Het Prambanan tempelcomplex

Eerder deze maand schreef ik al over de bezienswaardigheden van Yogyakarta, Indonesië. Hierin vertelde ik onder andere over de het Prambanan tempelcomplex. Nu is dit een bijzondere plek waar iedere reiziger die op Java is, heen moet gaan. Daarom besloot ik dat deze plek ook een eigen artikel verdiend. Zo kan ik veel meer informatie geven over het Prambanan tempelcomplex dan dat het tussen de andere bezienswaardigheden staat.

Booking.com
De geschiedenis van het Prambanan tempelcomplex

Het Prambanan tempelcomplex is een complex dat net buiten Yogyakarta gelegen is. Dit complex is in tegenstelling tot de Borobudur een hindoeïstisch complex. Je vindt hier meerdere kleine tempels en daarnaast een grote hoofdtempel. Helaas zijn er meerdere aardbevingen geweest en daarom is het complex niet helemaal af. Waarschijnlijk zijn ze ook nog wel vele jaren bezig om alles te herstellen en dan is de kans dat er in tussentijd weer wat gebeurd. Hier moet je dus een beetje doorheen kijken en heeft ook zijn charme.

prambanan

De Prambanan is het grootste Hindoe-Javaanse complex die te vinden is in Indonesië. Het complex stamt uit het jaar 850 en is dus onwijs oud. Vlak nadat het hele complex was voltooid werd het verlaten en heeft er lange tijd hetzelfde bijgelegen zonder dat het gebruikt werd. In 1893 werd het complex weer herontdekt en werd een deel weer uitgegraven. De reconstructie begon in 1918 en is zoals gezegd nog steeds niet voltooid.

Hoe kom je hier?

De meeste mensen boeken een tour richting de Prambanan. Dan is namelijk alles geregeld en hoef je nergens meer aan te denken. Je wordt dan bij je hostel opgehaald, naar het complex gebracht en vervolgens stap je weer in de bus richting je hostel. Denk er wel aan dat je niet met blote knieën en schouders naar binnen mag. Er zijn sarongs te huur, maar het beste koop je er gewoon zelf één want deze zal nog vaker uitkomen. Uiteraard is het ook mogelijk om op eigen houtje te gaan. Hiervoor pak je een bus of huur je een scooter. Let wel op want het verkeer in Yogyakarta ia behoorlijk chaotisch.

prambanan
Mijn ervaring

Zelf ging ik in 2016 naar Indonesië en dus de Prambanan. 2 jaar daarvoor had ik al eens een ander hindoeïstische tempelcomplex gezien: Angkor in Cambodja. Toen ik bij de Prambanan was, vond ik het een bijzonder mooi complex. Nu was ik misschien wel meer onder de indruk geweest als ik niet in Angkor was geweest. Angkor is wat mij betreft de mooiste van allemaal en daarom viel dit niet tegen, maar was ik toch iets minder erg onder de indruk. Toch vind ik dat je ook zeker dit complex moet bekijken. Het lijkt een klein beetje op elkaar, maar zijn toch weer heel anders.

prambanan

Naast de Prambanan heb je ook nog de Borobudur. Dit complex is totaal anders, maar is ook absoluut de moeite waard. Binnenkort verschijnt hier ook een apart artikel over.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder