Hoe duur is Cambodja?

Cambodja staat bij de meeste mensen bekend als een arm land. Dit klopt ook zeker als je naar de buurlanden Thailand en Vietnam kijkt. Nu is dit land niet van oudsher arm, maar heeft het er ook mee te maken dat het land een heftige geschiedenis heeft gehad. Nu maakt het als reiziger natuurlijk minder uit dat een land arm is. Want het is niet altijd zo dat als een land arm is, jij er ook weinig uit hoeft te geven. Zelf heb ik altijd mijn uitgaven bijgehouden en dus heb ik gekeken of dit het geval is in Cambodja. Hoe duur is Cambodja?

Vooraf informatie

Mijn reis door Cambodja was een onderdeel van een reis door Azië. Deze reis duurde ongeveer 3 maanden en Cambodja was één van de eerste landen waar ik kwam. Op dat moment was ik nog niet comfortabel genoeg om in een dorm te slapen en koos ik voor eigen kamers met een eigen badkamer. Wel was ik al goed bezig met mijn reisbudget bijhouden en probeerde ik flink te besparen op dingen. Afgezien van de kamers (die overigens ook erg goedkoop waren) heb ik redelijk low budget gereisd.

In totaal ben ik 7 dagen in Cambodja geweest. Precies een week dus. Ik ben vanaf Bangkok richting Siem Reap gereisd, vervolgens door naar Phnom Penh en vanaf daar ging ik naar Ho Chi Minh City in Vietnam. Maar hoe duur is Cambodja nu in totaal?

Overnachten

Zoals al aangegeven koos ik in Cambodja nog voor de wat duurdere kamers. Ik hoefde niet erg veel luxe, maar het moest wel netjes zijn en ik wou een eigen badkamer. Ik heb in 3 verschillende hotels geslapen. Eentje in Siem Reap en 2 in Phnom Penh. Die eerste nacht was namelijk erg slecht bevallen, vandaar dat ik na één nacht koos voor een ander hotel.

Siem Reap (3 nachten) € 17,50 // Phnom Penh € 7,45 // Phnom Penh (3 nachten) € 15,75

Ik bleef dus 7 nachten in Cambodja. Gemiddeld genomen kwam ik tijdens deze nachten uit op € 7 per nacht. Niet heel veel dus, maar dit kan zeker goedkoper. Vooral als je een dorm boekt, moet je voor een euro of 3 á 4 per nacht wel klaar zijn (soms zelfs inclusief ontbijt).

doen in Phnom penh
Vervoer

In Cambodja zelf heb ik niet heel erg veel gebruik gemaakt van vervoer. Uiteraard nam ik de bus vanaf Bangkok en de bus richting Ho Chi Minh City. Deze heb ik beide meegerekend (dit maakt alles wel iets duurder, want het is ook een deel in een ander land). Ook heb ik een fiets gehuurd om naar Angkor te gaan, pakte ik een tuktuk in Siem Reap en eentje in Phnom Penh voor de killingfields. Verder deed ik alles lopend.

Bus Bangkok – Siem Reap € 18 // Tuktuk Siem Reap € 1,50 // Fiets Angkor (2 dagen) € 7,50 // Bus Siem Reap – Phnom Penh € 9,70 // Tuktuk Phnom Penh € 3 // Tuktuk killingfields € 8 // Bus Phnom Penh – Ho Chi Minh City € 8,20

Gemiddeld kwam het bedrag dat ik uitgaf aan vervoer uit op € 8 per dag. Redelijk aan de prijs dus, maar ik heb dan ook regelmatig gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Vooral omdat het niet mogelijk was om alles lopend te gaan doen.

killingfields
Eten

De grootste kostenpost is meestal het eten. Je hebt natuurlijk sowieso 3 maaltijden per dag, maar daarnaast ook nog drinkwater en snacks. Ook deze kosten heb ik bijgehouden. Niet precies wat ik kocht, maar wel hoe duur de supermarkt was. Meestal at ik in de avond op straat of in een restaurant en haalde ik de rest in de supermarkt.

Mini market € 5 // Bananen pannenkoek € 0,60 // Mini market € 1,05 // Kokosnoot € 0,75 // Restaurant € 3,55 // Restaurant € 3 // Supermarkt € 1,75 // Eten € 4,50 // Eten € 3,75 // Supermarkt € 1,70 // Eten € 4,50 // Supermarkt € 3,05

In totaal viel het wel mee wat ik uitgaf aan eten. Gemiddeld komt het op € 4,75 per dag. In Siem Reap zat het ontbijt inbegrepen dus dat scheelde weer.

angkor
Extra’s en bezienswaardigheden

Ik ben niet erg lang in Cambodja geweest, maar heb wel de belangrijkste plekken gezien. Vooral qua bezienswaardigheden. Eigenlijk iedere dag ging ik wel iets doen, dus deze kosten zijn wat hoger dan in andere landen. Vooral ook omdat bijvoorbeeld Angkor best wel aan de prijs is. Je hebt hier de keuze tussen 1 dag en 3 dagen en ik koos zelf voor 1 dag. (Let wel, tegenwoordig is het nog duurder dan ik het had). Vooral omdat ik toch niet de hele tijd tempels wil kijken

Angkor entree € 22,45 // Tuol Sleng Museum € 2,25 // Killingfields € 4,50

Achteraf gezien valt het wel mee, dat komt omdat ik ook genoeg gratis dingen heb gedaan. Gemiddeld genomen gaf ik hier € 4,20 per dag aan uit.

Eindconclusie

Hoe duur is Cambodja? Nou zoals je kunt zien valt dit eigenlijk wel mee. Er zijn een aantal vaststaande kosten zoals Angkor, maar verder kun je alles erg goedkoop maken. Zoals gezegd is het een arm land en dat merk je ook zeker in de prijzen terug. Zelf gaf ik in deze 7 dagen € 167,65 uit. Dit komt neer op € 23,95 per dag. Niet erg veel toch? Ik reken meestal 20-25 euro per dag in Azië, dus dit kwam prima uit. Natuurlijk heb ik ook de bus van en naar Cambodja meegerekend. Tijdens een langere reis kun je dit geld natuurlijk ook halveren en bij de andere landen optellen. Dit deed ik niet om alle kosten duidelijk te krijgen.

Voor het gemak is alles omgerekend in euro’s. De wisselkoers fluctueert natuurlijk en dus kan alles een paar euro duurder of goedkoper uitvallen. De prijzen hierboven zijn van augustus 2014. Ondertussen is alles vermoedelijk een paar euro duurder.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder