Drie niet alledaagse opties voor een stedentrip

Mocht je binnenkort een stedentrip willen gaan maken, dan is de kans groot dat je denkt aan bijvoorbeeld Londen, Rome of Barcelona. Wist je alleen dat er nog heel veel niet toeristische steden te vinden zijn. Vast wel! Een aanrader is dan ook om verder te kijken en op zoek te gaan naar bijzondere andere bestemmingen. Niet iedereen zou dit graag willen, maar zelf hou ik van dingen net iets anders doen. Daarom een lijstje met drie niet alledaagse opties voor een stedentrip. Het zijn landen waar ik graag heen wil. Dit lijstje veranderd in de loop der jaren, want ik ben bijvoorbeeld al naar Belfast in Noord-Ierland geweest. Misschien kan ik je hiermee inspireren om ook een andere bestemming te kiezen.

Booking.com
Kiev

Te beginnen met de hoofdstad van Oekraïne: Kiev. Deze stad is qua uiterlijk totaal anders dan de steden in West Europa en daarom zeer interessant. Je vindt hier een mix van oude Sovjet invloeden met daarnaast hele bijzondere gebouwen. Een beetje in de stijl van het Kremlin. Dit heb ik allemaal nog nooit gezien, dus staat hoog op mijn lijst. Het is een grote stad, maar aan een dag of 2/3 moet je genoeg hebben. Daarnaast is het ook aan te raden om een tour te boeken naar Chernobyl.

chernobyl

De wat oudere generatie kent het verhaal van Chernobyl wel. Hier heeft in 1986 een grote ramp plaats gevonden. Een kernreactor ontplofte en zorgde voor een nuclaïre ramp. Dit vond allemaal in de nacht plaats en er is niet meteen goed gehandeld. Pas veel later werden de mensen uit het nabijgelegen Prypjat geëvacueerd. Dit stadje is tegenwoordig met een tour te bezoeken. Nog altijd is er straling waarneembaar, maar het is wel veilig genoeg om heen te gaan. Prypjat is een spookdorp geworden en daarom perfect voor Urbex fotografie. Realiseer je wel dat het niet precies zo is achtergelaten. Sommige plekken zijn door fotografen wel veranderd. Toch lijkt het mij erg bijzonder om hier heen te gaan.

Minsk

Als tweede een stad in dezelfde regio, namelijk Minsk in Wit Rusland. Deze stad was tot voor kort lastiger te bezoeken, maar is de afgelopen jaren makkelijker geworden qua visum. Je kunt nu (als je voldoet aan bepaalde voorwaarden) zonder visum deze kant op. Wit Rusland is voor veel mensen niet heel erg bekend. Het is een arm land, maar veel meer wist ik er zelf ook niet van. Wel hadden wij op de basisschool ieder jaar een groep Wit Russische kinderen op bezoek. Deze bleven dan een aantal weken, verbleven bij gastgezinnen en gingen ook hier naar school. Deze kinderen kwam uit een gebied bij Chernobyl in de buurt.

Maar uiteraard ben ik op onderzoek geweest en Minsk schijnt een bijzondere stad te zijn. Niet meteen de mooiste misschien, maar wel heel apart. In de stad vindt je niet heel veel bijzondere bezienswaardigheden, maar de sfeer proeven is aan te raden. Je vindt er verder vooral statige Sovjet gebouwen, maar voor een dag of 2 is er wel genoeg te ontdekken.

minsk
Pristina

Als laatste een stad waar ik wel dichtbij ben geweest, namelijk Pristina de hoofdstad van Kosovo. Dit land is niet door ieder land erkent en dus is het er erg apart. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar via Servië en Kosovo reizen, want Servië erkent de onafhankelijkheid niet en dus krijg je geen uitreisstempel. Pristina is makkelijk te doen met een trip vanaf Skopje in Noord Macedonië. Van hieruit neem je een bus naar Pristina. Ook hier is niet erg veel te beleven, maar ik zou er toch wel 1/2 dagen willen verblijven. Vooral omdat het land zo’n aparte status heeft.

kosovo

Naast deze steden zijn er nog veel meer, maar de meeste andere steden zijn toch wat meer ontdekt. Daarom wil ik de komende 2 jaar sowieso 1 van deze steden afstrepen.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder