskee

Deze moskee vindt je aan het Skanderbegplein en is één van de oudste gebouwen van Tirana. Hij werd gebouwd in de 18e eeuw, maar tijdens het regime van Hoxha moest hij dicht. Dit heeft geduurd tot 1991 en vanaf die tijd is er hard gewerkt om alles weer in een goede staat te krijgen. Op dit moment is het mogelijk om deze moskee als een museum te bezoeken. Mocht je geïnteresseerd zijn in bijzondere gebouwen, architectuur en ook de geschiedenis, dan is het aan te raden zeker hier een kijkje te nemen.

Doen in Tirana
Oorlogsmuseum

Zoals de meeste mensen wel zullen weten, heeft Albanië nogal een heftige geschiedenis. Een deel van deze geschiedenis is terug te vinden in het oorlogsmuseum. Dit museum heet het Bunk Art museum en laat je meer te weten komen over de communistische oorlogsgeschiedenis van het land. Heel veel verschillende aspecten worden er behoorlijk realistisch tentoongesteld. Eigenlijk dus wel een must do dus.

Als je echt geïnteresseerd bent in de geschiedenis, zou je eigenlijk naar beide locaties van de Bunk Arts moeten gaan. Bovenstaande is meer de tentoonstelling en deze vindt je vlakbij het Skanderbegplein. De andere is meer gelegen in de buurt van de Dajti Express en verteld je vooral meer over het ontstaan en waarom van de bunkers. Hoxha heeft namelijk ontelbaar veel bunkers laten bouwen tijdens zijn regime, omdat hij bang was voor nucleaire aanvallen.

Leuke wijk: Blloku

Blloku is één van de hipste wijken van Tirana en je kunt het dus niet overslaan. Ga hier naartoe om de sfeer te proeven, maar ook zeker om wat lekkers te eten. Vroeger was dit een afgesloten wijk, omdat er alleen maar hoog geplaatste mensen woonden in villa’s. Tegenwoordig is het vooral het uitgaansgebied van de stad. Je vindt hier dan ook vele leuke terrasjes, cafeetjes en gewoon leuke winkeltjes. Ook staat de bovengenoemde piramide in deze wijk.

Tirana Albanie

Wat ook leuk is, is dat de wijk tegenwoordig een stuk vrolijker eruit ziet dan vroeger. Dit komt door de vele street art die je overal kunt vinden. Nu is er in steeds meer steden over de wereld street art te vinden, maar in Tirana vond ik het extra speciaal. Vooral om het de sfeer zo veranderd. Normaal is Tirana namelijk grotendeels een grijze betonnen stad, maar de street art maakt het meteen vrolijk. Deze street art is er gekomen door een idee van de kunstenaar Rami. Leuk detail: Later werd dezelfde Rami de minister president van Albanië.

Dajti Express

Mocht je wat meer dagen de tijd hebben, dan is het ook aan te raden om de stad van een andere kant te bekijken. Hiervoor moet je naar het oosten van de stad, vanwaar je de Dajti Express kunt nemen. Deze express is een kabelbaan die je naar de Dajti berg brengt. Van hier af heb je een schitterend uitzicht over de stad. Maar niet alleen over de stad, ook zie je de prachtige omgeving waarin Tirana ligt.

Bovenop deze berg kun je je zeker een dag vermaken. Er zijn namelijk veel verschillende dingen om te doen. Zo kun je er bijvoorbeeld heerlijk eten in het restaurant, je kunt genieten van het uitzicht, maar ook wat meer sportievere dingen zoals een flinke wandeling maken, fietsen, klimmen of paragliden. Voor ieder wel iets te vinden dus. Mocht je met kinderen hierheen gaan, dan is er voor hen een mooie speeltuin.

Uiteraard zijn dit niet alle leuke dingen om te doen in Tirana. Er zijn er zeker nog meer, maar voor bovenstaande bezienswaardigheden ben je toch al een dag of 2/3 bezig. Veel langer blijven de meeste mensen niet in Tirana, maar gaan dan door richting andere bijzondere plaatsen.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder