Hoe duur is Laos?

Veel backpackers die gaan reizen door Zuid Oost Azië gaan vooral naar Thailand en Vietnam. Laos daarentegen wordt regelmatig over geslagen. Jammer, want dit land heeft ontzettend veel te bieden en is ook nog eens echt goedkoop. Zelfde reisde ik 3 maanden door Azië en bezocht toen ook Laos. Net als in de andere landen hield ik ook van dit land mijn uitgaven bij. Eerder liet ik al weten wat het budget van Cambodja en Vietnam is, maar dit keer richt ik mij op Laos. Hoe duur is Laos?

Vooraf informatie

Zoals al aangegeven reisde ik 3 maanden door Azië. Ik begon in Thailand en kwam via Cambodja en Vietnam in Laos terecht. Heel lang bleef ik helaas niet in Laos, maar wel lang genoeg om te weten dat ik graag nog een keertje terug zou willen. Omdat ik over land reisde, had ik geen vliegtickets nodig. Normaal komen deze kosten er nog wel bij. Zelf reisde ik van Sapa in Vietnam via Dien Bien Phu naar Oudomxay en vanaf daar naar Luang Prabang. Vanaf deze plek vertrok ik dan weer met een nachtbus naar Thailand (Chiang Rai).

In totaal ben ik 8 dagen in Laos geweest, waarvan de meeste in Luang Prabang. Ik koos in Laos altijd voor een privékamer met eigen badkamer en reisde met bussen. Meestal at ik mijn ontbijt en lunch op straat en koos ik in de avond voor een restaurant. Tip: ze verkopen hier op de markt echt heerlijke baquettes. Benieuwd naar hoe duur Laos nu is? Ik heb de kosten opgedeeld in verschillende categorieën.

laos mekong
Overnachten.

Ik koos dus in Laos alleen voor privékamers met een eigen badkamer. Hier is dus nog wel wat geld op te besparen, al is Laos over het algemeen al heel goedkoop. De kamer waren niet heel luxe, maar wel prima qua hygiëne en faciliteiten. Bij de meeste kamers zat er ook ontbijt inbegrepen, maar dit stelde niet heel erg veel voor. In totaal sliep ik in maar 2 verschillende kamers. Eentje in Oudamxay (vreselijke kamer en het stadje vond ik ook echt niet leuk. Eigenlijk ook alleen als tussenstop bedoeld). In Luang Prabang verbleef ik de overige nachten.

Kamer Oudomxay € 6,00 // Kamer Luang Prabang € 33,90 (6 nachten)

In total verbleef ik dus 7 nachten in Laos. Ook heb ik 1 nacht in een nachtbus geslapen, om Laos weer uit te gaan. Deze heb ik meegeteld als vervoer en hiermee dus 1 overnachting uitgespaard. In totaal gaf ik deze 8 dagen € 39,90 euro uit aan overnachtingen. Dat is € 4,25. Eigenlijk bijna niks dus voor allemaal privékamers.

Hoe duur is Laos?
Vervoer

In Laos bleef ik voornamelijk in Luang Prabang. Heel veel geld heb ik dan ook niet uit hoeven geven aan vervoer. Wel nam ik de bus van Vietnam naar Oudomxay en de volgende dag de bus van daar naar Luang Prabang. Vanaf hier nam ik een nachtbus naar Chiang Rai. Eigenlijk zouden deze kosten over de 3 landen verspreid moeten worden, maar om het overzichtelijk te houden heb ik deze kosten bij iedere land gewoon meegerekend.

Bus Dien Bien Phu – Oudomxay € 9,40 // Bus Oudomxay – Luang Prabang € 6,00 // Taxi Luang Prabang € 2,00 // Nachtbus Luang Prabang – Chiang Rai € 28,00

Zoals je ziet dus niet heel vaak vervoer gebruikt, maar vooral de nachtbus naar Thailand hakte er wel in met zijn 28 euro. En dan was het ook nog een vreselijke rit met een volgepropte bus. In totaal gaf ik in 8 dagen Laos € 45,40 uit aan het vervoer. Dat is € 5,70 per dag.

Hoe duur is Laos?
Eten

Laos is niet duur qua eten als je vooral op straat eet. Overdag is er altijd een markt waar je heerlijke baquettes kunt kopen en in de avond kun je lekker eten op de avondmarkt. Ook zijn er natuurlijk verschillende restaurantjes. Zelf ging ik voor een mix van deze beide. Overdag at ik bij de straatstalletjes en in de avond wisselde ik de restaurants en straatstallen af.

Restaurant Luang Prabang € 5,00 // Ontbijt € 1,00 (baquette) // Avondeten € 2,00 // Fruitshake € 1,00 // Ontbijt € 1,00 // Shake € 1,00 // Avondeten € 2,00 // Ontbijt € 1,00 // Shake € 1,00 // Avondeten € 2,00 // Ontbijt € 1,00 // Shake € 2,00 // Avondeten € 2,00 // Ontbijt € 0,50 // Shake € 1,00 // Avondeten € 2,00 // Ontbijt € 1,00 // Shake € 1,00 // Avondeten € 2,00

Veel kleine bedragen dus en bij elkaar is het niet heel erg veel. In totaal gaf ik in 8 dagen Laos € 29,50 uit aan eten. Let op dit is dus al het eten verspreid over de hele dag. Water kon ik gratis pakken in mijn hostel en tussendoortjes had ik nog van mijn verblijf in Sapa. Per dag is dit een bedrag van € 3,70.

Hoe duur is Laos?
Extra’s en bezienswaardigheden

In de tijd die ik in Laos ben geweest, heb ik een aantal dingen gezien. Heel veel was dat niet, want ik heb Luang Prabang vooral gebruikt om een paar dagen even bij te komen. Mijn tempo in Vietnam lag namelijk behoorlijk hoog en dus had ik even een rustpunt nodig. Vandaag dat ik niet heel erg veel gedaan heb. Vooral een beetje rondgelopen en rond de rivier gezeten.

Grens € 2,30 // Souvenirs oma € 1,00 // Souvenir mama €1,00 // Kuang Si watervallen tour €7,00 // Tempel Luang Prabang € 2,00

Niet echt een groot bedrag dus zoals je kunt zien. Uiteraard zijn er nog veel meer dingen te doen in Laos en als je meer door het land reist, dan zullen je kosten ook wel iets hoger gaan liggen. In totaal was ik € 13,30 kwijt voor 8 dagen. Dat is € 1,65 per dag. Zoals je ziet was ik ook geld kwijt aan de grens. Dat is gewoon oplichterij, maar soms is het gewoon verstandiger om het te betalen dan stampij te maken.

kuang si laos
Eindconclusie

Hoe duur is Laos? Nou zoals je al gelezen hebt dus totaal niet duur. Laos is het goedkoopste land in Zuid Oost Azië (en het armste) en dat merk je aan alles. Vrijwel alle dingen waar je geld aan uitgeeft zijn goedkoper dan de omliggende landen.

Bij elkaar gaf ik in 8 dagen Laos € 128,10 uit. Dat komt neer op € 16,- per dag. Uiteraard is dit dan zonder het vliegticket. Dit is een dure kostenpost, omdat Laos niet heel veel intercontinentale vluchten heeft. Vaak wordt aangeraden om naar een omliggend land te vliegen en van daar bijvoorbeeld met AirAsia verder te gaan.

De bedragen zijn omgerekend in euro’s. De wisselkoers fluctueert nogal, dus kan alles een beetje duurder of goedkoper uitvallen. De prijzen hierboven zijn van september 2014. Ondertussen is alles waarschijnlijk wel wat duurder geworden.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder