Hoe duur is Schotland?

West Europa is over het algemeen behoorlijk aan de prijs om door te reizen. Vandaar dat ik meestal naar goedkopere gebieden trek (bijvoorbeeld Mexico vorig jaar). Eigenlijk best zonde want de natuur in Europa is ook echt prachtig. Alleen ja die kosten. Toch moest het er maar eens van komen. Afgelopen jaar deed ik een roadtrip van 8 dagen door Schotland samen met mijn moeder. Iedere dag hielden wij bij wat we uitgaven en dat heb ik op een rijtje gezet. Want hoe duur is Schotland?

Vooraf informatie

Het is handig om te beginnen met op wat voor manier wij gereisd hebben. Anders is het niet mogelijk een vergelijking te maken. Over het algemeen ben ik zelf van echt low budget reizen, maar omdat ik dit keer met mijn moeder ging werd het een stukje luxer. Nog steeds niet heel erg luxe, maar we hadden wel tweepersoonskamers met een eigen badkamer. Low budget opties, maar wel duurder dan bijvoorbeeld een slaapzaal. Daarnaast huurden wij een auto en aten iedere dag buiten de deur. Wel altijd goedkoop, dus bijvoorbeeld pizza, fish and chips of MacDonalds. Ook kochten we onze lunch in de Tesco. Als ik het moet categoriseren, dan zou ik ons in de categorie gemiddeld richting low budget rekenen.

Ga je low budget dan kan je zeker nog goedkoper uit zijn, maar je kan ook veel meer geld uitgeven aan bezienswaardigheden en duurder eten. Dit hangt van je eigen budget en standaarden af. Hieronder heb ik per categorie op een rijtje gezet wat wij ongeveer kwijt waren. Alles hieronder is voor 2 personen!

Old man of Storr
Overnachten

Qua overnachtingen sliepen we voornamelijk in goedkope hotels. Alles met een eigen badkamer. De meeste waren niet al te denderend qua kwaliteit. De eerste nacht sliepen we in een Youth hostel in Edinburgh en de laatste 2 nachten in het Ibis vlakbij de luchthaven. Vooral deze laatste was een flinke kostenpost. Op Isle of Skye sliepen we 2 nachten in een erg leuke AirBnB. De kosten op een rijtje

Edinburgh € 52 // Loch Lomond € 50 // Isle of Skye € 160 // Fort William € 40 // Edinburgh airport (2 nachten) € 185

Gemiddeld komen we hiermee op € 70 per nacht. Redelijk aan de prijs dus, maar niet veel hoger dan normaal in West Europa. Vooral bij het airport hotel hadden we flink wat kunnen besparen, maar we kozen voor het gemak wegens een vroege vlucht. Mocht je een gedeelde badkamer willen en voor de goedkopere opties gaan, dan moet je voor € 50 per nacht wel uit kunnen komen.

Booking.com
Vervoer

Wij kozen ervoor om een auto te huren voor 5 dagen bij Sunnycars. We haalden de auto om 9 uur in de ochtend op op maandag en leverde hem op vrijdagavond om 9 uur weer in. Dit kostte wel extra geld, omdat je hem een halve dag extra huurt, maar dit kwam beter uit voor ons. Omdat we met zijn tweeën waren hadden we een extra bestuurder toegevoegd. Let wel goed op bij het afhalen, want ze proberen je wel extra dingen aan te smeren die absoluut niet noodzakelijk zijn. Zo wordt er gezegd dat er geen tankstation in de buurt is, maar dat je hem zo kan afleveren tegen een kleine meerprijs. Uiteraard is er wel een tankstation dus trap hier niet in. Binnenkort komt er een artikel online met dingen om op te letten. We hebben in totaal 2x getankt (vol afleveren) en hebben toch een behoorlijk stuk gereden.

Auto huren € 190 // tanken € 55 // tanken € 30

In Edinburgh zelf namen we een airport retour transfer. Deze terugreis gebruikten we meteen de volgende dag om de auto op te halen. Daarnaast namen we een enkeltje naar het airport hotel en als laatste nog een dagkaart vanaf daar richting het centrum. Verder hebben we geen gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. In de ochtend hadden we een vroeg vlucht en dus namen we een taxi richting het vliegveld.

Airport retour € 18 // enkeltje Ibis €12 // Dagkaart tram €6,40 // Taxi vliegveld € 12,40

Gemiddeld kwamen we hiermee uit op € 40,50 per dag. Je kunt uiteraard hierop misschien besparen door met het openbaar vervoer te gaan in plaats van een auto huren, maar zo mis je wel heel veel mooie plekjes. Wat ik wel zo aanraden is om niet de tram vanaf het vliegveld te nemen, maar één halte te lopen. Dit is maar een klein stukje en scheelt je de helft van het geld (bij een vliegveld komt er altijd nog een bedrag overheen voor de luchthaven zelf. Dit is ook bij taxi’s zo. Meestal scheelt het om even van het terrein af te lopen. Twee stops naar het Ibis kostte ons namelijk 12 euro terwijl een dagkaart retour voor 12 stops ons maar 6,50 kostte.

Glenfinnan
Eten

Eén van de grootste kostenposten is vaak het eten. We sliepen niet in hostels en dus hadden we niet de mogelijkheid om zelf eten te koken. Daarom werd het iedere dag uit eten gaan. Ontbijt zat bij een aantal hotels inbegrepen. Zo niet dan haalden we wat bij de Tesco. Dit deden we ook voor de lunch. Uiteraard gaven we fooi bij restaurant (ja ik kom uit de horeca).

Tesco Edinburgh lunch € 6,25 // pizza € 23 // Koffie onderweg € 6 // Fish and chips Loch Lomond € 27,50 // Lunch kasteel € 6,85 // snacks supermarkt € 4 // Eten Skye € 21 // Eten Skye € 23 // Lunch supermarkt € 6 // Pub eten Fort William € 27 // Snacks € 3 // Eten winkelcentrum Ibis € 10,40 // Burgerking € 2 // Starbucks € 6,80 // Eten Ibis € 20,40

Gemiddeld genomen gaven we €24,15 uit aan eten. We kozen wel vrijwel altijd voor de goedkope opties, bijvoorbeeld Italiaans of Fish and Chips. Mocht je zelf kunnen koken, dan kan je hier veel geld mee besparen. Uiteraard kun je het ook een stuk duurder maken door luxer uit eten te gaan.

Arthurs seat
Extra’s en uitjes

In dit geval hebben we behoorlijk low budget gedaan. De meeste dingen die wij wilden zien waren gewoon in de buitenlucht en daarom gratis. We gingen namelijk vooral naar Schotland voor de natuur. Ook zijn we wel bij een paar extra kastelen gestopt, maar niet naar binnengegaan. We vonden de prijs te hoog voor wat je ervoor kreeg. Heel erg veel hebben we dus niet uitgegeven hieraan.

Entree Doune castle € 18 // vrijwillige donatie spoormuseum Glenfinnan € 5 // parkeren Quiraing hike € 3

Het totaal hiervan is € 3,25 per dag. Niet bepaald veel dus. Nu hebben we dus ook bijna niks van binnen gezien, dus mocht je dat wel van plan zijn, dan moet je wel een extra bedrag hiervoor inplannen.

Quiraing
Eindconclusie

Hoe duur is Schotland? Zoals je misschien al ziet is Schotland zeker niet het goedkoopste land om door te reizen. Nu ligt het wel op de lijn van andere West Europese landen, dus extreem duur is het zeker niet. In de 8 dagen dat we heen gingen gaven we per dag € 137,90 uit. Dat is € 68,95 per persoon. Niet eens heel gek toch? Wel een heel stuk hoger dan ik gewend ben normaal.

Uiteraard komen hier nog wel de kosten van een vliegticket bij, maar die kunnen flink verschillen. Wij betaalden 100 euro per persoon vanaf Eindhoven in september.

Ook een roadtrip door Schotland doen? Gaaf! Zoek dan zo snel mogelijk naar de goedkoopste vliegtickets bij: Skyscanner. Ook is het verstandig om te kijken bij Vaccinaties op reis of je wat nodig hebt qua vaccinaties.

Voor het gemak is alles omgerekend in euro’s. De wisselkoers fluctueert natuurlijk en dus kan alles een paar euro duurder of goedkoper uitvallen. De prijzen hierboven zijn van september 2019.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder