Ieder gebied heeft eigen ziektes die daarbij horen. Zo heb je in de tropen veel ziektes die je hier niet zou kunnen krijgen. Nu kun je ook een ziekte oplopen die je alleen in hoger gelegen gebieden kunt krijgen. Namelijk hoogteziekte. Deze loop je niet zomaar op in Duitsland, maar wel in bijvoorbeeld Nepal of Peru kun je hoogteziekte op reis krijgen. Maar wat zijn de verschijnselen hiervan en wat kun je doen tegen hoogteziekte op reis?
Booking.comWelke symptomen kun je krijgen?
De Nederlandse naam is zoals gezegd hoogteziekte. Dit zegt al veel over wat het is. Mocht je in het buitenland zitten dan heb je te maken met de Engelse term: Acute Mountain Sickness. Des te hoger te in een gebied komt, des te minder zuurstof is er dan in de lucht. Hierdoor adem je zelf ook minder zuurstof in. De eerste symptomen kunnen al ontstaan bij 2500 meter, maar het grootste deel van de mensen moeten nog hoger komen. De symptomen zijn in het begin minimaal, maar kunnen rap erger worden. Vooral als je blijft stijgen. Overlijden is zelf goed mogelijk.

De bekendste symptomen zijn hoofdpijn, een verminderde eetlust, duizeligheid, slapeloosheid en een algehele malaise (dit is dat je je over het algemeen niet lekker voelt). Mocht je één van deze symptomen krijgen, kijk het dan even aan. Mocht het alleen maar erger worden, dan is het tijd om actie te ondernemen.
Wat moet je doen?
In eerste instantie is het al verstandig om goed op te letten. Want uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Zorg ervoor dat je goed rekening houdt met acclimatiseren en dat je daar echt ook heel streng in bent. Tijdens een trekking is het bijvoorbeeld aan te raden om af en toe een acclimatiseringsdag in te lassen. Hierbij blijf je op de zelfde hoogte slapen, maar maak je wel een dagtocht naar een hoger gelegen gebied. Aan te raden is om niet meer dan 500 meter per dag te stijgen. Niet altijd is dit mogelijk, want als je richting Peru vliegt bijvoorbeeld ligt het vliegveld op behoorlijke hoogte. Doe dan de eerste dagen erg rustig aan.

Mocht je toch last krijgen dan heb je 2 opties. Of je neemt Diamox pillen (hoogteziekte pillen). Helaas werkt dit niet erg snel en is het alleen een optie bij lichte klachten of als nood om daarna actie te ondernemen. De andere optie is om meteen te gaan dalen. Zelf al daal je maar een paar honderd meter, dan nemen de symptomen al af. Mocht je zelf niet meer kunnen lopen, dan wordt er vaak een soort brancard gemaakt om je naar beneden te tillen. Heel veel is er dus niet te doen, anders dan meteen naar beneden te gaan.

Mijn eigen ervaring met op hoogte reizen
Zelf heb ik nog niet erg veel ervaring met op hoogte zijn. Ik heb alleen een trekking in Nepal gedaan waarbij we op 4100 meter sliepen. Dit was naar het Annapurna BaseCamp. Tijdens deze trekking heb ik geen klachten gehad, ondanks dat we ons niet hielden aan de 500 meter per dag stijgen. De laatste dag stegen we namelijk bijna 1000 meter. Nu waren er in het BaseCamp ongeveer 100 mensen die hetzelfde hadden gedaan en 1 daarvan had lichte klachten. Die was na een pilletje weer helemaal oké. De gidsen gaven ook aan dat hoogteziekte daar nauwelijks voorkwam, omdat je toch een paar dagen aan het lopen bent en zo acclimatiseert.
Helaas zijn er tegen hoogteziekte geen vaccinaties. Tegen andere reisziektes wel. Je maakt hiervoor voor vertrek een afspraak bij bijvoorbeeld Vaccinaties op reis.
Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.