Het is veel in het nieuws: Het milieu en vooral welke problemen zich daarmee afspelen. Eén van die problemen is het vele plastic dat overal rondzwerft. Nu denken we dat er veel daarvan gerecycled wordt, maar met verreweg het grootste deel gebeurd er niks. Een groot deel van dit plastic is afkomst van cosmetica en verzorgingsproducten. Kijk zelf maar eens in je badkamer hoeveel plastic flessen je eigenlijk hebt staan. Ik zelf teveel en daarom besloot ik shampoobars uit te testen. Ik testte er één voor het haar en 1 bodybar van shampoobars.nl, maar wat vind ik ervan?
Wat is een bodybar?
Een bodybar is een beetje zoals de ouderwetse zeep van vroeger. Een blok met zeep die niet in een plastic fles zit. Het is dus in vaste vorm en daardoor wordt er geen gebruik gemaakt van plastic. Heel fijn dus! Nu is een bodybar wel een stuk duurder dan een fles shampoo of een ouderwets blok zeep. Helaas is dat standaard het geval bij biologische of duurzame producten. Het schijnt alleen dat hij ook een stuk langer mee gaat. Dat scheelt dan weer iets en ja als je iets goeds wil doen voor de wereld dan kost dit meestal meer geld.

Een bodybar is zoals gezegd niet vloeibaar en daardoor moet je een kleine beetje meer moeite doen bij het gebruik. Je maakt je handen of lijf een beetje vochtig en dan smeer je de bar tussen je handen om schuim te creëren. Niet heel onhandig dus. Het enige waar je op moet letten, is dat het blok wel glad wordt en hij dus ook snel uit je handen vliegt.
Welk merk testte ik?
De keuze is reuze als het gaat om shampoobars. Nu had ik al één voor het haar geprobeerd en heb toen meteen een bodybar meebesteld. Ik testte deze keer de meloen bodybar van shampoobars.nl. Je hebt veel verschillende geuren, maar ik vond deze er wel leuk uitzien. Niet meer en niet minder eigenlijk. In de beschrijving staat dat het werkt tegen pigmentvlekken en huidveroudering. Nu vindt ik deze dingen altijd een beetje discutabel bij shampoo voor de huid en dus kies ik er altijd gewoon één uit die lekker ruikt.

Ik wou wel graag een vagan bar (en het liefste zonder palmolie zoals mijn haarbar, maar deze was niet te vinden). De onderstaande ingrediënten heb ik van de site af gehaald
Sodium palmate, sodium palm kernelate, glycerin, aqua, trehalose, olea europaea (olive) fruit oil, butyrospermum parkii (shea butter), theobroma cacao (cocoa) seed butter, cucumis melo (melon) fruit extract, ci 77891, ci 11680, ci 74160
Helaas dus wel met palmolie en dit zou ik voor de volgende bar liever niet meer hebben. Dus mocht deze op zijn, dan ga ik zeker opzoek naar een nog beter alternatief.

Verpakking?
Zoals al gezegd is het de bedoeling van shampoobars om plastic vrij te zijn. Daarom is er ook voor gekozen om niks van plastic te gebruiken bij het verpakken. Alles is van gerecycled papier. De groene schuim die je bij de verpakking zit is afbreekbaar. Je kan het onder de kraan houden en dan lost het op, maar je mag het ook bij het groen afval gooien. De bars zijn ook verpakt in een papiertje. Nu is dit voor versturen top, maar voor het gebruiken kan het soms lastig zijn om de bars droog te bewaren. Daarom kan je er bijbehorende blikjes bijkopen. Hier blijven ze mooi droog in.

Ben ik tevreden?
De afgelopen weken heb ik de bodybar regelmatig uitgetest. En dat viel niet tegen. De geur is heerlijk en de schuim die eraf komt is meer dan prima. Helaas blijft de geur niet heel erg lang hangen. Dat is wat mij betreft wel een minpunt. Het bewaren van het blok gaat prima en ook gaat die vele wasbeurten mee. Ik weet alleen niet of ik hem nog eens zou kopen. Natuurlijk is het plastic vrij en dat is een groot pluspunt, maar ik denk dat ik eerder op zoek ga naar een stuk onverpakte zeep. Dat is namelijk een flink stuk goedkoper en werkt hetzelfde.
Al eerder testte ik een shampoobar voor het haar. Lees mijn review over deze shampoobar hier.
Deze bodybar van shampoobars.nl kocht ik voor 6,95 en het blikje was 3.95
Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.