Koningsdag vieren in het buitenland

Koningsdag, een dag dat bijna heel Nederland in oranje kleding de straat op gaat en er een feestje van maakt. Maar wat nou als je helemaal niet in Nederland bent op die dag? Kun je dan ook koningsdag vieren in het buitenland? Vast wel, maar het ligt er uiteraard aan waar je heen gaat als je niet de enige wil zijn. Zelf ben ik ook regelmatig toevallig in april op reis geweest en dus heb ik wel ervaring met koningsdag vieren in het buitenland. Benieuwd op welke plekken ik was?

Booking.com
De eerste keer in Mostar

In april 2015 besloot ik om een korte reis te maken door Kroatië en Bosnië Herzegovina. Ik heb toen ook eigenlijk totaal niet naar koningsdag gekeken en op het moment zelf heb ik er niet eens aan gedacht. Ik verbleef deze dag in Mostar en liep gewoon nietsvermoedend door de stad daar. Ik zag opeens wel een hele groep oranje mensen, maar had nog steeds niets in de gaten. Oké oranje mensen was raar, maar we zaten in de Balkan, dus de link met koningsdag was niet meteen gelegd. Toen ik later op de dag geld ging wisselen bij de bank moest ik uiteraard mijn paspoort laten zien. Ohh Holland! zei de beste man achter de balie. Uh ja? Hij begon te vertellen dat het vandaag een feestdag was en dat er allemaal oranje mensen rond liepen. Leuk dat hij het vond. Schijnbaar waren er allemaal groepjes reizigers koningsdag op locatie aan het vieren en de Nederlanders die daar woonden deden gezellig mee.

Mostar
De 2de keer in Indonesië

Nadat ik in 2015 dus al in Mostar was tijdens koningsdag, ging ik een jaar later nogmaals richting het buitenland. Dit keer was het de beurt aan Indonesië en tijdens koningsdag zat ik op Bali. En niet zomaar op Bali, maar in één van de meest toeristische plaatsen, namelijk: Ubud. Nu is Bali behoorlijk ontdekt door de Nederlanders en dus viel het wel op dat er ook hier behoorlijk wat oranje op straat te vinden was, maar ook dit keer legde ik niet de link. Die kwam pas in de avond toen ik op Facebook keek en allemaal oranje foto’s voorbij zag komen. Zelf heb ik met 2 andere meiden een heerlijke wandeling door de rijstvelden gemaakt. Vond ik zelf beter dan koningsdag vieren op een duur feest of in een bomvolle kroeg.

rijstvelden Ubud
De laatste keer in Zwitserland

Als derde en laatste keer was ik in 2017 tijdens koningsdag in Zwitserland. Voor het derde jaar op rij dus dat ik niet in Nederland was tijdens deze dag. In Zwitserland heb ik er niks aan gedaan, omdat het voor mij een gewone werkdag was. Eigenlijk heb ik er ook niet echt bij stil gestaan. Alleen toen ik Facebook en Instagram bekeek. In het dorp waar ik woonde was ik de enige Nederlander, dus nee koningsdag werd daar niet gevierd. Mijn baas was wel ook Nederlander, maar we hebben het hier ook eigenlijk totaal niet over gehad.

Best bijzonder eigenlijk dat ik precies 3 jaar achter elkaar in het buitenland was. Omdat ik alleen reisde heb ik koningsdag zelf dan ook niet gevierd. Dit zou je uiteraard wel kunnen doen. Bijvoorbeeld als je met een grote groep Nederlanders bent. Ook in bijvoorbeeld Australië zit een hele groep emigranten en daar wordt het op bepaalde plaatsen dan ook gevierd.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder