Harry Potter in Glenfinnan

Glenfinnan is een stadje in Schotland dat eigenlijk alleen bekend is om één viaduct. Je kan namelijk Harry Potter in Glenfinnan zien. Of nouwja Harry zelf niet, maar je kan wel in de sfeer van de films komen. Waarschijnlijk zegt een Zweinstein Express je wel iets, nou deze trein reed door een prachtig landschap en over een heel mooi viaduct. Laat dit viaduct nou net in Glenfinnan liggen. Als kind die is opgegroeid met de Harry Potter boeken, moest ik ook uiteraard ook hier een kijkje nemen. Vandaag vertel ik meer over Harry Potter in Glenfinnan. Wat zijn handige dingen om te weten voor de mooiste ervaring?

Glenfinnan
Hoe kom je er?

Glenfinnan is een dorp in de buurt van Fort William. De meeste mensen nemen deze stad dan ook als uitvalsbasis. Vanaf Fort William heb je 2 opties om in Glenfinnan te komen. Je kan kiezen voor de flexibelste optie, namelijk de auto. Het is dan ongeveer een half uur rijden richting Glenfinnan. Ook kan je kiezen voor een iets wat langere en onflexibele optie (maar wel een prachtige). Je neemt dan de trein van Fort William naar Glenfinnan. Hierbij kom je ook over het viaduct en kan je het dus van 2 kanten bekijken. Beide opties zijn mooi, maar als je meer dan voldoende tijd hebt, dan zou ik kiezen voor de trein. Helaas hadden wij zelf maar weinig tijd en deden we het met de auto. Mocht je geen auto huren, dan heb je ook de mogelijkheid om naar dit viaduct te gaan met een tour vanuit Edinburgh.

Glenfinnan
De wandeling

Het viaduct vindt je (helaas) niet langs de kant van de weg en daarom moet je een korte, maar erg mooie wandeling maken. Tenminste als je kiest voor de goede kant. Er zijn 2 keuzes. Eerst de wat langere die begint van het station van Glenfinnan en de tweede begint bij het visitors centre en is een stukje korter. Zelf zou ik kiezen voor de eerste, want die is mooi! Je hebt hier bijvoorbeeld een veraf uitzicht over het viaduct en er is een uitzichtpunt voor het meer. Het is een makkelijke route om te lopen en de bewegwijzering is ook zeer goed.

Ook kan je eventueel een kaart krijgen bij het museum in het station van Glenfinnan. Gelukkig is de route de laatste jaren goed vernieuwd en daarom kan je ook met nat weer nog gewoon normaal wandelen. Je komt uiteindelijk vanzelf het viaduct tegen en kan daar een mooi plekje gaan zoeken voor foto’s. En dan is het wachten geblazen. Nadat de trein is langsgekomen kan je weer via dezelfde weg teruglopen of langs de andere weg gaan. Wij deden een heel rondje en hebben dus beide kanten bekeken.

Harry Potter in Glenfinnan
Booking.com
Belangrijke weetjes

De hele dag door kan je het viaduct bekijken en er ook treinen over zien rijden. Alleen het bijzonderste is natuurlijk dat er een stoomtrein over heen rijdt in plaats van een normale trein. Dat gebeurd ook, maar maar 2x per dag. Je moet dit dan ook goed timen. Op de site van de Westcoast Railways vindt je de tijden waarop de stoomtrein ongeveer passeert. Zorg er wel voor dat je ruim op tijd bent als je mooie foto’s wil nemen, want er is niet super veel plek en er zijn heen veel mensen.

Ik zou kiezen voor minimaal een uur van te voren er zijn. Kom je met de auto dan zou ik nog vroeger zijn, want er zijn maar weinig parkeerplekken. Of nou weinig, er zijn er best wat maar ze staan binnen no – time vol. Wij zijn meerdere keren heen en weer gereden en konden niks vinden. Toen besloten we om een stukje door te rijden en zagen we bij het station van Glenfinnan nog meerdere parkeerplaatsen.

station Glenfinnan
Verder in de omgeving?

Mocht je nog langer in Glenfinnan of omgeving verblijven dan ben je natuurlijk op zoek naar meer leuke dingen om te doen. Zelf zou ik dan in iedergeval beginnen bij het station van Glenfinnan. Een klein, schattig stationnetje met een speciaal restaurant gemaakt in een oude trein. Ook heb je er een ieniminie spoorwegmuseum waar je kan rondkijken. Daarnaast kan je ook uitwijken naar bijvoorbeeld Fort William. Binnenkort komt er een artikel online over wat je in deze stad kunt doen. Verder reizen kun je doen door deze route te volgen.

Ook een roadtrip door Schotland doen? Aanrader! Zoek dan zo snel mogelijk naar de goedkoopste vliegtickets bij: Skyscanner. Ook is het verstandig om te kijken bij Vaccinaties op reis of er aanbevolen vaccinaties nodig zijn.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder