Een trekking door de Himalaya: kiezen voor een gids of een drager?

In 2016 deed ik de mooiste trekking die ik ooit gedaan heb. Dit was een trekking door de Himalaya in Nepal. In eerste instantie ging ik voor de korte Poonhill trekking. Alleen bleek dat ik meer tijd over had en koos ik voor de tiendaagse Annapurna Base Camp trekking. Voor deze trekking schreef ik al een keer een aantal tips. Om deze trekking te doen moet je een aantal dingen regelen. Eén daarvan is het regelen van een gids of een drager. Maar voor welke moet je kiezen? Een trekking door de Himalaya: kiezen voor een gids of een drager?

Booking.com
Kiezen voor een gids

Een gids kan ervoor zorgen dat je niet verdwaald en verteld je ook meer over de omgeving. Helaas draagt een gids nooit je backpack, daarvoor zou je een drager moeten huren (of je draagt natuurlijk zelf je tas). Een gids spreekt wel goed Engels en daarom zou je hiervoor kunnen kiezen. Ook regelt die de overnachtingen en het eten. Je zou ook nog voor de combi drager/gids kunnen gaan. Deze spreekt een klein beetje Engels en draagt wel je tas.

Annapurna
Kiezen voor een drager

Zoals de naam al zegt draagt een drager alleen je spullen. Zelf moet je dan wel een dagrugzak meenemen met wat kleine handige spullen. Mocht je met een grote groep zijn dan lopen de dragers vooruit. Ga je alleen met een drager, dan blijft deze de hele weg bij je en zorgt er dan ook meteen voor dat je de juiste route loopt. Mijn drager zorgde ook voor de communicatie, het eten en de overnachtingen. Het is erg handig om een drager mee te nemen, want het zelf dragen van een backpack kost echt veel energie. Helaas spreken de dragers niet zo goed Engels (anders zouden ze wel een gids zijn, want die verdiend meer). Wat mij betreft maakt het niet echt veel uit. Je hoeft toch niet zo heel veel te weten.

Annapurna
Mijn eigen ervaring

Ik koos ervoor om alleen een drager in te huren. Dit was maar om één reden, namelijk de lagere kosten. En alles bij elkaar is dit echt wel goed bevallen. Mijn drager kon wel redelijk Engels en kon alles vertellen wat nodig was. Dus toch een beetje een gids bij mij. Ik vond het alleen jammer dat hij wel flink zat te zeuren over mijn backpack. Dat die niet lekker zat. Ja dan moet je gewoon mijn heupband gebruiken. Ik vond hem verder heel behulpzaam en ging zelfs andere mensen helpen waar ik onderweg mee omging.

Het is ook zeker mogelijk om zonder een gids of drager naar het Annapurna BaseCamp te lopen. Twee mensen met wie ik omging hadden hun gids zelfs na één dag gedumpt. Ik zou wel aanraden om zeker met zijn tweeën te gaan. Alleen zou ik het toch niet echt aandurven. Mocht je in tijdsnood zitten, dan is het ook mogelijk om vooraf een gids te boeken.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder