Hoe duur is wonen in Zwitserland?

In 2017 besloot ik om richting Zwitserland te verhuizen om daar te gaan wonen en te werken. Tijdens mijn sollicitatiegesprekken daar ter plekke gingen we ook een beetje rondkijken naar de prijzen. We waren er wel al een beetje op ingesteld dat alles best wel duur was. Maar als nog schrokken we ons echt rot. Je betaalde bijvoorbeeld 8 euro voor een pond gehakt. Bijna 3x zo duur als in Nederland dus. Zo! Dan moet je salaris wel een stuk hoger liggen ook. Dat is dan ook wel het geval. Maar hoe duur is wonen in Zwitserland nou echt?

Booking.com
Hoe hoog zijn de vaste lasten?

De vaste lasten zijn zoals gezegd zijn erg hoog. Nu woonde ik wel in een redelijk goedkoop deel van Zwitserland. Ik woonde namelijk in het Rheindal en daar is het wat goedkoper dan bijvoorbeeld Zürich of Wallis. Ik betaalde 900 Frank voor een flat met 2 slaapkamers. Dat leek best aan de prijs, vergeleken met Nederland vooral. (al vergeleek ik met de prijzen in Meppel. Mocht je in Amsterdam wonen dan zijn dit normale prijzen). In Zürich betaal je minstens 700 Frank voor een kleine kamer, dus opzich viel mijn flatje erg mee.

Hoe duur is wonen in Zwitserland

Er zaten bij deze 900 euro wel een aantal nevenkosten. Bijvoorbeeld het water,verwarming en de garage zitten erbij in. Je moet hier wel op letten, want bij de meeste flats moet je deze dingen er nog wel extra bijhuren. Hiernaast moet je een internet en tv abbonement kopen. Je betaald hier ongeveer 50 Frank per maand voor. Daarnaast heb je nog een erg hoge kostenpost. De zorgverzekering tikt namelijk behoorlijk aan. Mocht je kiezen voor een verzekering zonder een extra eigen risico dan kost het je 300 Frank per maand. Echt aan de prijs dus!

Naast deze dingen heb je nog een aantal dingen die ik in Nederland moest betalen. Ik koos ervoor om mijn auto mee te nemen. Daarom betaalde ik nog gewoon autoverzekering en wegenbelasting. Dit raadt ik niet aan, want blijkbaar mocht dit helemaal niet. Qua mobiel abonnement koos ik ervoor om gewoon mijn Nederlandse nummer aan te houden. Ik ging daar toch vrijwel niet bellen.

Zwitserland
Andere kosten

De andere kosten zijn onder andere de boodschappen. Deze kosten zijn best wel hoog. Hier ben ik ongeveer 250 Frank per maand aan kwijt. Dit lukt alleen omdat ik iedere week op de fiets naar Oostenrijk ging om daar goedkoper inkopen te doen. De Aldi is daar echt een stuk goedkoper. Ook at ik een stukje minder vlees, omdat dat een flinke kostenpost was. Verder gaf ik nauwelijks geld uit, want ik ging vooral wandelen en dat is natuurlijk gratis.

Zwitserland

En wat vind je? Valt het je mee of tegen? Ik vertelde nog niet hoeveel ik verdiende. Maar dat was bruto 5000 Frank per maand. Alles wel in verhouding dus.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder