Interrailen in plaats van vliegen

Vliegen wordt de laatste tijd steeds meer not done als het gaat over groen reizen. Niet zo gek natuurlijk als je weet dat met vliegen er een behoorlijke CO2 uitstoot is. Nu kun je ervoor kiezen om toch te gaan vliegen en bijvoorbeeld om CO2 te compenseren, maar je kunt natuurlijk ook nog op een andere manier op reis. Met de trein kom je namelijk ook op de mooiste plekken van Europa. Je kunt er zelfs helemaal mee naar China. Meestal hoor je dat je beter kunt gaan interrailen in plaats van vliegen. Maar wat is interrailen precies?

Booking.com
Ticket interrailen

Vooraf moet je bedenken naar welk land je gaat. Mocht je in West – Europa blijven, dan is het handig om een interrail ticket te kopen. In de Balkan kan het voordeliger zijn om gewoon losse treinen te boeken. Een interrail ticket koop je voor een bepaald aantal dagen binnen een bepaalde tijd. Zo koop je bijvoorbeeld een global ticket waarmee je 7 dagen kunt reizen binnen een maand. Je mag dan zelf bepalen welke treinen je neemt en op welke dagen. Je moet wel regelmatig treinen vooraf reserveren en bij sommige treinen moet je dan ook een klein bedrag bijbetalen. Dit zijn vaak de nachttreinen of hoge snelheidslijnen.

Naast het global ticket heb je ook tickets die specifiek voor 1 land zijn. Dit kan voordeliger zijn als je niet verder rond gaat reizen. Bedenkt dus eerst je route en kijk hoeveel dagen je dan ongeveer nodig hebt en of je verschillende landen gaat doorkruizen. Een handige site om de treintijden te bekijken is die van de Deutsche Bahn. In principe kun je meerdere treinen op een dag nemen. Je betaald namelijk voor dagen en niet voor losse treinreizen. Let wel goed op dat je overstap voldoende is, want vooral in Duitsland komen vertragingen nogal eens voor.

Interrailen
Mooie routes

In principe kun je dus best flexibel reizen, maar denk van te voren wel na over een handige route. Vooral in het hoogseizoen. Er zijn een aantal reizen die heel erg aan te raden zijn. Dit zijn de 2 waar ik zelf voor zou kiezen:

1: Scandinavië: Vanaf Nederland pakt je de trein naar Kopenhagen waar je een dag of 2 kunt verblijven. Vervolgens reis je verder richting Zweden. Hier kun je verschillende tussenstops maken, maar je reist in ieder geval richting het noorden naar Abisko. Hier steek je de grens over richting Narvik en ga je richting Lofoten. Dit deel is niet helemaal mogelijk met de trein, dus je zult een boot en bus moeten pakken. Vervolgens reis je naar beneden richting Oslo. Vanaf hier heb je twee opties. Of weer terug richting Nederland of nog een rondje langs bergen maken.

2: Richting Zwitserland: Vanaf Nederland kun je op de eerste dag richting Zwitserland reizen. Ga bijvoorbeeld naar Zermatt en verken daar de omgeving een paar dagen. Vervolgens kun je 2 bijzondere treinreizen maken. De Glacier Express en de Bernina Express. Deze 2 kun je ook combineren met een paar tussenstoppen. Beide treinen zijn heel beroemd en ook heel anders. Ik zou daarom beide nemen. Je komt dan uit net over de grens in Italië. Vanaf hier kun je met een rondje weer terug naar Nederland. Bijvoorbeeld via Slovenië en Oostenrijk.

Eigen ervaring?

Zelf heb ik ook 2 vakanties door Europa gereisd met de trein. Helaas had ik toen weinig tijd en ben ik wel naar de betreffende landen gevlogen. Vanaf daar heb ik wel alles met de trein gedaan (soms de bus). De eerste keer maakte ik een rondje door Kroatië en Bosnië. Deze 2 landen vond ik heel erg mooi en makkelijk om door te reizen. Ik heb destijds niet een interrail tickets gekocht, omdat de treinen in deze landen niet heel duur zijn. Ook deed ik een groot deel met de bus en ja dan geldt het niet. Mocht je ook voor deze landen kiezen. De trein tussen Sarajevo en Mostar rijdt echt door een prachtig gebied.

Interrailen

De tweede keer ging ik weer richting de Balkan. Dit keer vloog ik heen naar Boedapest en terug vanaf Corfu. De reis ging via Belgrado, Ulcinj, Albanië en Corfu. Ook hier maakte ik weer gebruik van lokale tickets, omdat dat een stuk goedkoper was. Vooral de treinreis tussen Belgrado en Bar was prachtig qui uitzichten!

En ben je overtuigd om te gaan interrailen in plaats van vliegen?

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder