Doen in Yogyakarta

In 2016 koos ik er nogmaals voor om richting Azië te reizen. Dit keer richting een land dat bestaat uit ontelbaar veel eilanden, namelijk: Indonesië. Ik bezocht daar 2 van de bekende eilanden, namelijk Bali en Java. Op Java startte mijn reis in Yogyakarta. Een mooie en relaxte stad, maar ook meteen een enorm grote stad. Vaak gaat dit niet samen, maar in dit geval wel. In en rond de stad zijn enorm veel dingen te bekijken, maar was moet je nou absoluut doen in Yogyakarta? Een opsomming van de mooiste bezienswaardigheden.

Booking.com
Ga naar de Borobudur

De Borobudur is een grote boedhistische tempel in de buurt van Yogyakarta. Het ligt er ongeveer 40 kilometer vandaan en dus ben je er zo. Het staat op de werelderfgoedlijst en daar staat het natuurlijk niet voor niets. Lange tijd is dit complex niet gevonden, dat kwam omdat het in de jungle lag. In dat opzicht komt het verhaal wel een beetje overeen met Angkor in Cambodja. De Borobudur werd uiteindelijk in in 1814 herontdekt door toedoen van onder andere een Nederlander. Sinds dien werd er in eerste instantie gewerkt aan het toegankelijk maken van het complex en vervolgens de restauratie.

Borobudur

Het makkelijkste is het om de Borobudur te bezoeken door middel van een tourtje. Je hebt dan meerdere keuzes. Bijvoorbeeld een normale tour overdag, maar ook een sunrise tour. Dan ga je naar een berg dichtbij om 4 uur ‘s ochtends en wacht je tot de zon opkomt. Dit schijnt echt prachtig te zijn, maar met erg weinig slaap na een aantal vluchten koos ik zelf voor een normale tour. Wij ging in de ochtend erheen en toen was het erg rustig. Fijn want zo kun je mooi rondkijken zonder over de koppen te moeten lopen.

Op bezoek bij de Sultan?

In het centrum van Yogyakarta vind je het Kraton. Dit is het complex van de Sultan. Deze Sultan woont hier ook en daarom is een deel ervan opengesteld voor het publiek. Dit deel is niet heel erg groot, maar wel voldoende om een indruk te krijgen. Je vind in de diverse kamers een aantal tentoonstellingen. Bijvoorbeeld over oude gebruiksvoorwerpen, maar ook kunst is er aanwezig. Daarnaast vindt je er een muziekcorps die in de ochtenden hier traditionele muziek speelt.

Naast het paleis is er ook een hele woonwijk te vinden binnen de muren van het Kraton. Best bijzonder om eens doorheen te lopen. De kans is wel groot dat je wordt aangesproken om mee te gaan naar een Batik waar ze handgemaakte dingen verkopen. Ze proberen je wel dingen aan te smeren, maar gewoon vriendelijk zeggen dat je geen interesse hebt. Let er wel op dat je het Kraton alleen in de ochtenden kunt betreden. In de middag is het gesloten. Als je genoeg tijd hebt, neem dan ook zeker even een kijkje bij het waterpaleis.

Nog niet tempelmoe? Kies dan voor de Prambanan

Mocht je na de Borobudur de tempels nog niet zat zijn, dan raadt ik zeker aan richting de Prambanan te gaan. Dit complex ligt ook iets buiten Yogyakarta, maar is in tegenstelling tot de Borobudur een Hindoeïstisch complex. Ook dit complex staat uiteraard weer op de werelderfgoedlijst. Wat je al snel merkt dat dit complex een stuk minder weer is opgebouwd. De aardbeving van 2006 is het onder andere schuldig aan. De grote tempel is bijna klaar, maar verder op het terrein vindt je overal nog stapels steden die nog ergens geplaatst moeten worden. Deze zijn vooral van de kleinere tempels die nog maar deels herbouwd zijn.

Net als de Borobudur wordt ook dit complex meestal met een tour bezocht. Zelf zou ik ervoor kiezen om in de ochtend hierheen te gaan, omdat het later op de dag een stuk drukker is. Nu is druk niet erg, maar iedere 2 meter gestopt worden door schoolkinderen voor een foto gaat op den duur wel vervelend worden. Zelf was ik er later omdat ik beide complexen heb gecombineerd.

prambanan
Op shoptocht: Malioboro

Mocht je nu wel klaar zijn met de tempels, dan kun je heerlijk gaan shoppen in de stad. De bekendste winkelstraat van Yogyakarta heeft Malioboro. Hier vindt je allemaal kraampjes en kleine winkeltjes met de mooiste souvenirs. Koop hier bijvoorbeeld een onwijs handig sarong voor de tempels. Ook vindt je hier meerdere kunstenaars die graag dingen aan je willen verkopen. Ga bij de kraampjes wel zeker weten afdingen. Anders betaal je echt veel te veel. Wat ik wel merkte is dat alles hier echt veel goedkoper is als in bijvoorbeeld Ubud. Armbandjes bijvoorbeeld kostten hier maar 60 cent voor 5.

Nog andere bijzondere plekken

Naast bovenstaande dingen is er nog veel meer te doen in Yogyakarta. Een bekende trekpleister is bijvoorbeeld de vogeltjesmarkt. Vroeger vond je deze bij het Kraton, maar dat paste niet meer en daarom is het nu een eigen markt geworden. De Bantul Bird Market. Zelf kan ik hier helaas niks over vertellen, want ik ben bang voor alles wat fladdert en daarom leek het mij geen strak plan om hierheen te gaan. Ook kan ik niet goed tegen dierenleed en dat schijnt hier wel veel voor te komen. Een andere trekpleister is Fort Vredenburg. Dit is vooral een plek voor Nederlanders om heen te gaan. Vroeger was dit een fort ter bescherming van de gouverneur, maar tegenwoordig schijnt er een museum in te zitten die niet de moeite waard is. Dat sloeg ik dan ook over.

Als laatste een plek die ik wel graag had willen bezoeken. De Merapi vulkaan. Deze is te belimmen vanaf Yogyakarta. Je doet dit dan inclusief een overnachting in de buurt van de top. Helaas is deze trip niet altijd te doen, omdat de vulkaan nog best actief is. Op het moment dat ik er was, werd er afgeraden hier heen te gaan.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder