Isla Holbox, een paradijs in Mexico

Als je opzoek bent naar de mooiste stranden, dan ben je op de goede plek in Mexico en dan voornamelijk in Yucatan. Als je dit deel van Mexico op de kaart bekijkt zal je zien dat er heel veel mooie kustplaatsjes te vinden zijn. De een met nog mooiere stranden dan de andere. Voor veel mensen is Tulum de place to be, maar voor mij was dat niet het geval. Ik vond vooral Isla Holbox geweldig! Waarom? Meer hierover in Isla Holbox, een paradijs in Mexico.

Isla Holbox
Wat doen op Holbox?

Holbox is een eiland en daarom is er niet super veel te doen. Maar niet super veel betekend niet niks. Ik zou mij zeker minstens een week op dit mooie eiland kunnen vermaken. Uiteraard zijn er de stranden waar je van kunt genieten. De stranden zijn prachtig wit en het water is zo helder blauw! Daarnaast zijn er prachtige schommels voor je foto’s kan maken. Dit is niet op maar één plek, maar er zijn echt meerdere plaatsen waar dit kan. Echte Instagram hotspots zijn dit! Je kan ook een tour boeken en zo kans maken om dolfijnen en flamingo’s te zien. Zit je in het goede seizoen (rond juni/juli) dan kan je er zelfs voor kiezen om te gaan snorkelen tussen de walvishaaien. Niet goedkoop, maar het schijnt wel echt geweldig te zijn.

Isla Holbox
Mexico

Mocht je ook echt veel van het eiland te willen zien, dan heb je de mogelijkheid om een golfkarretje te huren. Hiermee kan je een stuk verder komen dan lopend. Iets duurzamer: huur een fiets. Hiermee kan je ook het hele eiland verkennen. Wat ik ontzettend mooi vond op Isla Holbox was de vele streetart rond het centrale plein. Je vindt hier echt de mooiste creaties op de huizen. Het is al een fleurig eiland, maar hier wordt het nog net een stukje vrolijker van. Loop gewoon een rondje door de vele zijstraatjes bij het centrale plein in de buurt en ontdek de mooie schilderingen.

Isla Holbox streetart
 streetart

Uiteraard kan je ook heerlijk eten langs het strand en genieten van de zonsondergang. Het eiland is heel veilig en dus is het geen probleem om in het donker nog terug te lopen naar je hostel. Er zijn ontzettend veel leuke tentjes om te gaan zitten. Loop gewoon eens langs de kust en kijk welke mooie plekken er zijn. Het aanbod is redelijk uitgebreid qua eten. Veel Mexicaans uiteraard, maar ook Italiaans, burgers en vis is er te vinden.

Isla Holbox streetart
Isla Holbox streetart
Hoe kom je er?

Isla Holbox is op meerdere manier te bereiken. Zo is er een klein vliegveldje en kan je vanaf Cancun hierheen vliegen. Niet meteen de goedkoopste en meest duurzame optie, maar wel het snelst. Als je met een wat kleiner budget reist dan kan je ook met het lokale vervoer erheen. Je pakt dan bijvoorbeeld een ADO bus richting Chiquilá. Dit kleine stadje stelt niet veel voor, maar heeft wel een busstation en is hét vertrekpunt voor de ferry’s richting Isla Holbox. Kies je ervoor om met de auto te gaan dan kan dit ook. In Chiquilá vindt je meerdere betaalde parkeerplaatsen waar je je auto een paar dagen kan zetten. Mocht je dit allemaal niet zien zitten, dan is er ook de mogelijkheid om hier met een tour heen te gaan.

De ferry gaat de meeste periodes ieder half uur, dus erg lang hoef je niet te wachten. Daarna is het nog ongeveer een klein half uur varen richting het kleine haventje van Isla Holbox. De kosten van de ferry zijn 150 pesos per persoon voor een enkele reis. Op het eiland zelf zijn geen normale auto’s toegestaan (alleen die vracht vervoeren), maar je kan gebruik maken van de golfkartaxi’s. Of je gaat net zoals ik deed gewoon een stukje lopen. Je ziet zo meteen wat van het eiland en zo ontzettend groot is het nou ook weer niet.

Mexico
Mooiste overnachtingsplek?

Op Isla Holbox boekte is net als eigenlijk altijd een hostel via Booking.com. Uiteraard lees ik reviews, maar toch is het altijd een gok waar je terecht gaat komen. Dit keer pakte mijn keuzes heel erg goed uit. Ik verbleef in het Mapache hostel (dit betekend wasbeer in het spaans). Waarom het zo heet? Nou er leeft een wasbeer in de tuin, je ziet hem alleen ‘s avonds als je gelukt hebt even verschijnen. Het hostel is een heel schattig hostel met een hele fijne tuin.

Booking.com

Het ligt niet direct aan het strand, maar is daarom ook een stuk goedkoper (ongeveer 14 euro per persoon, per nacht). Het ligt op loopafstand van het strand en is heel rustig. De dorms zijn wel redelijk klein qua bewegingsruimte, maar de tuin met hangmatten maakt alles weer goed. Je kan hier heerlijk relaxen als je het strand en vooral de zon even zat bent. Ook zijn er buitendouches. Wat is er nou mooier dan onder de douche de palmbomen te kunnen bekijken?

De negatieve kant van Holbox

Holbox is een prachtig paradijsje, maar heeft ook te kampen met grote problemen. Zo is er niet echt een afvalverwerking. Het vaste land wil niks ophalen en dus stapelt de afvalberg zich op. Alleen zijn er zoveel mensen, die afval produceren, dat er geen kans is om deze berg minder te laten worden. Het gevolg is dat de afval zo vanaf de berg deels weer in zee terecht komt. Heel erg slecht voor het klimaat, de dieren en de zee dus! Probeer daarom zo weinig mogelijk afval te hebben en neem eventueel een deel van de plastic weer mee naar het vaste land.

Isla Holbox streetart
 streetart

Zoals je dus kan zien en kan lezen is Isla Holbox, een paradijs in Mexico. Mocht je de kans krijgen, bezoek dan zeker dit prachtige eiland.

Wil jij ook naar dit paradijsje? Doen! Zoek dan zo snel mogelijk naar de goedkoopste vliegtickets bij: Skyscanner. Ook is het verstandig om te kijken bij Vaccinaties op reis of er aanbevolen vaccinaties nodig zijn voor Mexico.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

1 Comment

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder