Doen in Tulum

Het afgelopen jaar ging ik voor de eerste keer in de afgelopen jaren naar een ander werelddeel. Dit keer was het de beurt aan Noord – Amerika en wel naar Mexico. Er zijn in Mexico veel mooie plekken om te bezoeken en één daarvan is Tulum. Dit kustplaatsje staat vooral bekend om de mooie stranden, maar daarnaast is er zeker nog meer te doen. Benieuwd wat je kan doen in Tulum? Nou dit!

De ruïnes van Tulum

Tulum staat dus voornamelijk bekend om de prachtige stranden, maar dat is niet het enige. Ook de ruïnes uit de tijd van de Maya’s zijn toeristische trekpleisters. Het terrein is een stuk kleiner als dat van het tempelcomplex van Chichen Ítza en ook zijn ze minder impossant, maar toch zijn ze zeker de moeite waard om te gaan kijken. Wat het vooral mooi maakt, is de locatie waar de ruïnes zich bevinden. Ze zijn namelijk gebouwd bovenop de rotsen en hebben dus een prachtig uitzicht op zee. Dit terrein is al bij al best nog wel groot en daarom zou ik minstens 2 uur uittrekken om rond te kijken. Net zoals de meeste toeristische dingen, zijn ook deze tempels niet gratis te bezoeken. Daarnaast ligt het complex helaas niet op loopafstand van de meeste hotels.

doen in Tulum

Als je gebruik maakt van een huurauto dan is er genoeg parkeergelegenheid vlakbij. Anders kan je ook een fiets huren en ernaar toe fietsen. Voor deze optie kiezen de meeste backpackers. Zo zie je namelijk ook nog eens wat van het land. Een taxi of collectivo nemen kan natuurlijk ook altijd. Bij de parkeerplaats heb je een soort klein dorpje waar heel veel toeristenprul wordt verkocht. Best leuk om even rond te kijken en de prijzen zijn ook best redelijk. Helaas komt een groot deel van bijvoorbeeld de sarongs uit Indonesië dus echt Mexicaans is het niet. Nadat je bij de ruïnes bent geweest, heb je ook de mogelijkheid om even naar het strand te gaan.

doen in Tulum

Helaas heeft Mexico de afgelopen jaren regelmatig te kampen met zeewier plagen en dat was ook in mei het geval. Daardoor heb ik helaas niet van dit strand kunnen genieten.

Cenotes

Mexico staat bekend om de verschillende cenotes die er te vinden zijn. Cenotes zijn grotten waarin water staat. Je vindt deze bijna nergens, maar in Mexico zijn ze niet te missen. Ook in Tulum kan je kiezen tussen een aantal die in de omgeving liggen. De meest bekende zijn die van Dos Ojos. Hiervoor moet je wel een stukje buiten Tulum zijn. Uiteraard moet je ook hiervoor weer entreegeld betalen, helaas. Je mag in een deel van de cenote wel vrij zwemmen, maar niet overal. Wil je alles graag zien dan moet je een snorkel of duiktour boeken. Zelf heb ik deze cenote overgeslagen, omdat ik keuzes moest maken. Heb je genoeg tijd en vindt je het niet erg dat het toeristisch is, breng dan zeker een bezoekje!

doen in Tulum

Zoals gezegd is bovenstaande cenote wel een stuk buiten het centrum van Tulum. Mocht je hier geen zin in hebben, dan heb je ook nog 2 kleinere cenotes dichterbij. De dichtstbijzijnde is de cenote Calavera. Dit is een kleine net buiten de stad. Je moet hier een beetje entreegeld betalen, maar hebt geen tour of iets nodig. Ik heb deze zelf overgeslagen, omdat ik in de recensies las dat er een waas van zonnebrand lag over het water. Heel vies lijkt mij! Misschien is dit ondertussen opgelost, dan hoor ik het graag.

Booking.com

De laatste cenote ligt aan dezelfde weg, maar dan net een stukje verder. Deze heet de Gran cenote. Dit is een behoorlijk drukke cenote, want de locals komen hier ook. Maar het is zeker de moeite waard om heen te gaan. Je kan hier zelfstandig snorkelen en zwemmen. Mocht je geen snorkelspullen hebben, dan kun je die hier huren. Ook heb je kluisjes om je spullen in te bewaren.

Naast de cenote is ook nog een groot grasveld met hangmatten om te zonnen. Er is niks qua eten te kopen, dus zorg hier wel zelf voor. Je moet wel heel goed opletten dat je eerst onder de douche gaat voordat je de cenote in mag. Hier wordt heel erg streng op gelet. Maak ook je haar nat, want anders mag je de cenote niet in. Heel goed dat hier op gelet wordt, want je wil niet dat de cenotes worden aangetast door de zonnebrand.

doen in Tulum
Shoppen in het centrum

Tulum staat ook bekend om te shoppen. Je vindt hier niet alleen de grotere ketens, maar ook hele schattige winkeltjes. Je kan hier echt heerlijk gaan shoppen als je het strand even zat bent. Er zijn zoveel leuke souvenirtjes te koop, dus zorg voor een grote portemonnee. De winkeltjes zijn gelegen in de hoofdstraat. Dit is de doorgaande weg richting de ruïnes. Er zijn hele dure merken te vinden, maar ook goedkope spulletjes. Bij deze goedkopere spulletjes moet je nog wel even proberen af te dingen, want dat is zeker mogelijk. Veel winkeltjes verkopen dezelfde soort spullen, dus je kan het altijd weer bij de volgende proberen als je het nog te duur vindt.

De mooie stranden van Tulum

De laatste bezienswaardigheid is diegene waar Tulum bekend door is geworden. Namelijk de prachtige witte stranden. In Tulum heb je een hele lange kustlijn en daarbij liggen een aantal dure hotels. Slaap je in het dorp zelf, dan moet je ongeveer een half uurtje fietsen naar het strand. Het schijnt dat de stranden echt werkelijk prachtig zijn. Helaas was daar geen sprak van toen ik er was.

In Mexico was in juni 2019 sprake van een grote zeewierplaag. De mooie stranden heb ik dus helaas niet kunnen zien. Ik wist dit al wel voordat ik weg ging, dus ik was al voorbereid. Gelukkig was alles tot Tulum zeewiervrij. De stranden op Isla Holbox waren bijvoorbeeld prachtig. Helaas was dit in Tulum niet zo. De zee en het strand waren daardoor niet echt de moeite waard. Het lag helemaal vol zeewier en de stank was niet te harden. Kijk dus voordat je gaat naar de laatste ervaringen.

doen in Tulum
doen in Tulum

Mocht het weer schoon zijn, dan kan je op 2 manieren naar het strand gaan. Namelijk bij een restaurant aan de kust. Daar kan je een bedje huren of moet je een minimaal bedrag besteden. Je kan er ook voor kiezen om naar een publiek strand te gaan. Deze zijn gratis.

Heb je weinig tijd, dan raad ik aan een tour te boeken en zo meerdere bezienswaardigheden te combineren. Benieuwd naar de route van mijn roadtrip door Mexico? Of wil je weten hoe duur Mexico is?

Wil jij ook richting Mexico? Mooi! Zoek dan zo snel mogelijk naar de goedkoopste vliegtickets bij: Skyscanner. Ook is het verstandig om te kijken bij Vaccinaties op reis of je vaccinaties nodig hebt.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder