Hoe duur is Mexico?

Mexico, een land perfect voor all-inclusive vakanties, maar ook voor roadtrips. Dat laatste deed ik dan ook vorig jaar. Of nouwja een roadtrip.. Ik reisde met de bus rond door een deel van Mexico. Prachtig! Omdat ik altijd wel benieuwd ben naar hoe duur een land nou eigenlijk is, hield ik precies bij wat ik allemaal uitgaf. En aangezien ik daar ook vragen naar kreeg heb ik alles eens op een rijtje gezet en uitgewerkt. Want hoe duur is Mexico?

Vooraf informatie

Om mee te beginnen: Ik ben een low budget reiziger. Ik reis alleen en probeer wel zo goedkoop mogelijk te gaan. Daarom sla ik ook wel eens dingen over die ik qua prijs kwaliteit niet in verhouding vindt staan. Deze hele reis ben ik met het openbaar vervoer gegaan en ik sliep in hostels op slaapzalen. Eten deed ik meestal wel in restaurantjes, omdat het lastig was om echt street food te vinden. Mocht je hetzelfde reizen als ik, dan is onderstaande lijst een goede indicatie. De meeste mensen moeten daar echter nog een paar euro per dag bovenop doen.

Overnachten

Zoals gezegd sliep ik altijd op slaapzalen in goedkope hostels. De meeste hostels waren prima, maar ook niet meer dan dat. Alleen het eerste hostel op Isla Holbox vond ik echt geweldig (Mapeche hostel). Ik zocht dus de goedkope opties, maar wel met een cijfer boven de 8. Ik weet namelijk uit ervaring dat alles eronder echt niet best is (Ik snap soms ook niet hoe hostels aan een 7,8 komen terwijl het er echt niet goed is).

Booking.com

Hostel Cancun € 4,45 // Hostel Isla Holbox (3 nachten) € 38,45 // Hostel Valladolid (3 nachten) € 25,50 // Hostel Bacalar (3 nachten) € 37,75 // Hostel Tulum (3 nachten) € 24,10 // Hostel Cancun € 8 // Hostel Cancun 6,60

Wat mij betreft vielen de kosten van de overnachtingen echt reuze mee. Oké het was niet altijd het beste van het beste, maar ik had het echt nog wel een stuk hoger verwacht. In totaal gaf ik € 144,85 uit aan overnachtingen. Dat is € 9,05 per dag.

Chichen itza
Vervoer

Ik deed alles met het openbaar vervoer. De meeste keren pakte ik de redelijk luxe ADO bussen, maar een enkele keer werd dit ook een collectivo (een gedeeld minibusje). De taxi nam ik vanaf het vliegveld, omdat het al erg laat was en er geen pinautomaat aanwezig was. Ik had dus best een probleem, dus dat werd dan maar een taxi. Ook beter achteraf want in het donker een hostel zoeken leek mij nou ook weer niet zo’n slim plan in Mexico. Ook nam ik een retourtje voor de ferry naar Isla Holbox.

Taxi € 35 // Bus Chiquíla € 12,60 // Retour ferry Isla Holbox € 14,20 // Bus Chiquíla-Valladolid € 10,10 // Collectivo Chichen ítza € 1,65 // bus Valladolid € 1,75 // Bus Valladolid-Bacalar € 18,90// Bus Bacalar-Tulum € 13,80 // Bus Tulum-Cancun € 9 // Airport bus € 5

Veel besparen lukt hierop niet. Je kan de iets goedkopere bussen nemen, maar deze zijn ook een stuk slechter en vaak gevaarlijker. Plus het scheelt echt maar heel weinig. Als je dus dezelfde route neemt, dan moet je ongeveer uitgaan van dit bedrag.

In totaal gaf ik in 16 dagen € 122 uit aan vervoer. Gemiddeld is dat per dag € 7,60. Niet super veel dus, maar ook niet heel erg goedkoop. De prijs is vooral hoog geworden door de hele dure taxi die ik moest nemen. Anders was het bijna 30 euro lager geweest.

Isla Holbox Mexico
Eten

Zoals gezegd at ik voornamelijk in restaurantjes. Het Mexicaanse eten is echt heerlijk, alleen had ik af en toe ook zin in een pizza of hamburger. Ik heb het een beetje afgewisseld dus. Wil je veel verschillende dingen proberen, ga dan naar Cerveceria Chapultepec. Hier heb je allemaal kleine gerechtjes en drankjes voor 21 pesos per stuk. Perfect dus om veel verschillende gerechtjes te bestellen. Het is er wel altijd erg druk, dus ga op tijd!

Supermarkt € 3,65 // Eten pizza Isla € 9,45 // Lunch Isla € 4,75 // Eten Isla € 7,55 // Eten Isla € 5,45 // Eten Valladolid € 12,30 // Supermarkt € 2,10 // Drinken cenote € 1,40 // Eten Valladolid € 6,15 // Crêpe € 0,95 // Supermarkt € 7,35 // Sprite Chichen ítza € 1,40 // Eten Valladolid € 8,05 // Crêpes € 1,90 // Shake Tulum € 2,60 // Supermarkt € 2 // Eten Bacalar € 6,40 // Hostel lunch € 3,80 // Eten Bacalar € 7,60 // Lunch hostel € 2,85 // Eten Bacalar € 7,80 // Supermarkt € 2,95 // 7-11 € 5,25 // Eten Tulum € 9,45 // Supermarkt € 2,65 // Eten Tulum € 5,65 // Supermarkt € 1,65 // Subway € 2,80 // Eten Cancun Mac € 5,90 // 7-11 € 4,35 // Supermarkt € 3,80 // Subway € 3,05

De lunch haalde ik vrijwel altijd in de supermarkt (meestal de OXXO), alleen in Bacalar was dit niet mogelijk en bij het ontbijt was het meestal inbegrepen bij de overnachting. Dit was niet heel bijzonder. Vaak toast met beleg en wat fruit. Wat mij opviel, was dat je het in ieder hostel zelf moest klaarmaken. Heel anders dan ik in Azië gewend was.

Ik vond vooral de kosten van het eten een stukje duurder dan ik verwacht had. Dit komt vooral omdat ik vrijwel geen street food kon vinden en daardoor in restaurant moest eten. Oftewel duurder eten, drinken erbij bestellen en fooi geven. Dan loopt het wel op. In totaal gaf ik in 16 dagen € 153 uit. Gemiddeld was dat per dag € 9,55 aan eten en drinken.

Hoe duur is Mexico
Extra uitjes

Ik deed niet veel extra dingen. Op Isla Holbox was vooraf mijn plan om te gaan snorkelen met de Whale Sharks, maar het water was best wel onrustig en ik ben een niet al te beste zwemmer. Dit sloeg ik dus over en scheelde een hele hoop geld. Wel heb ik een aantal keer entreegeld moeten betalen voor dingen en huurde ik een fiets.

Armbandjes € 1,90 // Cenote Valladolid € 1,40 // Toegang Chichen ítza € 22,75 // Souvenirs en armbandjes € 8,05 // Fiets huren Tulum dag € 4,75 // Gran Cenote € 8,50 // Tulum tempels € 3,05

De toegangsprijs van veel dingen vond ik behoorlijk aan de hoge kant. Vooral dat van Chichen ítza, want deze is het afgelopen jaar bijna verdubbeld. Ik heb zoals je dus ziet niet heel veel geld uitgegeven aan uitjes. Hou hier rekening mee met het opstellen van je eigen dagbudget, want tours kunnen flink aantikken. In totaal gaf ik € 50,40 uit. Dat is een gemiddelde van € 3,15 per dag. Bijna niks dus.

doen in Tulum
Eindconclusie

Hoe duur is Mexico. Nou Mexico is ongeveer zo duur als ik had verwacht. Alleen het eten viel mij tegen qua prijs, maar daarentegen waren het vervoer en de overnachtingen weer wat goedkoper dan ik had verwacht. Het enige wat ik echt teveel vond kosten, was Chichen ítza. Ja je moet er heen, maar is vond het best wel afzetterij qua entreeprijs.

In totaal gaf ik € 470,25 uit. Dat komt neer op een dagbudget van € 29,30. Wel wat hoger dan in Azië, maar dat was ook te verwachten. Hier kwam nog een vlucht bij van 450 euro retour. Nu had ik geluk (of pech) en had ik op de terugreis 10 uur vertraging. Dit leverde mij wel een compensatie op van 600 euro. Uiteindelijk heeft deze reis van 2,5 week mij dus maar € 320 gekost.

De prijzen hierboven zijn omgerekend in euro’s. De wisselkoers wisselt nog wel eens, dus hou rekening met een paar euro verschil (meer of minder). Alle prijzen waren in juni 2019 geldig.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder